Review: Nokia Lumia 925

Door: Marc Wielaert op 26 augustus 2013. Onderwerp: Design, Lumia, Microsoft, Nokia, PureView, Review, Windows Phone 8 
Home  

Het is driekwart jaar geleden dat je hier mijn uitgebreide review van de Nokia Lumia 920 en Windows Phone 8 kon lezen. Nokia heeft ondertussen bepaald niet stil gezeten en de hele Lumia range uitgebreid met een opvallend groot aantal goedkopere modellen: de Lumia 520, 620, 720 en 820. Bovendien komt half september ook de grote, maar betaalbare Lumia 625 op de markt. En nu komt – geen dag te vroeg – de Lumia 925 naar Nederland.


Nokia is nu met afstand de belangrijkste producent van smartphones op Windows Phone 8 en heeft dit mobiele platform direct bereikbaar gemaakt voor een veel grotere doelgroep. Nu die missie – verbreding van het portfolio – inmiddels in volle omvang is ingezet, is het weer tijd voor een aantal “vlaggenschepen”: de Lumia 925 en – ook nog dit jaar – de Lumia 1020. De eerste is een stijlvolle design telefoon, de tweede de opvolger van de Nokia 808 PureView (met 41MP camerasensor).

In enkele landen (zoals de VS) zijn beide toestellen al verschenen, in Nederland komt de Lumia 925 nu als eerste in de schappen. De codenaam was al gelekt ruim voordat de eerste foto’s van het toestel zichtbaar werden: de “Catwalk” – een begrip dat uiteraard direct associaties met de modewereld oproept. Het is dan ook een “design” toestel, maar dat betekent niet dat het in technisch opzicht veel inlevert vergeleken met zijn voorganger.

Design en specificaties
De Nokia Lumia 925 is een opvallend charmant vormgegeven toestel: de aluminium omranding springt direct in het oog, het toestel is een stuk slanker en vooral opvallend veel lichter dan de Lumia 920: 139 gram, in plaats van 185. Alleen de achterzijde is van het polycarbonaat dat we in de eerdere Lumia’s zagen – het toestel is dus niet geheel van aluminium.

Afgezien van het veel lagere gewicht zijn er eigenlijk maar twee belangrijke verschillen met de Nokia Lumia 920. De 925 heeft géén “wireless charging” ingebouwd – daarvoor is een aparte “charging cover” nodig, die je eenvoudig om het toestel heen klikt (en dan direct dienst doet als bescherming). Deze komen beschikbaar in wit, zwart, geel en rood. Daarmee is direct een deel van het verschil in gewicht met de 920 verklaard.

De Lumia 925 is echter ook wat betreft het beschikbare geheugen afgeslankt – tot 16GB, waarvan het OS 2GB voor zijn rekening neemt. Er bestaat ook een versie met 32GB, maar die komt alleen in de VS bij Vodafone beschikbaar. Een deal die mij persoonlijk een stuk beter lijkt voor Vodafone dan voor Nokia, omdat 16GB (zonder de mogelijkheid het geheugen uit te breiden) toch mogelijke geïnteresseerden van de aanschaf kan weerhouden.

In Nederland heb je geen keuze: de Lumia 925 wordt hier uitsluitend met 16GB geleverd. Persoonlijk heb ik er voldoende aan en er is altijd nog de mogelijkheid om gebruik te maken van de 7GB gratis opslag op SkyDrive – maar dat heeft eerlijk gezegd niet mijn voorkeur.

Verder – processor, werkgeheugen, display, etc. – is het toestel wat de technische specificaties betreft identiek aan de 920. Op één “detail” na: de zesde lens in de camera. Waar die exact voor dient is me eerlijk gezegd niet bekend, maar het zal ongetwijfeld bijdragen aan de prima fotokwaliteit die de Nokia Lumia 925 biedt met “slechts” een 8.7MP camerasensor (en OIS uiteraard). Daarvoor heeft Nokia inmiddels ook twee erg mooie gratis applicaties uitgebracht.

Nokia Smart Cam
Nokia introduceert Nokia Smart Cam met de Lumia 925. Dat is een applicatie die een reeks van 10 foto’s opneemt iets dat Nokia al eerder met Cinemagraph introduceerde en dat je inmiddels ook bij andere producenten ziet. Die reeks van tien foto’s kan je vervolgens binnen de applicatie bewerken. Je kunt de “beste foto” van de hele reeks kiezen, maar je kan de beweging binnen je foto ook combineren tot een “actie-shot”.

Met “scherpstellen op beweging” bevries je een deel van de beweging in je foto, terwijl de achtergrond diffuus wordt weergegeven. Verder kan je nog per persoon de gezichten in een groepsportret wijzigen, of ongewenste bewegende objecten uit je foto verwijderen.

Het is allemaal heel erg slim bedacht, maar in de praktijk blijkt het nog knap lastig om een goed resultaat te bereiken. Je timing moet bijzonder goed zijn (de app start iets nadat je op de opnameknop drukt), en de snelheid waarmee je onderwerp in het beeld passeert is ook van belang.

Omdat het toch een beetje op het maken van een kort filmpje lijkt, moet je je beheersen de camera niet te bewegen terwijl de serie foto’s schiet. Als je onderwerp dan te langzaam door het beeld gaat heb je een “gestapeld” resultaat, als het juist te snel gaat heb je misschien maar twee foto’s met je onderwerp zelf vastgelegd. Het vereist kortom de nodige handigheid, maar het resultaat kan zeker de moeite waard zijn. Nokia Smart Cam is ook beschikbaar voor je Lumia 920 na de hier recent uitgerolde ‘Amber” update.

Nokia Camera
Overigens is er ook nog altijd de standaard camera applicatie, waarmee ik eerlijk gezegd een stuk prettiger, want trefzekerder heb kunnen fotograferen in de weken dat ik met het toestel onderweg was.

Het is ook deze applicatie waarmee je kunt kiezen voor speciale scenes zoals “close-up”, “nacht”, “sport”, of “tegenlicht”. Dankzij OIS (dat Nokia met de 920 introduceerde), kan de 925 ook langere belichtingstijden aan, zodat je ook in het donker opvallend goede foto’s kunt maken.

Hieronder zie je dat het zelfs nuttig kan zijn om de belichtingswaarde iets naar beneden bij te stellen, omdat je nachtfoto er anders uitziet alsof hij ‘s morgens vroeg gemaakt is. De volgende foto’s werden ‘s avonds na 23 uur gemaakt. Beide zonder flits (en uit de hand, dus zonder tripod).

De eerste foto is in “nacht” modus, met alle instellingen verder op “auto”.

Om nog iets van de nachtelijke atmosfeer weer te geven is de tweede foto gemaakt in “nacht” modus, ook maar dan met -2 belichtingswaarde.

Een verschil van dag en nacht, zou je bijna zeggen…

Nokia Pro Cam
En dan is er sinds kort Nokia Pro Cam, een applicatie die Nokia pas met de Lumia 1020 introduceert, maar die na de “Amber” software update óók al beschikbaar is voor de Lumia 920 én de Lumia 925. Deze fotografie applicatie is zo uitgebreid dat hij eigenlijk een aparte review verdient. Omdat hij net verschenen is, wil ik er toch vast kort aandacht aan besteden.

Met Nokia Pro Cam haal je het allerbeste uit je camera naar boven. Eén aspect wordt logischerwijs alleen in de Nokia Lumia 1020 geboden, namelijk het opslaan van de foto’s in zowel 5MP als in high resolution (34 of 38MP).

De Lumia 920 en 925 hebben beide een 8,7MP camera en dat is dan ook de resolutie waar de applicatie mee werkt. Maar die biedt je wél de mogelijkheid om tal van instellingen handmatig te bedienen: flits aan/automatisch/uit/alleen scherpstellen; witbalans, focus, ISO, belichtingstijd (van 1/16000e tot 4 seconden!) en exposure (van -3 tot +3).

Uiteraard zal je de Lumia 925 op een of andere manier aan een tripod moeten zien te bevestigen als je kiest voor méér dan 1 seconde belichtingstijd, maar het maken van nachtfoto’s – toch al een Nokia specialiteit sinds de introductie van optische beeldstabilisatie (OIS) – wordt nu beter mogelijk dan ooit.

Hieronder vind je een voorbeeld daarvan: een nachtfoto in zeer donkere omstandigheden, gemaakt met de Nokia Lumia 1020, een tripod en 4 seconden belichtingstijd (op ISO 200).

Een ander mooi aspect van Nokia Pro Cam is de mogelijkheid je foto na te bewerken: je kunt heel eenvoudig op een deel van je onderwerp inzoomen en het alle kanten op draaien tot je het ideale beeld hebt – ook een beetje scheve horizon zet je moeiteloos weer recht. Ook het beeldformaat pas je eenvoudig aan naar 4:3, 16:9: 3:2 of 1:1. Bij de Nokia Lumia 1020 gaan de mogelijkheden trouwens nog veel verder, maar daar kom ik mijn toekomstige review van het toestel nog op terug.

FM Radio
Nog een voordeel van de Lumia 925 is dat er eindelijk een FM Radio op een Windows Phone te vinden is. Dat blijkt puur een kwestie van software te zijn. De Lumia 925 wordt geleverd met de “Amber” software – en sinds ik die op de Lumia 920 heb geïnstalleerd vind ik óók een FM radio op dat toestel – als submenu van de muziek app (die van Microsoft, niet die van Nokia – waarom eigenlijk niet?)

Nokia en Windows Phone 8
De strategische samenwerking van Nokia en Microsoft werpt zijn vruchten af. Er is nog altijd niet één andere producent die het mobiele platform van Microsoft weet te verrijken met een imposante hoeveelheid innovatieve, praktische en bovendien gratis applicaties. Bovengenoemde ingenieuze fotografie applicaties zijn er slechts twee voorbeelden van.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe goed ik Nokia’s HERE Maps en HERE Drive+ vind. Gratis offline navigatie waar ook ter wereld, (mits je de kaart van je land van bestemming eerst even op je toestel installeert – ook gratis). Op vakantie in Frankrijk heb ik er ook met de Lumia 925 uitgebreid gebruik van gemaakt. Inmiddels is hier ook Here Transit voor het openbaar vervoer beschikbaar.

Wat de media betreft vind je onder andere Nokia Music met gratis streaming muziek (de betaalde versie biedt iets meer mogelijkheden). Ben je meer een gamer dan vind je een volledige XBOX interface op je windows phone.

De klachten over ontbrekende applicaties op Windows Phone 8 zijn echter hardnekkig. Instagram ontbreekt nog altijd in een officiële versie bijvoorbeeld, maar de applicatie Instance (niet van Nokia, maar ook gratis beschikbaar) biedt uitkomst, en sinds kort is er ook Oggl, de (alweer: gratis) app van Hipstamatic voor Windows Phone 8 waarmee je óók foto’s op Instagram kunt delen.

Recent is nogal wat ophef ontstaan over de YouTube applicatie die kort na de nieuwe lancering al snel niet meer werkte: geblokkeerd door Google. Een opvallend kinderachtige opstelling van deze zeer grote speler op online video-aanbod, niet geheel toevallig ook het bedrijf achter Android – het is nu eenmaal een “war of ecosystems”, maar wie toch YouTube videos wil zien kan ook terecht op m.youtube.com.

Dit is niet de plek om nogmaals uitgebreid in te gaan op Windows Phone 8. Laat ik voor wat de apps betreft nu volstaan met te zeggen dat er in mijn ervaring en vergeleken met Android eerlijk gezegd niet één applicatie is die ik mis op de Windows Phone 8. Dat kan aan mij liggen – ik kan wellicht toe met een wat lager aantal applicaties dan anderen. Het aanbod is evident veel lager dan op Android of iOS. Maar dat betekent niet automatisch dat het per definitie onvoldoende is.

Conclusie
De Nokia Lumia 925 is een zeer verleidelijk vormgegeven toestel. De combinatie van de nieuwe materiaalkeuze (voor het eerst aluminium in een Lumia) én het lichte gewicht maken het echt tot een fijn toestel om bij je te dragen.

Het kent slechts één handicap die voor sommigen onbeduidend, voor anderen doorslaggevend zal zijn: 16GB intern geheugen, en niet uitbreidbaar. Ik heb er voldoende aan – zelfs na 3 weken vakantie en honderden foto’s heb ik nog altijd 4GB over (en dan had ik ook nog een flink aantal complete cd’s op het toestel mee).

De foto’s die ik met het toestel maakte vond ik zonder meer overtuigend – alle foto’s in deze review zijn met de Lumia 925 gemaakt (behalve de close-ups van de Lumia 925 zelf en één nachtshot, gemaakt met de Nokia Lumia 1020).

Van Nokia’s eigen fotografie applicaties vind ik Nokia Smart Cam leuk maar niet eenvoudig in gebruik, de standaard applicatie nogal eenvoudig maar erg praktisch en Nokia Pro Cam zo goed als compleet en bijzonder fijn om mee te werken. De applicatie die je zelf het prettigst vindt kan je als “standaard” instellen, zodat die opstart als je de camerabutton op het toestel langer ingedrukt houdt.

Voor een designtelefoon is het toestel vriendelijk geprijsd met een adviesprijs van €469. De Lumia 920 was bij de introductie een stuk duurder (maar is inmiddels ook veel gunstiger te vinden).

Overigens vind ik de Lumia 920 nog altijd een prachtig vormgegeven smartphone, maar ik kan me voorstellen dat mensen graag kiezen voor een ranker model met opvallend lager gewicht. De Lumia 925 is zo een nieuw icoon in de toch al zo rijke designgeschiedenis van Nokia. Je vindt meer foto’s en wat ik eerder schreef over de Lumia 925 op de internationale PureViewClub.

 

Comments are closed.