Review: Sony Xperia Z

Door: Marc Wielaert op 15 maart 2013. Onderwerp: Android, Review, Sony 
Home  

Sony bundelt het beste van alles wat het in huis heeft in het nieuwste vlaggenschip: de Sony Xperia Z. Maar de zee van high-end smartphones waar dit Japanse schip te water is gelaten, is zo druk bevaren als het Kanaal. Het moet zich meten met de huidige smartphones van populaire merken als Samsung en Apple, maar ook met high-end toestellen die net verschenen of aangekondigd zijn. Biedt Sony’s gecombineerde technologie voldoende content om die strijd te winnen?

Het slagveld
Eerst een overzicht van het slagveld waar de Xperia Z zijn entree maakt. De belangrijkste aankondiging is natuurlijk die van de Samsung Galaxy S4 die vannacht in New York is gelanceerd. Naar verluidt zal dat toestel “vanaf het tweede kwartaal” verkrijgbaar zijn.

Dan de al aangekondigde toestellen die hier nog in de schappen moeten komen. De HTC One gooit hoge ogen – het toestel is al goed ontvangen nog voor het te koop is en heeft tijdens het Mobile World Congress dit jaar al de onderscheiding “beste nieuwe mobiele telefoon” gewonnen. Het toestel heeft echter productieproblemen en zal hier daarom wat later verschijnen dan verwacht.

Dat herinnert aan Nokia’s vlaggenschip de Lumia 920, die hier eigenlijk alleen via KPN te koop is en waar tal van geïnteresseerde Nederlandse klanten nu al maanden op moeten wachten – vermoedelijk het gevolg van een inschattingsfout die Nokia zich eigenlijk niet permitteren kan.

Wat inmiddels wél verkrijgbaar is zal velen ook niet onberoerd laten. De Nokia Lumia 820 is bijvoorbeeld al wél te koop, en al heeft het niet helemaal de “high-end” status van de 920, is het wel degelijk een zeer complete smartphone die de aandacht trekt.

De recent verschenen Blackberry Z10 is weliswaar wisselend enthousiast ontvangen (met name de standby tijd moet ondermaats zijn), maar aantrekkelijk voor wie gehecht is aan de klassieke Blackberry service en die nu in een compleet vernieuwd OS terugvindt. Sony mag nog van geluk spreken dat de LG Nexus in Nederland officieel niet te verkrijgen is, anders was er nog een concurrent van formaat op de markt, temeer daar de specificaties vrijwel gelijk zijn.

En dan is er nog de moordende concurrentie van vooral de Samsung Galaxy S3 die weliswaar al lang geleden is verschenen maar nog onverminderd populair is. Bovendien heeft Samsung er nog een “mini” versie naast gelegd in zijn niet aflatende ijver de markt als met een paletmes dicht te smeren, waarbij de Galaxy Note II juist weer een maatje groter biedt.

Ziedaar in een notendop de smartphone arena aan het begin van 2013: ga er maar aan staan daar je plaats in te bevechten. Tijdelijk voordeel voor Sony is dus dat zowel de Nokia Lumia 920 als de HTC One productieproblemen ondervinden, de LG Nexus officieel niet in Nederland te koop is en de Samsung Galaxy S4 nog even op zich zal laten wachten. En dat creëert een “momentum” voor het toestel waar Sony absoluut gebruik van kan – en moet – maken.

Sony’s Xperia serie
Sony is wat de breedte van het aanbod niet opgewassen tegen de overmacht van Samsung. Vorig jaar kwam het nog met een wat bredere line-up van de Xperia S, P en U, maar het bedrijf heeft zich in het hogere segment daarna ingehouden met eerst de Xperia T en toen de Xperia V.

Met de laatste heeft Sony dus recent nog een high-end smartphone in de markt gezet die het unique selling point van de nieuwste Xperia Z biedt: de smartphone is waterdicht. Niet spatwaterdicht, maar echt: waterdicht. Sony garandeert dat weliswaar met limieten – niet langer dan een half uur en niet dieper dan een meter – maar toch: ook de Xperia Z biedt die garantie.

De marketing lijkt wat betreft beide voorgangers van de Xperia Z bescheiden geweest, als is het natuurlijk geen sinecure om de Xperia T officieel als James Bond phone te promoten. Dergelijke marketing inspanningen heb ik voor de Xperia V eigenlijk niet gezien, en het lijkt achteraf alsof Sony even de adem ingehouden heeft om de Xperia Z alle wind in de zeilen te kunnen blazen.

Daarbij wordt nadrukkelijker dan ooit gecommuniceerd dat het toestel waterproof is. De voordelen daarvan zijn evident maar wil ik niet ongenoemd laten: je kan je dure smartphone nog eens in het water laten vallen (een van de bekende ongelukjes in keuken of toilet), maar je hoeft je ook geen zorgen meer te maken als je onderweg bellend op straat wordt overvallen door een regenbui.

Iedereen weet bovendien dat “waterschade” een van de belangrijkste oorzaken is voor (niet-verzekerde) toestelschade. Dat zou daarmee nu ook grotendeels tot het verleden moeten behoren, al ben je er nog altijd zelf verantwoordelijk voor dat de klepjes van het toestel echt goed afgesloten zijn. Tot slot blijk je onder water nog hele leuke filmpjes te kunnen schieten, zoals ik hier al eerder heb laten zien.

Let wel, deze video heb ik met de Xperia Z in zout water gemaakt. Hoe waterdicht ook, zout water is funest voor de andere onderdelen van je toestel. Mocht je zelf ook een dergelijke video willen maken, zorg er dan voor dat je de Xperia Z na de opname uitgebreid afspoelt met kraanwater!

Design
Waar Samsung enorm consistent is in het design van zijn toestellen, lijkt Sony het laatste jaar de tijd te hebben genomen zichzelf opnieuw uit te vinden. Het design van de al genoemde serie waar de Xperia S deel van uit maakt – die met de kenmerkende oplichtende rand onder het display – is al na drie toestellen gesneuveld. Jammer, omdat Sony zich met dat design werkelijk onderscheidde.

De Xperia T en Xperia V grepen (tot mijn verbazing) weer terug op het design van de Xperia Arc (en Arc S) – die met de holle rug, toen Sony nog Sony Ericsson heette. De Xperia Z is nu een radicale breuk met dat verleden en biedt een totaal eigen, hypermoderne designtaal, OmniBalance gedoopt. Die vind je ook in de toekomstige Sony Xperia Z tablet terug (en ook die is klaar voor het ligbad).

Hoe bevalt dat design? Het is rank, licht en strakker dan ooit. Voor en achterzijde zijn van glas – iets dat ik bij Apple’s iPhone 4 vaak bekritiseerd heb omdat je de kans op valschade direct verdubbelt. Sony heeft nu zijn oude gewoonte om het display al vanaf de fabriek van een naadloos aangebracht display protector te voorzien uitgebreid naar de achterkant.

Bij het vallen van het toestel moet dat zorgen voor extra stevigheid, wat in de praktijk goed blijkt te werken, want ook ik heb het met dit toestel helaas al een keer van de zwaartekracht verloren. Daarbij bleek ook dat het chassis van glasvezelpolyamide (een materiaal dat in de autoindustrie gebruikt wordt als vervanging van metaal) niet helemaal krasbestendig is. Met de claim “zo solide als een auto” is dus niets gelogen, maar wie extra voorzichtig met zijn toestel wil omgaan doet er toch goed aan een hoesje aan te schaffen. Ik heb vanwege die recente val sinds kort een transparant hoesje van Krusell.

Knoppen en klepjes
Het aantal knoppen is tot een minimum van twee beperkt – beide aan de rechterzijde van het display. Het meest opvallend is de nogal nadrukkelijke ronde zilveren knop voor aan/uit, en daaronder de slanke, maar zeker niet te kleine volumetoets (annex zoombutton). Boven de aan/uit toets vind je – vrijwel onzichtbaar – het klepje waar de micro simkaart achter schuilgaat. Aan de rechter onderzijde van het toestel vind je de enkelvoudige speaker. Geen stereo dus, en bij hoog volume mag het niet verbazen dat de geluidsweergave wat overstuurd aandoet.

Aan de bovenkant van het toestel – opnieuw verscholen achter een klepje dat naadloos in de behuizing verdwijnt – vind je de toegang voor de headset (waarover verder meer). Aan de linkerkant van het display zie je bovenin twee klepjes: de bovenste daarvan zal je waarschijnlijk het meest gebruiken: die voor de micro-USB en dus ook de lader. Daaronder zit het klepje dat je als je het slim aanpakt maar zelden zal openen, namelijk om er een (liefst zo groot mogelijke) micro-SD te plaatsen (volgens opgave is 32GB het maximum).

Direct daaronder zie je twee bronskleurige contacten, bedoeld om het toestel mee in een desktop houder te plaatsen en direct op te laden – wireless charging staat nog niet op het repertoire van Sony. De onderkant van het toestel toont – aan de rechterzijde – alleen nog ruimte voor een hals- of polsband, die overigens niet meegeleverd wordt (het enige dat je naast het toestel zelf in de verpakking zal vinden is het klassieke aanbod van headset, datakabel en laadblokje).

Het geheel is zo symmetrisch vormgegeven dat je eigenlijk alleen de uit de zijkant oprijzende aluminium knop hebt om te voelen hoe je het toestel vast hebt als je het uit je binnenzak haalt. Het formaat van het toestel is echter zo groot dat je het vermoedelijk niet snel anders in je binnenzak terug zal vinden dan je het erin stopt. De omschrijving “groot” is niet overdreven: de Xperia Z is vrijwel even breed en zelfs een halve centimeter hoger dan de Nokia Lumia 920. Hij is wel slanker en niet in de laatste plaats: veel lichter.

De hoeken van het toestel zijn rond, maar de randen rond het display zijn maar nauwelijks afgerond, waardoor het toestel toch enigszins hoekig aandoet. Tenslotte de kleur. Sony koos er voor het toestel niet alleen in klassiek zwart of wit uit te brengen, maar ook in een opmerkelijk unieke en wat mij betreft vrijwel onweerstaanbare lavendel uitvoering. Bij de review exemplaren was die sterk in de minderheid en ik zal zeker niet klagen over de witte versie.

Full HD Display
Sony heeft nog niet eerder in zijn geschiedenis zo’n groot display in een smartphone verwerkt, met een schermdiagonaal van 5 inch (12,7 centimeter). De resolutie ervan is onwaarschijnlijk hoog: 1080 x 1920 pixels bieden een pixeldichtheid van 441 ppi (pixel per inch), en dat is niet alleen hoger dan van de Xperia V (342 ppi), maar veel hoger dan Apple’s veel geroemde retina display (326 ppi). Wat betreft schermresolutie geeft de Xperia Z ook de Nokia Lumia 920 het nakijken (332 ppi). Sinds kort weten we dat het display van Samsung’s Galaxy S4 dezelfde waarden heeft, maar dan in een Full HD Super AMOLED scherm.

Bovendien: pixeldichtheid zegt niet alles in het dagelijks gebruik. Waar de scherpte van de letters in het beeld echt ongekend is bij de Xperia Z, mist het bijvoorbeeld de “clearblack” technologie van Nokia. We hebben er helaas maar weinig “last” van, maar in zeer fel zonlicht is het minder eenvoudig om de content in het scherm van de Xperia Z te zien. En hoewel de meeste mensen normaal gesproken loodrecht in hun smartphone kijken, neemt de helderheid enigszins af als je de kijkhoek verandert.

Zelf ervaar ik dat trouwens niet snel als nadelig. Sony’s nieuwste versie van zijn fameuze Bravia Engine biedt met dat enorm scherpe display wel degelijk een kijkervaring die soms bijna driedimensionaal aandoet – dat geldt in ieder geval voor het foto en videomateriaal dat ik al in het toestel geïnstalleerd vond (het is een review exemplaar, ik weet niet of je eenzelfde hoeveelheid content in de handelsversie terugvindt).

Ook met de weergave van je zelf gemaakte foto’s en video’s is niets mis en natuurlijk is het kijken naar een speelfilm op dit display ook een genot voor het oog. Mocht je echter een tijdje in feller zonlicht kunnen doorbrengen, doe je er goed aan de helderheid van het scherm te maximaliseren.

Hardware
Dat kost dan weer extra energie, maar de flinke 2330 mAh accu biedt net wat meer power dan Nokia in de Lumia 920. Verder wil ik wat de hardware betreft kort houden. Het toestel biedt een quadcore 1,5 GHz processor en daarmee is Sony behoorlijk up-do-date – het zal je niet verbazen dat het toestel lekker vlot functioneert. Verder biedt de Xperia Z 2GB RAM geheugen en 16GB intern opslaggeheugen – dat is heel wat, maar het slot voor micro-SD is geen overbodige luxe als je game, film- of muziekliefhebber bent, of bijvoorbeeld zelf graag videos maakt.

De meegeleverde Sony headset vind ik opvallend goed klinken, veel beter dan ik gewend ben van standaard meegeleverde headsets. En dan is er natuurlijk nog de in dat ultraplatte design weggewerkte 13MP camerasensor met flits van de Xperia Z, de Exmor RS-camera met autofocus en “burstmodus”.

Camera
Ik heb de camera inmiddels vrij uitgebreid getest en vergeleken met een aantal andere smartphone cameras, inclusief de fameuze Nokia’s 808 PureView, Lumia 920 en N8. Tegen dat – door Carl Zeiss gesteunde – camerageweld kan de Xperia Z voor de kritische fotograaf eerlijk gezegd niet op, maar voor hoeveel potentiële nieuwe klanten zal dat een doorslaggevend argument zijn? Hieronder vind je een van de vergelijkende tests die ik op een heldere dag maakte voor mijn internationale PureViewClub.

Voor de gemiddelde gebruiker biedt de Xperia Z een bruikbare camera waarbij vooral het gebruikersgemak me opgevallen is. De “superieur automatisch” stand is opvallend goed in staat om de scene die je vast wil leggen te herkennen – je hoeft niet meer aan te geven dat je een macro shot wilt maken (die instelling ontbreekt zelfs in het menu). Bij tegenlicht kiest het automatisch de HDR functie.

HDR (high dynamic range) fotografie is iets dat we al van andere toestellen (ook van Sony) kennen. Daarmee maakt het toestel razendsnel drie foto’s achter elkaar, waarvan één onderbelicht en één overbelicht, om ze vervolgens zo te combineren dat zowel de donkere als lichte gedeeltes van de foto optimaal in beeld verschijnen.

Zo kan je dus ook bij tegenlicht bruikbare foto’s maken, maar ook in situaties waarbij het contrast erg groot is. Normaal krijg je dan donkere plekken in je foto, of juist een overbelichte (“verbrande”) lucht. Let er wel op dat je bij HDR fotografie de camera iets langer stil moet houden.

Eerst een voorbeeld van een (zeer) random tegenlicht shot, impulsief gemaakt op het moment dat ik de zon in m’n auto zag schijnen (en ik stond te wachten voor het stoplicht).

Met deze vorm van tegenlicht is de rest van het beeld normaal gesproken heel donker. Maar niet in dit beeld, zo blijkt tot m’n verrassing als ik het beeld uit de spiegel even uit de originele foto knip…

Hieronder vind je nog een – toevallig – voorbeeld van hoe de camera zelf bedenkt of je foto “normaal” of als HDR gemaakt wordt. Dit zijn twee foto’s die ik kort na elkaar in Barcelona maakte – pas later ontdekte ik dat de tweede opname in HDR gerealiseerd is.

Sony gaat nog een stap verder en claimt ook HDR video te kunnen realiseren: optimale belichting van zowel de lichtere als donkerder delen in je video. Het zal wel niet helemaal toevallig zijn dat HTC hetzelfde claimt met de nieuwe HTC One. De voorbeeldfoto’s in deze review zijn uiteraard allemaal gemaakt met de Xperia Z. Later zal ik hier nog een HDR video toevoegen.

Vermeldenswaardig is nog het bijgeleverde “foto-effecten” menu, waarbij niet alleen de gebruikelijke filters te vinden zijn, maar ook een originele caleidoscoop functie – en daarmee kan je echt hele aardige effecten realiseren (zie onder hoe het toetsenbord van een piano een heel nieuw aanzien krijgt).

Verder vind je nog mogelijkheden als al genoemde burstmodus, waarbij het toestel razendsnel foto’s blijft maken zolang je de button ingedrukt houdt, en bijvoorbeeld een “veegpanorama” (wat overigens ook verticaal blijkt te werken). De manier waarop Sony zijn fotoalbum heeft vormgegeven, waarbij je met pinch-to-zoom onwaarschijnlijk soepel kunt inzoomen en uitzoomen op je fotocollectie, verdient ook navolging.

NFC
Uiteraard staat NFC ook op het repertoire van de Sony Xperia Z. Over het algemeen lijkt het misschien ingewikkeld maar het is eenvoudig: het activeert een bluetooth verbinding of verzendt data. Door het toestel bijvoorbeeld tegen een headset, stereospeaker of afstandsbediening van een televisie te tikken wordt een bluetooth verbinding tot stand gebracht. Daarna kan je media (audio, foto’s of video) streamen naar het apparaat van je keuze.

Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona werd NFC nadrukkelijk gepromoot met een aparte app als vervanging van je ID. Je hoefde – met de app opgestart – alleen nog met NFC in te loggen en je had toegang tot het beursgebied. Dat leek een gimmick, maar scheelde dagelijks flinke rijen in de ochtend. Verder maak ik (nog) weinig gebruik van NFC – de techniek is er, de praktische toepassingen zullen we steeds meer in het dagelijks leven terug zien. Maar de ontwikkelingen gaan zo traag dat sommigen NFC al omschrijven als “no fucking change“.

Sony heeft er na de Xperia S van afgezien om de toestellen te leveren met de Xperia SmartTags. Dat zijn een soort plastic buttons die via NFC je telefoon direct een bepaalde configuratie geven die je helemaal zelf kunt aanpassen. Een configuratie voor “auto”, “werk”, “thuis” en “slaapkamer”. Zo’n setje van 4 stuks kost je nog geen €15 en ik ervaar ze als erg handig, al werken ze – niet geheel onverwacht – alleen in combinatie met Sony toestellen.

Interface
Sony bedacht een aantrekkelijke manier om het scherm te ontgrendelen. Als je de inmiddels bekende zilveren knop indrukt krijg je een scherm met drie mogelijkheden.

Veeg je de getoonde symbolen van links naar rechts start je de Sony Walkman functionaliteit, van rechts naar links start je de camera. Veeg je tussen die iconen door van boven naar beneden (of andersom), dan “opent” het scherm zich alsof je met je vingers langs Luxaflex glijdt. Belangrijk? Niet echt. Inventief en visueel aantrekkelijk? Jazeker, hoe je het toestel bedient is een essentieel onderdeel van het design.

Een van de belangrijkste nieuwe features van de Xperia Z is wat Sony de Stamina mode genoemd heeft: door diverse toepassingen uit te schakelen op het moment dat je je toestel niet gebruikt, doe je wezenlijk langer met je accu.

Je kunt aangeven welke toepassingen je daarbij actief wilt houden (je hoeft dus niets van Gmail, Twitter of Whatsapp te missen). Dat werkt echt prima en zorgt er in mijn geval voor dat ik aan het eind van de dag nog ruim 60% van de accu capaciteit heb – maar ik zit dan ook niet de hele dag te bellen of muziek te streamen: your mileage may vary.

Wie de toestellen van Sony al een tijdje gewend is zal het menu over het algemeen vertrouwd voorkomen. Je scrollt horizontaal door de zes homescreens. In het applicatiemenu kan je de apps laten sorteren in eigen volgorde, alfabetisch, meest gebruikt of onlangs geïnstalleerd. Het pulldown menu is effectief met sneltoetsen voor geluid, Bluetooth, Wifi, data en instellingen, maar had wat mij betreft nog wat uitgebreider gemogen.

In de Xperia Z vind je een aantal handigheidjes die we ook al in z’n voorgangers zagen. Als je de home button wat langer vasthoudt kan je direct naar Google Now en de mogelijkheden die het biedt op het nieuwste Android platform (de Xperia Z wordt geleverd met Android 4.1.2). Houd je je vingertop wat langer op een loze plek in een van de homescreens, zie je vier buttons die je leiden naar widgets, applicaties, achtergrond en thema’s.

Kies je voor een bepaald kleurenthema (je hebt de keuze tussen silk, sapphire, emerald, amber, ruby, amethyst en quartz), dan zal je merken dat dat nogal stevig is doorgevoerd – kies je bijvoorbeeld voor het paarse amethist thema, dan merk je als je teksten “swypt” ook de typische Japanse schilderskwast die de beweging van je vingertop volgt, opeens fel paarse kunstwerkjes op je virtuele keyboard achterlaat.

Walkman, Music Unlimited, FM en TrackID
Uiteraard brengt Sony de Walkman in zijn nieuwste smartphone. Er zijn inmiddels tientallen varianten om je muziek mee af te spelen, maar de voorgeïnstalleerde Walkman is een prettige interface met ingebouwde equalizer en ClearAudio+. De laatste biedt je geluid automatisch meer helderheid – je vraagt je af waarom die dan niet standaard is, maar goed.

Handig is de mogelijkheid om informatie over de muziek op je toestel te downloaden. Via de database van GraceNote krijg je direct alle bij je MP3 collectie behorende informatie zoals albumhoezen en dergelijke. Het is weliswaar niet uniek, (er zijn tal van MP3 players die iets vergelijkbaars bieden), maar de Walkman is de gerenommeerde audioplayer van Sony – en bovendien gratis.

Een andere service die Sony uiteraard promoot is de eigen Music Unlimited service, die je voor een tientje per maand toegang biedt tot hun enorme muziek database – vergelijk het met Spotify. De door kopiëren geplaagde muziekindustrie vindt een bron van nieuwe inkomsten in streaming services en Sony’s Music Unlimited is er één van. Het aanbod lijkt behoorlijk up-to-date: bij de recente albums vind je zelfs het zeer recent verschenen album van David Bowie.

Voor wie meer op de klassieke manier naar muziek luistert biedt de Xperia Z een FM-radio met RDS – en een dynamische weergave (visualizer) die er net zo fantastisch uitziet als in wezen nogal zinloos is – hoe vaak ga je daarvoor naar je scherm staren als je naar de radio luistert?

Erg praktisch is de TrackID button, die snel vindt welk nummer je hoort. Als het nummer gevonden is – het lukt niet altijd – kan je het direct downloaden (kopen bij 7digital), delen, of de clip zoeken op YouTube. Ik heb er met veel plezier gebruik van gemaakt.

De Video Unlimited service van Sony is nog altijd niet beschikbaar in Nederland – ongetwijfeld een rechtenkwestie. Tenslotte is voor de gamers onder ons het slechte nieuws dat de Playstation Store hier evenmin beschikbaar is. De Android markt biedt zelf uiteraard een hele stapel games.

Conclusie
Ik leef niet onder een steen en heb inmiddels ook enige reviews van de Xperia Z gelezen. Het valt me op hoe kritisch de nieuwe Sony ontvangen wordt. De on/off button zou ouderwets groot zijn, de klepjes onpraktisch en te “plastic”, de accu zou het nauwelijks een dag volhouden, het display zou tegenvallen, de camera ondermaats presteren… Het is nogal wat.

Om op die punten in te gaan: ik vind het formaat van die éne button juist erg handig. De klepjes zijn eenvoudig te openen en dicht te “wrijven” – een stuk beter dan ik van de Xperia S gewend was. En misschien dat ik het toestel dagelijks niet extreem intensief gebruik, maar ik kom de dag royaal door zonder tussentijds op te laden – als gezegd, aan het eind van de dag heb ik nog zo’n 60% capaciteit over.

Het display is inderdaad wat “valer” als je het van de zijkant bekijkt. Dat is op zichzelf een opmerkelijk verschijnsel voor zo’n modern toestel, maar hoe vaak zal je er in de praktijk last van hebben? De zichtbaarheid in fel zonlicht ervaar ik als groter nadeel, maar dat valt op te lossen door de achtergrondverlichting feller te zetten.

De camera is inderdaad niet de beste die ik ooit in een smartphone gezien heb. Ik begrijp niet waarom Sony vasthoudt aan een 13MP camerasensor, waar het vermoedelijk een beter resultaat zou kunnen bereiken met een kleinere sensor en groter pixelformaat.

Niettemin zal het merendeel van de gebruikers tevreden zijn met wat de Xperia Z aan fotokwaliteit en tal van verschillende opname mogelijkheden te bieden heeft. Wat ik in de praktijk mis is een aparte camerabutton, maar er valt ook best te werken zonder. Helemaal tot slot van deze review vind je de eerste foto die ik met het toestel maakte en twee details die ik uit het origineel knipte.

De Sony Xperia Z koop je los voor iets meer dan €600. Dat is wat duurder dan genoemde concurrenten als de Nokia Lumia 920 en Blackberry Z10, maar een stuk goedkoper dan de verwachtte HTC One en Samsung Galaxy S4, die beide een adviesprijs van maar liefst €699 kregen (al blijkt dat in de praktijk snel een stuk lager).

Het zijn forse bedragen, maar niet ongebruikelijk in dit segment – en het is evident dat de Xperia Z in dit segment thuishoort, al biedt het toestel niet heel veel “extra’s” buiten wat Android biedt – wat de content betreft zie ik eigenlijk geen verrassende innovaties.

Zeker, je kan je mediacontent draadloos streamen naar mediaplayers die bluetooth ondersteunen, je kan je telefoon als afstandsbediening voor je televisie gebruiken (mits je een televisie hebt die dat ook ondersteunt), maar ik zie vooral een prachtig eigentijds vormgegeven, vlotte Android smartphone met een groot en aantrekkelijk display.

Dat de Xperia Z werkelijk waterdicht is vind ik wel een belangrijke unieke eigenschap, iets waarmee de Sony Xperia Z zich de komende tijd blijvend zal weten te onderscheiden van de concurrentie. Zo is het nieuwste vlaggenschip van Sony de mooiste smartphone die ze ooit hebben uitgebracht en op meerdere punten zeker het overwegen waard.

10 Comments

 1. Reactie van King:

  Ik heb ook de Sony Xperia Z maar als die in het water is geweest ( alles is echt goed dicht ) dan komt er de eerste 3-4 uur bijna geen geluid meer uit. Hebben er meer mensen dit probleem ?

 2. Reactie van Marc Wielaert:

  Beste King, er zitten een soort membranen voor microfoon en luidspreker. Die zijn op zichzelf waterdicht, maar staan natuurlijk wel in verbinding met de buitenlucht (anders zou je er sowieso niet mee kunnen bellen). Vergelijk het met trommelvliezen, en met “water in je oren”. Dat zal dus moeten opdrogen, of je zal het er uit moeten schudden (oppassen dat het toestel niet uit je handen vliegt), of blazen (niet te hard, lijkt me). Het is dus geen defect in je toestel. Vriendelijke groet, Marc

  • Reactie van King:

   Maar hebben er meer mensen last van ? Want het duurt echt een uur of 5 voordat er weer normaal geluid uit komt. Niet echt handig want je beltoon hoor je dan ook nauwelijks meer…

   • Reactie van Marc Wielaert:

    Vijf uur heb ik nog niet eerder gehoord eerlijk gezegd. Of meer mensen er in deze mate last van hebben is me niet bekend.

    • Reactie van Tobias Cadée:

     op andere fora en in reviews heb ik gelezen dat je het beste het vocht uit de speakers kan zuigen. daarna klinkt het weer normaal

 3. Reactie van lisa vd berg:

  Ik heb mijn sony xperia z laten vallen en nu zit er een barst aan de linker bovenkant en staat er een stukje omhoog is die nu nog waterdicht?

  • Reactie van Marc Wielaert:

   Oei, Lisa, dat is vervelend – en moeilijk te beoordelen van een afstand. De barst wordt waarschijnlijk nog beschermd door de plastic coating die Sony standaard meelevert, maar het stukje omhoog… Vertoont dat ook een gat tussen het display en de behuizing?

 4. Reactie van Anne:

  Hallo Marc, aangezien ik nieuw ben op de smartphone markt ben ik erg blij met deze site! Bedankt voor alle duidelijke en uitgebreide reviews. Ik ben erg benieuwd naar je mening mbt de Sony Xperia Z1 vs Samsung Galaxy S4. Een goede camerafunctie is voor mij 1 vd belangrijkste koopcriteria. Ik las dat je erg enthousiast bent over de Nokia camera’s, maar ik zie in andere reviews dat het besturingssysteem hiervan geen aanrader is. Dus ik ben nu uitgekomen bij de Z1 en S4…je review “Z2 vs S5″ en “Z vs S4″ kies je ook voor Samsung. Maar heeft de Z1 een sprong gemaakt tov de S4? Alvast bedankt voor je reactie.

  • Reactie van Marc Wielaert:

   Beste Anne,

   Om te beginnen dank voor je enthousiaste reactie – fijn te lezen dat mijn reviews gewaardeerd worden.

   Je moet je denk ik afvragen hoe belangrijk de camera in je smartphone is. Wil je echt de beste fotokwaliteit, dan heb je eigenlijk geen andere keuze dan de Nokia Lumia 1020. De klachten over Windows Phone vind ik persoonlijk zwaar overtrokken. Er is nu bovendien ook voor de Lumia 1020 de update naar Cyan, het nieuwste OS, dat ook weer tal van voordelen biedt (zie daarvoor mijn review van de Nokia Lumia 930).

   Veel gehoord bezwaar is het gebrek aan applicaties, maar persoonlijk heb ik daar erg weinig last van. Het is vreemd dat Facebook en Instagram nog altijd “in beta” (dus niet “af”) zijn, maar ik kan er prima mee werken. Persoonlijk vind ik Windows Phone een uitstekend, soepel draaiend en intuïtief platform en er is geen applicatie die ik mis.

   Dat zover mij dus geen reden zijn de Lumia 1020 af te raden, integendeel. Ben je echter erg aan je Android OS gewend (vind ik ook een zeer prettig OS) zou ik je als het om de camera gaat de Galaxy S5 aanraden. Ik weet het, weer een stapje duurder, maar een zeer goede camera en bovendien ook waterbestendig. Tot nog toe heeft Sony me helaas niet weten te overtuigen, zelfs niet met de Xperia Z2. Een andere optie is de Galaxy K Zoom, een heel wat forser toestel met iets mindere specs, maar wel 10 keer optische zoom… Zie daarvoor mijn meest recente review. Met €499 heeft deze dezelfde prijs als de Lumia 930 (ook een aanrader!). De S5 is zeker duurder, de Lumia 1020 kan je tegenwoordig ook goed tweedehands vinden.

   Hoop dat je hier wat aan hebt.

   Vriendelijke groet,

   Marc

 5. Reactie van Anne:

  Hallo Marc, bedankt voor je reactie. Ik ga nog eens naar die nokia’s kijken!

  Comments are closed.