Review: JBL PowerUp Wireless Charging Speaker for Nokia

Door: Marc Wielaert op 2 mei 2013. Onderwerp: Accessoires, Lumia, Nokia 
Home  

Nokia maakt het zijn fans niet makkelijk wat de meer luxe accessoires betreft: deze zijn nog altijd zo goed als niet te vinden in de bekende elektronicazaken. Onlangs schreef ik al een uitgebreide review over de Nokia Purity Pro Bluetooth Stereo Headset by Monster en deze headset is nog steeds net zo “onvindbaar” als de JBL PowerUp Wireless Charging Speaker for Nokia. Deze is uiteraard ook online te bestellen, maar ik ben – opnieuw – nog niet één winkel ingelopen waar je het apparaat eerst even kan zien en beluisteren om te bedenken of het je überhaupt zou willen aanschaffen.

Omdat ik mijn nieuwsgierigheid niet kon bedwingen heb ik de Nokia/JBL PowerUp Wireless Charging Speaker een paar dagen kunnen lenen van www.mobielbereikbaar.nl. Net als die al genoemde headset is het een prijzig accessoire (van ruim boven de €250), maar: je krijgt opnieuw waar voor je geld.

Om te beginnen een detail, maar ik wil het niet onvermeld laten: ik heb zelden een accessoire gezien dat zo onvoorstelbaar zorgvuldig verpakt is als deze speaker. Laag na laag moet je het uit z’n verpakking pellen. Eenmaal onthuld oogt de speaker opvallend goed: het formaat is ideaal voor het doel, de afwerking is van boven tot onder (en voor naar achter) perfect.

En al gaat het in eerste instantie natuurlijk om de klank is dat uiterlijk toch belangrijk, omdat het waarschijnlijk een centrale plaats inneemt in je woonkamer, slaapkamer of kantoor. De speaker is beschikbaar in drie kleuren: wit, zwart en cyan (helder blauw). Ik koos voor de blauwe versie vanwege het contrast met mijn felgele Nokia Lumia 920, maar ook een wit exemplaar zal prettig opvallen, terwijl een zwarte versie eerder een wat bescheidener uitstraling zal hebben.

Mijn ervaring met de oudere “Nokia Play 360″ zette me aanvankelijk op het verkeerde been – ik had verwacht dat zijn chique opvolger ook zou beschikken over een accu waarmee je de Bluetooth speaker ook zonder stroomtoevoer kon gebruiken. Maar zo is het niet: de PowerUp Wireless Charging Speaker werkt alleen met een stekker in het stopcontact.

Dat betekent dat je voor de speaker een min of meer “vaste” plek zal moeten vinden: dichtbij een stopcontact en liefst op een voor het geluid strategische locatie. Dichtbij een wand (vanwege de reflectie van de lage tonen), maar dan natuurlijk wel zo dat je optimaal van de weergave kunt genieten.

De muziek komt van je smartphone – waarschijnlijk een Nokia Lumia, maar dat hoeft niet per sé. Als je NFC op je Lumia hebt geactiveerd is het koppelen met de JBL PowerUp Speaker kinderlijk eenvoudig. Je houdt je toestel even bij het NFC symbool op de speaker, je bevestigt de vraag of je inderdaad wilt koppelen en de Lumia initieert zelf een Bluetooth verbinding mocht je die nog niet geactiveerd hebben.

Vanaf dat moment kan je de muziek van je smartphone al afspelen op de speaker. Niet alleen de MP3’s op je toestel, maar ook streaming audio uiteraard. Heb je je toestel verder niet direct nodig, biedt PowerUp je de mogelijkheid om je smartphone tijdens het afspelen direct op te laden door het er gewoon bovenop te leggen. Hoe, dat toont de speaker in de vorm van een rechthoekige “landingsplaats” die bovenop de speaker oplicht – ook weer zo mooi en goed over nagedacht.

Daaronder vind je een paar hardware buttons om je muziekspeler mee te bedienen: pauzeren, tracks overslaan en dergelijke – dezelfde die je van de inmiddels klassieke cd-speler en je huidige muziekspeler kent.

Juist de praktische  mogelijkheid je Lumia op deze speaker te laden maakt dit accessoire veel minder algemeen inzetbaar (en uiteraard ook om die reden zo slecht vindbaar). Al kan je het nog zonder NFC stellen (en direct via Bluetooth koppelen), wireless charging is een fenomeen dat nog maar weinig smartphones ondersteunen. Mocht je de Nokia Lumia 920 hebben, of de 820 (met wireless charging uiteraard) dan is de deze speaker van JBL echter absoluut de moeite waard.

Niet alleen omdat het je de kans biedt om de verbindingsmogelijkheden van je toestel optimaal te benutten, maar ook omdat de PowerUp speaker gewoon “vet” klinkt. Zeker vergeleken met Nokia’s oude Nokia Play 360 klinkt deze JBL speaker een stuk voller, breder en dynamischer. Ik moet zeggen dat het laag naar mijn smaak wel wat nadrukkelijk aanwezig is, maar dat is een geluidskarakteristiek die velen juist op prijs stellen.

Als Nokia niet door zo’n diep dal was gegaan hadden we vast allemaal ergens in de buurt een Nokia Store kunnen bezoeken, waar niet alleen de nieuwste toestellen, maar ook de nieuwste accessoires uitgebreid bewonderd en getest konden worden. Zo is het helaas niet, dus vind ik het leuk het hier te kunnen doen. De JBL PowerUp Wireless Charging Speaker is een prijzige speaker, maar een nuttige en stijlvolle aanvulling op je Nokia Lumia 920/820 die bovendien klinkt als een klok.

De foto’s van de JBL PowerUp Wireless Charging Speaker for Nokia zijn gemaakt met de Nokia Lumia 920 (behalve op de foto waar deze zelf te zien is, gemaakt met de Nokia 808 PureView).

Met dank aan MobielBereikbaar.nl voor het uitlenen van deze JBL PowerUp Wireless Charging Speaker for Nokia.

Comments are closed.