Speed Review: Samsung Galaxy Xcover 2

Door: Marc Wielaert op 30 april 2013. Onderwerp: Android, Samsung 
Home  

Het was één van de opmerkelijke aankondigingen tijdens het Mobile World Congres in Barcelona dit jaar, de nieuwe versie van Samsungs robuuste smartphone, de Xcover 2. Het is alweer bijna twee jaar geleden dat de eerste versie op de markt kwam, en dat was (ver voor de Sony Xperia V en Z) een van de allereerste waterdichte smartphones. De XCover 2 heeft dezelfde IP67 certificering en is uiteraard ook tegen een flinke klap bestand, maar het toestel is wel een stuk meer van deze tijd. Een “speed review”.

Is het een mooi toestel? Niet echt, maar uitgesproken lelijk is het ook niet. In alles straalt het toestel uit dat het tegen een stootje kan. Met zijn metalen schroef op de achterklep tot de geribbelde zijkanten heeft het een bijna gepantserd uiterlijk zonder dat het een extreem zwaar toestel is (148 gram).

Is de Xcover serie dan echt zo stevig? Ik ben niet het type reviewer dat een testexemplaar van steeds grotere hoogte laat vallen (of er met een auto overheen rijdt), maar ik wil het illustreren aan de hand van een persoonlijke noot. Iemand in mijn kennissenkring versleet smartphones sneller dan kleding door ze tegen de straatstenen of – zoals het cliché wil – in het toilet te laten vallen.

Die kostbare gewoonte kreeg een abrupt einde toen ze de eerste Xcover kreeg. De strijd met de zwaartekracht bleef ze verliezen, maar sindsdien bleek haar smartphone er eindelijk tegen bestand. Weet je van jezelf dat je je toestel ook regelmatig laat vallen, dan is de keuze voor de Xcover 2 dus al een overweging waard.

Bovendien biedt de Xcover 2 een fikse hoeveelheid upgrades ten opzichte van zijn voorganger. Hij is weliswaar zwaarder, maar biedt een groter en beter display met een zichtbaar hogere resolutie (4 inch TFT met 480 x 800 pixels). Het interne opslaggeheugen is uitgebreid tot 4GB (en opnieuw uitbreidbaar met micro-SD tot 32GB).

De camera is verbeterd (5MP), en ook de processor heeft een flinke upgrade gehad met een dual-core 1GHz processor (Cortex-A9), al is die merkbaar trager dan de high-end smartphones van dit moment. Natuurlijk is ook het Android platform up-to-date met Jelly Bean (4.1.2). De accu biedt met 1700 mAh echter maar een fractie méér power dan die van de eerste Xcover.

De gebruikers interface is over het algemeen hetzelfde als die van de Galaxy S II Plus of de Galaxy S III Mini die je wellicht al kent: grafisch niet zo spannend als van de veel duurdere Galaxy S III, Note 2 of recent gelanceerde S4, maar zeker effectief – en wie een toestel als de Xcover 2 kiest zal de spanning eerder in het dagelijks leven dan achter het display zoeken.

De buttons onder dat display doen in dit geval wel heel klassiek aan: voor zowel menu, home als back werk je met echte – en in dit geval opvallend stevige – hardware buttons. Gewoon fysiek indrukken dus, niet subtiel aanraken.

Het toestel heeft nog het handigheidje dat je de LED verlichting zo in kunt stellen dat je het direct als zaklamp activeert als je de volumetoets omhoog gedrukt houdt – zo heb je altijd een zaklamp bij de hand. Het is niet helemaal uniek, maar wel erg praktisch als je het toestel bijvoorbeeld naar de camping meeneemt.

In het menu van de Xcover 2 zal je niet veel vinden dat je niet al van andere Samsung smartphones kent – het gaat met dit toestel met name om het vertrouwen dat de robuuste buitenkant uitstraalt. Die is zo vormgegeven dat het vermoedelijk zelfs niet uit je handen zal glippen als het kletsnat is.

Het toestel is dus waterdicht en dankzij de (uniek voor een Samsung Android smarpthone) extra hardware button kan je ook foto’s of videos onder water maken – het touchscreen werkt onder water niet.

Het belangrijkste aspect van het feit dat het toestel waterdicht is, is natuurlijk dat je je geen zorgen meer hoeft te maken als je buiten bellend wordt overvallen door een regenbui. Waterschade zou sowieso tot het verleden moeten behoren, al ben je zelf verantwoordelijk voor de klepjes die het toestel volledig afsluiten.

Mocht je onderweg de Xcover 2 – bijvoorbeeld bij de tent – ook als muziekspeler willen gebruiken, dan blijkt de speaker in staat een heel behoorlijk volume te produceren (hij speelt trouwens ook onder water).

Blijkbaar heeft Samsung er vertrouwen in, want je zoekt in de verpakking van de Xcover 2 tevergeefs naar de normaal gesproken standaard headset – je vindt er alleen accu, laderblok en datakabel.

Het gerucht gaat dat Samsung binnenkort ook een waterdichte versie zal presenteren van de nieuwste Galaxy S4. Of ze in staat zullen zijn die net zo slank te houden is de vraag, zeker als het verschil ziet tussen beide toestellen.

Een testexemplaar van de Galaxy S4 heb ik zeer recent mogen ontvangen, zodat ik ze nog even naast elkaar kan leggen: hieronder zie je een van de stevigste, naast een van de rankste smartphones van dit moment.

En mocht het nog niet opvallend genoeg zijn hier een detail van bovenstaande foto:

Je ziet dat de Galaxy Xcover 2 letterlijk en figuurlijk een stuk robuuster is dan de nieuwste Galaxy S4 – en uiteraard ook wat zwaarder. Omdat Samsung de Xcover 2 toch meer beschouwt als een “niche product” en de S4 als de “troonopvolger” is het interessant om af te wachten of ze inderdaad kans zien een combinatie van beide te produceren.

Sinds kort kan ik de Galaxy S4 testen en daar zal ik hier vanzelfsprekend later over schrijven. De Xcover 2 is een interessante optie als je een avontuurlijk en sportief buitenleven leidt, of je toestel nu eenmaal vaak laat vallen. Het is zeker niet de mooiste of modernste Samsung smartphone, maar  is dan ook al snel ruim de helft goedkoper. Let er als je wat langer onderweg bent echter wel op de accu niet meer dan noodzakelijk te belasten (WiFi en Bluetooth uit als je het niet nodig hebt, bijvoorbeeld).

PS Alle foto’s in deze “speed review” zijn gemaakt met de Samsung Galaxy Camera.

1 reactie

  1. Reactie van Robert:

    Wat een flop van een toestel. na een paar dagen gevallen op een stenen vloer en gelijk springt het glas. Samsung vertelt dat dat niet onder garantie valt.
    Beetje jammer van de moeite, toestel wordt geflopt.

    2e minpunt bij meer dan 6 apps zakt zijn snelheid zienderogen

    Comments are closed.