Review: Samsung Galaxy S4

Door: Marc Wielaert op 25 mei 2013. Onderwerp: Android, Samsung 
Home  

In een maand tijd zijn er maar liefst tien miljoen exemplaren verkocht van de Samsung Galaxy S4. Het is het vierde toestel in de high-end reeks die in toenemend tempo Samsung’s onstuitbare triomftocht op het Android platform aanvoert. Deze weet zijn weg naar de consument dus ook zonder uitgebreide reviews te vinden, maar mocht je je echter niet impulsief willen wagen aan een van de duurste smartphones van dit moment, lees je in deze review mijn ervaringen met dit nieuwste paradepaardje uit Zuid-Korea.

Vroeger waren de toestel aankondigingen van de Zuid-Koreaanse tech-reus nogal stijf en mild gezegd niet altijd even goed verstaanbaar. Deze keer trok Samsung in New York alle registers open voor een op Amerikaanse, gladde leest geschoeide en zo wervelend mogelijke theatershow in de Radio City Hall. Slogan deze keer is dat de S4 een “life companion” is. Vrij vertaald geen ingewikkeld staaltje high-end techniek, maar een goede vriend die je dagelijks vergezelt.

Dat “life companion” is een voortzetting van de slogan waarmee de Galaxy S III in de markt gezet werd: “designed for humans”. Daarmee legde Samsung minder de nadruk op de technische verbeteringen in het toestel zelf, maar meer op de manier waarop het de gebruiker “aanvoelt”.

Sensoren
Bij de S III ging dat nog om praktische slimmigheidjes zoals een lichte trilling waarmee het toestel je laat weten dat je een bericht of oproep gemist hebt op het moment dat je het oppakt, of dat het display niet dooft zolang het toestel “ziet” dat je ernaar kijkt. Die benadering zet Samsung voort in de S4.

Met exta sensoren en ingenieuze software zijn de praktische toepassingen van de Galaxy S4 nog verder uitgebreid. Nu kan je bijvoorbeeld een gesprek aannemen met een handbeweging boven het display. Met “Smart Pause” stopt een video op het moment dat je ervan wegkijkt – richt je je ogen weer op het display speelt de video verder.

Met “Air View” houd je je vinger boven wat je zien wilt (een e-mail, een video of fotogalerij) om de inhoud al te zien nog voor je het feitelijk opent. Je kunt met de S4 zelfs met je ogen door webpagina’s scrollen – een unieke feature die op zich goed werkt maar wel gewenning vereist voor je het scrollen werkelijk beheerst. Wat internet betreft werkt het overigens alleen met de eigen Samsung browser (dus niet met Chrome), en wat betreft e-mail alleen met de eigen client (niet met de Gmail app).

Mocht je geen behoefte hebben aan een van deze slimme toepassingen zijn ze overigens afzonderlijk eenvoudig uit te schakelen – je kunt dus precies kiezen welke je praktisch in gebruik vindt, en welke niet.

Hardware
Deze sensoren behoren tot de subtielste onderdelen van de hardware in het toestel, die verder opvalt in processorsnelheid en displaytechnologie. De 1,9GHz quadcore processor is uiteraard razendsnel, het Full HD Super AMOLED display van 5 inch weer groter dan dat van zijn voorganger, maar zonder dat het toestel groter overkomt – integendeel (zie “design”).

De resolutie van het beeld is haarscherp met 1920 x 1080 pixels (Full HD) – het levert een pixeldichtheid op van 441 ppi, en dat is echt een behoorlijk zichtbare verbetering ten opzichte van de S III (1280 x 720 pixels, 306 ppi) of de Note II (267 ppi).

Het display van de Galaxy S4 is wat deze resolutie betreft alleen te vergelijken met dat van Sony’s Xperia Z, maar beide toestellen beschikken wel over een wezenlijk ander type display: Samsung gebruikt een Super AMOLED scherm, Sony een Reality Display met Mobile BRAVIA Engine 2. Beide zijn uiteraard prima, maar de kijkhoek is bij Samsung minder kritisch dan bij Sony.

Om het glas nog beter voor krassen te behoeden gebruikt Samsung de derde generatie Gorilla Glass van Corning, die claimt dat het drie maal beter tegen krassen bestand is dan de vorige versie (Sony gebruikt overigens Dragontail glas van Asahi aan de voorkant mét een extra beschermde folie).

Design
Samsung is stevig aangevallen vanwege het volgens velen weinig innovatieve karakter van de S4 – het zou te sterk op zijn voorganger lijken om zich werkelijk te onderscheiden. Ik ben het daar eerlijk gezegd niet mee eens – er zijn tal van verschillen, al zijn ze subtiel. Maar ik moet er ook bij vermelden dat het een dag geduurd heeft voor ik werkelijk van het toestel gecharmeerd was.

Aanvankelijk wekt het de indruk dat Samsung zich volledig op de content geconcentreerd heeft (de interactie met de gebruiker) en het design daaraan ondergeschikt gemaakt heeft. Maar schijn bedriegt.

Omdat de bezel – de “lijst” om het display heen – weer wat smaller gemaakt is, blijkt de schermoppervlakte zelfs te zijn gegroeid binnen een korter (0,8mm) en dunner (0,7mm) toestel. Dat lijken marginale verschillen, maar je merkt het als gebruiker wel. De speelse, bolle rug van de S III heeft plaatsgemaakt voor een strak gladde achterkant met een opstaande metallic rand die het toestel een veel zakelijker karakter geeft.

Dan nog wat betreft het “plastic” dat gebruikt is voor de achterzijde en dat bij veel critici verkeerd valt: ook ik vind polycarbonaat of aluminium behuizingen zelf altijd prachtig – met name de HTC One gooit er hoge ogen mee en Nokia kondigde recent niet voor niets een aluminium Lumia 925 aan.

Maar het heeft een nadeel: het kleine deukje in mijn Lumia 920 krijg ik er niet meer uit, en aluminium is krasgevoeliger dan Gorillaglas: valschade is eigenlijk niet meer te herstellen. Mocht er een kras of deuk in de backcover van je Samsung ontstaan, is deze eenvoudig te vernieuwen. Beter nog: ook de accu van de S4 kan je zelf vervangen. En dat kan je bij tal van andere high-end smartphones (iPhone, HTC One, Sony Xperia Z, Lumia 920/925) vergeten.

Er zijn dus meerdere praktische overwegingen om voor deze oplossing te kiezen (zie verder voor een uitgebreidere vergelijking tussen de Galaxy S4 en de Xperia Z). Samsung heeft nog een bijzonder praktische “S-View Cover” voor de S4 uitgebracht. Het is een “flip cover” (die ook de back cover vervangt), en wekt het toestel direct uit zijn slaapstand als je hem opent.

De S-View Cover heeft echter ook een venstertje. Zo kan je niet alleen direct de telefoonstatus aflezen als je even op de on/off button drukt, maar ook een telefoongesprek aannemen door over het venstertje te swypen – zonder de cover zelf te hoeven openen. Bijzonder praktisch, maar het nadeel van deze S-View Cover is dat hij met €50 wel flink aan de prijs is (al blijkt hij bij een site als www.mobielbereikbaar.nl al een stuk goedkoper te vinden).

Menu
Ken je een van de voorgangers van de S4 – en die kans is groot – dan ken je al een groot deel van de interface. De meest opvallende verandering vind je in het menu Instellingen, dat nu is onderverdeeld in 4 tabbladen: Verbindingen, Mijn apparaat, Accounts en Meer.

– Onder Verbindingen vind je alle mogelijke verbindinginstellingen (WiFi, Bluetooth, NFC, S Beam, Screen Mirroring en dergelijke).
Mijn apparaat biedt de meest uitgebreide keuzes, zoals Vergrendelscherm, Display, LED indicator, Geluid, Oproepen, Spaarstand, Accessoires, Taal en Invoer, Bewegingen en Gebaren, Slim Scherm, etc.
– Bij Accounts vind je services als Dropbox, E-mail, Facebook, Google, het Samsung Account, Whatsapp, ChatON, Microsoft Exchange, etc.
– Onder Meer tenslotte, vind je de Locatieservices, Beveiligingsinstellingen, Applicatiebeheer, Batterij, Opslag, Datum en Tijd en Toestel-info.

Het is heel wat bij elkaar, maar in deze vier categorieën verdeeld wen je er toch vrij vlot aan waar je moet zijn om een instelling naar wens te aan te passen.

Applicaties
In de Galaxy S4 vind je diverse praktische applicaties. Een ervan is WatchON, met een ingebouwde afstandsbediening voor je televisie die makkelijk werkt (via een klassieke IrDA poort aan de bovenkant van het toestel). Via WatchON moet je ook direct de films kunnen kiezen die het programma in het televisie-aanbod van dat moment vindt, of – tegen betaling – films huren op je telefoon (en die desgewenst streamen naar je televisie, mits je daar thuis de spullen voor hebt).

Een andere is S Health, waarmee je op speelse wijze je hoeveelheid beweging en genuttigde calorieën bij kunt houden – al moet je daar natuurlijk wel de moeite voor nemen.

Verder vind je nog een Samsung Translator (met alle wereldtalen, dus geen Nederlands), waarbij je in het Spaans of Engels zelfs de tekst die je vertalen wilt kunt (laten) inspreken. Ik spreek een beetje Spaans, het vertalen van de ingesproken tekst werkt opvallend soepel.

De Tripadvisor weet op basis van mijn locatiegegevens alle restaurants, hotels, fastfood ketens en attracties te vinden, en uiteraard kan je zelf ook een andere plaatsnaam invullen om je voor vertrek te oriënteren op de mogelijkheden.

Samsung benadrukt graag de Group Play functie, die het mogelijk maakt je muziek, foto’s en dergelijke met andere Samsung bezitters te delen zonder afhankelijk te zijn van een openbaar WiFi netwerk. Uiteraard kan je dankzij S Beam bestanden uitwisselen door twee toestellen dicht bij elkaar te houden (dat werkt via NFC en een “WiFi Direct” netwerk, dus een WiFi connectie tussen de toestellen onderling).

Camera
Samsung is zelfverzekerd over de kwaliteit van de 13MP camera van de Galaxy S4, en die heeft me eerlijk gezegd – en zeker in goede lichtomstandigheden – positief verrast.

De S4 blijkt zich wat fotokwaliteit betreft zelfs redelijk te kunnen meten met de allerbeste cameratelefoon ooit, de hier vrijwel onbekende Nokia 808 PureView. En ik ben niet de enige die er zo over denkt, ook de fotosite DxOMark is onder de indruk.

Wat de Nokia 808 PureView niet biedt is een aantal voorgeprogrammeerde camera-instellingen voor het maken van een zeer rijk assortiment al dan niet geamineerde shots:
Auto (uiteraard),
Gezichtscorrectie,
Beste foto (uit een reeks opnamen),
Beste gezicht (voor het beste portret van iedereen in een groepsfoto),
Geluid & opname (om een foto met geluid te combineren),
Drama (foto’s met meerdere belichtingen van een bewegend onderwerp),
Geanimeerde foto (animatie van bepaalde onderdelen van de foto) ,
Rijke toon (HDR, foto’s in diverse belichtingen),
Gum (verwijderen van bewegende voorwerpen), en verder nog
Panorama, Sport en Nacht.
Het toestel onthoudt de laatst gekozen stand, maar dankzij een sneltoets in de linkerbovenhoek van het scherm kan je ieder gewenst moment terug naar de automatische instellingen.

De camera interface van de S4 lijkt sterk op die van de Galaxy Camera, en dat maakt het gebruik zeer eenvoudig. Voor wie de camera nog verder aan de persoonlijke wensen wil aanpassen is er nog een apart menu Instellingen, waarbij je onder andere handmatig het fotoformaat (en de grootte) kunt wijzigen, net als de ISO instellingen, continu opname, gezichtsdetectie, beeldstabilisatie of GPS tag activeren. Voor video-opname kun je er kiezen voor de omvang van de video (van Full HD tot 320×240) en videostabilisatie.

Het is bij elkaar erg veel en het zal niet allemaal voor iedereen even nuttig zijn. Het zal mij benieuwen wie een foto met een geluidsopname maakt bijvoorbeeld, al is het een creatieve toevoeging aan de multimediale benadering van digitale fotografie. Het animeren van de bewegende onderdelen in een foto kan wel leuk én creatief zijn, al is het in de regel minder eenvoudig dergelijke .GIF’jes te delen.

Story Album
Om van je digitale foto’s een tastbare herinnering te maken beidt Samsung nog de mogelijkheid een fotoboek te realiseren in samenwerking met de international uitgeverij Blurb. Zo vind je opeens een (of meerdere) voorgestelde fotoboeken in “Story Album”. Op basis van de data waarop of de lokatie waar je de foto’s nam suggereert je toestel een fotoalbum samen te stellen.

Dat werkt heel aardig, maar als je – zoals ik – meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp maakt is het beter zelf de selectie te maken (om dubbelingen in je album te voorkomen). Die kan je vervolgens door je toestel op een aantal manieren laten vormgeven. Bevalt het gekozen thema minder goed kan je dat achteraf nog wijzigen.

Standaard wordt de datum als notitie toegevoegd, maar die kan je wijzigen of verwijderen. En als je minimaal 10 pagina’s samenstelde kan je het fotoboek vervolgens (via de menutoets) ook fysiek bestellen Afhankelijk van de hoeveelheid pagina’s en de uitvoering wordt de prijs bepaald (in de test die ik deed tussen de €15 en €35)

Panorama
Zelf ben ik niet alleen positief verrast door de fotokwaliteit van deze 13MP camerasensor, maar ook door de Panorama functie van het toestel, dat niet alleen in landscape, maar zelfs in portrait (dus met het display verticaal) panorama shots kan realiseren (tot 360 graden). Het is weliswaar niet eenvoudig ze op een blog als dit te delen, maar in volledige resolutie biedt het een prachtig overzicht.

Wat de camera betreft voldoet de Samsung Galaxy S4 opvallend goed aan de verwachtingen van de 13MP camerasensor (beter dan Sony’s Xperia Z), al zijn de resultaten in slechtere lichtomstandigheden weer wat minder overtuigend. Ik weet dat volgens HTC het aantal pixels niet meer zaligmakend is (HTC deed trouwens zelf lang mee in de pixelrace, tot aan 16MP), maar het zou me verbazen als de HTC One met z’n “ultrapixels” werkelijk beter presteert (wordt vervolgd).

Accessoires
De Samsung Galaxy S4 wordt geleverd met de standaardomvang van een wit laadblokje, datakabel en headset. Deze laatste heeft een “plat” snoertje dat in de praktijk bewezen heeft minder snel in de knoop te raken. De earbuttons zijn van het inmiddels standaard “in-ear” type en de geluidskwaliteit voldoet prima voor dit type headset (al zou het voor de muziek wel wat meer laag kunnen gebruiken – de Sony headset scoort wat dat betreft hoger).

Samsung komt met een steeds groter portfolio aan accessoires – de net zo praktische als prijzige S-View Cover heb ik al genoemd. Die zijn vooralsnog alleen in zwart en wit te vinden, maar ik heb al afbeeldingen gezien van hetzelfde kleurengamma als waarin de Flip Covers (zonder venstertje) beschikbaar zijn.

Ook heeft Samsung protective covers die het toestel uiteraard weer wat lomper maken. Een extra batterij kit staat inmiddels ook op het programma, en zelfs een draadloze inductie cover en wireless charging kit zoals Nokia die introduceerde – de een werkt niet zonder de ander en de combinatie kost je afgerond nog eens €150.

Samsung Galaxy S4 vs de Sony Xperia Z
De adviesprijs van de Samsung Galaxy S4 ligt op vergelijkbare hoogte met die van de huidige high-end Android concurrenten (Sony Xperia Z en HTC One) . High-end telefoons zijn nu eenmaal kostbaar, al moet daarbij worden aangetekend dat de prijzen nauwelijks door de inflatie beïnvloed zijn – 12 jaar geleden betaalde je al snel hetzelfde (!) voor de toenmalige high-end toestellen.

Hoe verhoudt de Samsung Galaxy S4 zich ten opzichte van de concurrenten? Wat de HTC One betreft kan ik daar nog niet veel over zeggen omdat ik hem pas volgende week verwacht – en ik wilde niet zo lang wachten met deze review van de Galaxy S4.

Er zijn wel aardig wat verschillen met de Sony Xperia Z op te merken, ten eerste natuurlijk vooral wat design betreft. Sony heeft met de Xperia Z een spannende nieuwe weg ingeslagen, waar Samsung met de S4 vooral besloten heeft niet al teveel te veranderen aan het ontwerp waarmee het zoveel consumenten voor zich wist te winnen.

Maar hoewel het design van de Xperia Z het in eerste instantie wint, denk ik dat de Galaxy S4 wat handzamer in gebruik is. Wat minder lang en “hoekig”, en bovendien wat minder zwaar (het scheelt 16 gram, de glazen achterkant van de Xperia Z is daar uiteraard mede debet aan). Een groot voordeel van de Xperia Z is natuurlijk dat hij waterdicht is – je hoeft je geen zorgen meer te maken over waterschade (mits je de klepjes allemaal goed gesloten houdt).

De resolutie en pixeldichtheid van beide toestellen zijn vrijwel gelijk, maar ik heb al geschreven hoe ze verschillen: Samsung heeft een Super AMOLED scherm, Sony een Reality Display met Mobile BRAVIA Engine 2. Beide zijn op zichzelf prima, maar de kijkhoek is bij Samsung als gezegd wat minder kritisch dan bij Sony.

De accu van de Galaxy S4 (2600 mAh) gaat naar mijn ervaring iets langer mee dan die van de Xperia Z (2330 mAh). Ik heb wel klachten gelezen over de standby tijd van de Galaxy S4, maar daar zelf geen problemen mee gehad. Wellicht dat de klachten veroorzaakt zijn door lange tijd muziek of video te streamen (dat doe ik zelf alleen met mate), maar dan nog heb ik eigenlijk geen enorm verschil geconstateerd met de Xperia Z.

Je kan de accu (en backcover) bij de Galaxy S4 wél vervangen, bij de Xperia Z niet. De kans op valschade is bij de Xperia Z bovendien wat groter door de glazen voor- én achterkant. De camera van de Galaxy S4 presteert beter dan die van de Xperia Z, waarvan de headset weer voller klinkt. Over muziek gesproken: de Xperia Z heeft wel een FM-radio aan boord (met RDS), de Samsung Galaxy S4 moet het zonder stellen.

Beiden hebben uiteraard een eigen skin op het Android platform, maar welke je het best bevalt is zo persoonlijk dat ik daar zelf niet graag een uitspraak over doe – behalve dat het pulldown menu van de Galaxy S4 vele malen uitgebreider is dan bij de Xperia Z, en dat Samsung natuurlijk veel meer mogelijkheden heeft met de hierboven al uitgebreid besproken sensoren.

Het zijn enkele verschillen tussen beide toestellen die het vermelden waard zijn. Het zal voor een belangrijk deel van je eigen smaak afhangen welk toestel je voorkeur heeft. Beide toestellen hebben hun eigen charmes en ik ben benieuwd hoe ze zich in de praktijk zullen verhouden tot de inmiddels al veelgeprezen HTC One.

Conclusie
Ik ben onder de indruk van de manier waarop Samsung de interactie tussen gebruiker en toestel centraal stelt en kans ziet het toestel te laten “begrijpen” wat de gebruiker wil. Mensen zijn al geneigd een sterke emotionele band met hun smartphone te hebben (het is allang zoveel méér dan gewoon “een apparaat”).

Samsung maakt die hechte band tussen toestel en gebruiker met de Galaxy S4 nog intenser. De keuze voor de term “life companion” is in dat opzicht werkelijk relevant. Je hebt zelf bovendien volledig in de hand hoe ver je die interactie door wilt voeren.

Maar ook afgezien daarvan is de Samsung Galaxy S4 een bijzonder prettig toestel in gebruik. De vormgeving mag volgens velen dan wat saai zijn, de balans tussen formaat, gewicht en vormgeving is wat mij betreft in feite zo goed als perfect. Hoewel het iets kleiner is dan de Galaxy S3 weet het toch een groter en pracht van een display te herbergen.

Het toestel is razendsnel en ik zou geen verbindingsinstelling kunnen bedenken die nog mist. Het enige dat sommige gebruikers kunnen missen is de ingebouwde FM Radio. Het feit dat je zelf nog altijd makkelijk de accu en backcover kunt vervangen is een klassiek pluspunt, de kwaliteit van de ingebouwde camera zelfs ver boven verwachting. Ik heb de afgelopen weken in ieder geval met veel genoegen gebruik gemaakt van Samsung Galaxy S4 en kan hem zonder enige reserve aanraden.

PS De foto’s van de Samsung Galaxy S4 zijn gemaakt met de Galaxy Camera.
De voorbeeldfoto’s zijn uiteraard allemaal gemaakt met de Samsung Galaxy S4.

2 Comments

  1. Reactie van marian:

    Mooie review. Ik heb nog nooit een Samsung telefoon gehad maar als ik lees wat deze telefoon alemaal kan moet het iets bijzonders zijn….. Wél vind ik het “vreemd” dat de Lumia 920 bovenaan staat in de poll “Als ik kon kiezen…..” hier op deze site. Het zijn natuurlijk maar een paar stemmen, maar toch ;-) Wellicht wordt mijn volgende telefoon een Samsung Galaxy S5. Voorlopig houd ik het bij mijn L920.

    • Reactie van Marc Wielaert:

      Dank voor je reactie Marian. De hoeveelheid reacties op de Lumia 920 heeft me eerlijk gezegd ook verbaasd. En zoals je zegt, als meer lezers actief zouden stemmen liggen de verhoudingen wellicht weer anders. Overigens is de Lumia 920 ook bepaald geen verkeerde keuze :-)

    Comments are closed.