Review: Nokia Lumia 1020 en Nokia Pro Cam

Door: Marc Wielaert op 15 september 2013. Onderwerp: 808 PureView, Design, Lumia, Nokia, PureView, Review, Windows Phone 8 
Home  

De Nokia Lumia 1020 is het nieuwste vlaggeschip van de Finnen (nog even) waarbij alles draait om de ingebouwde camera: naar Nokia’s overtuiging de beste ooit in een eigentijdse smartphone. Daar hebben ze wellicht gelijk in, maar het designteam maakt dankbaar gebruik van de ervaring die het eerder opdeed met de Nokia 808 PureView, onbetwist de beste smartphone camera met een 41MP camerasensor. Dat toestel draaide op het Symbian OS dat Nokia toen nog maar net achter zich gelaten had. Weet Nokia met de Lumia 1020 het resultaat te evenaren, of zelfs te overtreffen?

Omdat ik oprichter ben van de PureViewClub (over Nokia’s PureView imaging technologie), kreeg ik van een van mijn internationale contacten bij Nokia al vroeg (begin augustus) de Nokia Lumia 1020 te leen. Deze review is dus gebaseerd op inmiddels ruim een maand ervaring met het toestel.

Er zijn vier belangrijke verschillen met zijn directe voorganger, de Nokia Lumia 920: ten eerste (uiteraard) de camera, en ten tweede – verrassend – het gewicht. Omdat de Lumia 920 nog “wireless charging” ingebouwd had, kreeg het toestel door het gewicht van 185 gram heel wat kritiek te verduren.

Bij de Lumia 1020 heeft Nokia daarvan afgezien en blijft het gewicht – ondanks de veel groter cameramodule – beperkt tot 158 gram. Overigens is “wireless charging” wel te realiseren middels een aparte cover, zoals die ook voor de Nokia Lumia 925 beschikbaar is.

Het derde verschil is de uitvoering: de Lumia 1020 komt (vooralsnog) in drie kleuren op de markt: zwart, wit en lichtgeel, en – anders dan bij de Lumia 920 – komen ook de witte en gele versie in een zeer verleidelijke “matte” uitvoering. Waarom ik uiteindelijk toch voor een matte, zwarte versie van de 920 koos: geen vingerafdrukken op de behuizing van het toestel, en geen reflectie van het toestel in de spiegelende delen van je foto. Dit is de matzwarte versie van de Lumia 1020:

Het vierde verschil is dat je het geluid van je video’s met de Lumia 1020 in stereo opneemt, inclusief wat Nokia sinds de 808 PureView “Rich Recording” heeft genoemd. Dat is de mogelijkheid om ook zeer hoge volumes zonder vervorming vast te leggen, dankzij een door Nokia ontwikkelde technologie (waarvan HTC de chip vervolgens zonder toestemming bleek te gebruiken in de HTC One…)

Verder zijn er eigenlijk geen verschillen met de Nokia Lumia 920. Het 32GB intern geheugen is niet uitbreidbaar, het display is van hetzelfde type en formaat, het toestel gebruikt dezelfde processor en het OS is natuurlijk hetzelfde Windows Phone 8, inclusief alles wat Nokia daaraan bijdraagt in de vorm van eigen applicaties zoals HERE Maps, HERE Drive en Nokia Music (om er maar drie te noemen, zie mijn eerdere reviews).

In deze review zal ik me beperken tot wat de Lumia 1020 uniek maakt: de 41MP camerasensor en de manier waarop je de kwaliteit daarvan kunt benutten.

Zoom Reinvented
De hele campagne van Nokia rondom de Lumia 1020 gaat om het Zoom Reinvented concept – “zoom opnieuw uitgevonden”. De uitvoering van dit concept blijkt in de praktijk rijker dan ik aanvankelijk had verwacht.

Met de Nokia 808 PureView ben ik er al aan gewend dat ik van een full resolution foto (34MP in 16:9 formaat of zelfs 38MP in 4:3 formaat), een verrassend gedetailleerde “crop” (uitsnede) kan maken – op de telefoon zelf, of op de computer. De details die je in zo’n enorm formaat foto terug kunt vinden zijn soms echt verbluffend.

In de eerste ontwikkelfase was het helemaal niet de bedoeling dat je op de 808 PureView ook de volledige resolutie tot je beschikking zou krijgen. Het werd uiteindelijk meer een “bonus” mogelijkheid van een camera die vooral draaide om “oversampling” (PureView) technologie: het toestel combineert de beste visuele informatie van meerdere pixels in één pixel (waarbij ruis vrijwel compleet geëlimineerd wordt).

Bij de (schaarse) eigenaren van de Nokia 808 PureView werd het echter zó’n populaire gewoonte om voorbeelden van de resultaten in volledige resolutie te delen (het origineel en het detail daaruit), dat dat Nokia vervolgens mede geïnspireerd heeft tot Zoom Reinvented.

Het concept werkt alléén in de eigen applicatie Nokia Pro Cam, die met de Lumia 1020 is geïntroduceerd. De applicatie (waarover later meer) is ook beschikbaar voor de Lumia 9x-serie, maar die zijn weer niet voorzien van zo’n extreem grote sensor.

De Lumia 1020 kun je zo instellen dat je het toestel twéé opnames laat maken: één in 5MP resolutie (voor maximaal nut van de PureView “oversampling” technologie) en één in “hoge resolutie”, dat wil zeggen 34MP (16:9) of 38MP (4:3). Dat is wat je nodig hebt voor “zoom reinvented” – een nieuw verhaal vertellen met dezelfde foto, zoals Nokia het graag omschrijft. Hoe werkt dat?

Lossless Zoom
Hierboven zie je een (verkleinde) foto zoals die door de Nokia Lumia 1020 in de St. Vituskerk in Hilversum is vastgelegd in volledige resolutie. Als je op de foto klikt opent het resultaat in hoge resolutie (38MP) in een aparte browservenster (ongeveer 5MB in dit geval en zeker de moeite waard!).

Eerst over wat Nokia “lossless zoom” noemt. Als je zoomt rekent het toestel niet digitaal uit hoe het resultaat eruit moet zien, maar zoomt letterlijk in op dat deel van de 41MP sensor dat je in beeld wilt. Hoe verder je inzoomt, hoe minder er sprake kan zijn van “oversampling” – er zijn immers steeds minder omliggende pixels beschikbaar.Als je maximaal inzoomt heb je één pixel van de sensor per pixel in je foto.

Als je er echter voor kiest om een foto in volledige resolutie te maken, dan kan je niet meer inzoomen: je kiest immers voor het gebruik van de gehele sensor. Dat levert je foto’s op van 34MP (in 16:9) of zelfs 38MP (in 4:3, zoals het shot hierboven).

Met de Nokia 808 PureView kan je van dat resultaat vervolgens zelf uitsnedes – echt “crops” van het origineel dus, en die vervolgens apart opslaan (of direct delen). Onderstaande foto is gemaakt met de Lumia 1020 – (klik op de foto voor het originele formaat van 5MP).

Nokia Pro Cam
Met Nokia Pro Cam kan je er dus voor kiezen dat je Lumia 1020 de foto’s direct in twee formaten vastlegt: “normaal” (5MP) en “hoge resolutie” (34MP/38MP). Je slaat dus niet alleen de (al dan niet) ingezoomde foto op, maar ook het originele beeld op hoge resolutie.

Wat je als gemaakte foto in het toestel ziet is het 5MP resultuaat. Als je vervolgens je foto gaat bewerken in Nokia Pro Cam, dan krijg je voor je bewerking de beschikking over het resultaat op hoge resolutie.

Met je vingertoppen kan je vervolgens je oorspronkelijke uitsnede vergroten (uitzoomen) of nog verder verkleinen (meer inzoomen), een ander detail van de originele foto kiezen, of zelfs draaien tot je het ideale beeld voor ogen hebt. Je kunt nu dus ook makkelijk even “de horizon rechtzetten” in je foto! En Nokia Pro Cam laat je dat allemaal doen in meerdere standaard beeldformaten: 1:1 (handig voor Instagram), 3:2, 4:3 of 16:9.

Overigens hoef je natuurlijk niet eerst in te zoomen om je 5MP foto te kunnen bewerken – je kunt ook achteraf inzoomen, waarbij je opnieuw gebruik maakt van de foto op hoge resolutie. Maar welke uitsnede je ook uit je foto maakt, het origineel in hoge resolutie blijft altijd bestaan.

Belangrijk: als je op het toestel een nieuwe uitsnede van dat high res origineel opslaat, vindt alsnog oversampling plaats. In dit geval in mindere mate omdat het origineel een .JPG bestand is in plaats van het .RAW bestand dat het toestel aanvankelijk gebruikt om de twee verschillende formaten op te slaan.

Hier een detail van de foto van de baardagame (een reptiel uit Australië) hierboven – je ziet dat er verbluffend veel detail bewaard blijft in deze 5MP foto.

Mocht je een foto vaker dan één keer op het toestel nabewerken, is een nadeel dat een tweede bewerking een eerder opgeslagen versie overschrijft. Ben je verbonden met SkyDrive zal je eerste versie daar alsnog te vinden zijn, maar het lijkt mij persoonlijk praktischer als de applicatie iedere wijziging onder een aparte naam opslaat, zodat je al je verschillende bewerkingen op je toestel kunt beoordelen of delen. Ik hoop dat een update daar verandering in brengt.

Het maken van al je foto’s in “dubbele resolutie” vreet natuurlijk geheugen – afhankelijk van de hoeveelheid detail in je foto zal je foto in hoge resolutie al snel tussen de 10MB en 16MB ruimte in beslag nemen. Anderzijds kan ik vaststellen dat ik nu ruim een maand met de Lumia 1020 werk, er uiteraard ontzettend veel foto’s mee gemaakt heb – en nu nog altijd 15GB over heb… Tot slot: als je je toestel aan je PC hangt kan je beide formaten naar je harddisk kopïëren.

Hier zie je een crop van de 38MP foto die ik even verder hierboven plaatste: ook in zeer lastige lichtomstandigheden is het detail verbluffend.

Instellingen en zelfstudie
Het concept “Zoom Reinvented” werkt dus alleen met Nokia Pro Cam, de meest uitgebreide camera interface die Nokia ooit in een toestel gepresenteerd heeft. Deze is als gezegd inmiddels (na de “Amber” update) ook beschikbaar voor de Lumia 920 en 925. Omdat die twee “slechts” een 8,7MP sensor hebben, werkt het hele idee van “Zoom Reinvented” er dus in beperkte mate, omdat je geen gebruik kunt maken van een originele foto met veel hogere resolutie.

Wat deze applicatie ook op de eerdere Lumia’s biedt zijn de zeer uitgebreide instellingsmogelijkheden voor flits, witbalans, focus, ISO, sluitertijd en exposure. Je kunt de aparte instellingen individueel wijzigen door er in het scherm op te tikken, maar als je de camerabutton naar links beweegt, verschijnen álle “ringmodules” naast elkaar in beeld. Welke invloed ze hebben op je foto zie je direct in beeld (vergelijkbaar met hoe de “expert” instelling van de Samsung Galaxy Camera het effect van je instellingen direct toont).

Mochten al die termen je nu niet direct veel zeggen, Nokia heeft een helder en praktisch “zelfstudie” programma in de applicatie opgenomen, die je exact uitlegt wat je van welke instelling kunt verwachten. Daarvan vind je hieronder zes screenshots om je een idee te geven.

Over het algemeen voldoet de “auto” setting op zich goed, maar het kan erg handig zijn om de instellingen aan te passen. Recent maakte ik bijvoorbeeld een foto van de door de ondergaande zon beschenen avondlucht – door de exposure te verlagen werd het effect merkbaar groter. Verder heb je in de “zelfstudie” al gezien hoe effectief het kan zijn om met de instellingen van je toestel te experimenteren (klik op de foto voor de 5MP versie)

Camera grip
Hoewel ik de Nokia 808 PureView al ruim anderhalf jaar in bezit heb, heb ik pas zeer recent een tripod gekocht. Dat is omdat Nokia voor de Lumia 1020 eindelijk een hele goede camera grip levert, die je niet alleen makkelijk op een tripod schroeft (en je zo makkelijk kunt experimenteren met een belichtingstijd tot maar liefst 4 seconden!), maar die bovendien dienst doet als battery pack, zodat je weer 1020 mAh extra capaciteit hebt. Het is natuurlijk evident dat je toestel in deze camera grip een heel stuk groter wordt.

Omdat ik de Nokia Lumia 1020 voor de PureViewClub vooral vergeleken heb met diverse andere smartphone cameras, heb ik de meeste shots niet met de tripod, maar uit de hand gemaakt – zoals de meeste gebruikers hun smartphone zullen gebruiken (ik ken bovendien geen andere producenten die een aparte camera grip als accessoire hebben).

Als voorbeeld hier nog echter één foto die ik ‘s nachts maakte met behulp van een tripod en een belichtingstijd van 4 seconden (ISO 200). Het is moeilijk voor te stellen, maar afgezien van het schijnsel van de lantaarn was deze speeltuin zo goed als aardedonker (klik op de foto voor de link naar Flickr – daar kan je desgewenst ook de bijna 12MB grote versie zien).

Fotokwaliteit
Schiet de Nokia Lumia 1020 de beste smartphone foto’s van dit moment? Ik denk dat ik zonder aarzeling kan zeggen van wel. Er is alleen één in Nederland zeer incourante smartphone die het over het algemeen gesproken nog een fractie beter doet: uitgerekend Nokia’s eigen 808 PureView.

Het allerlaatste toestel op het Symbian OS wordt inmiddels niet meer geproduceerd en werd in Nederland sowieso al nauwelijks verkocht. Daarmee is het niet echt relevant voor een vergelijking. Je kan hoogstens zeggen dat Nokia met de 808 PureView de lat voor smartphone fotografie ook voor zichzelf erg hoog gelegd heeft.

De verschillen tussen de 808 en 1020 kort samengevat: de kleuren zijn bij de Lumia 1020 meer verzadigd (“warmer”), waar ze bij de 808 PureView eerder wat onderkoeld (“meer realistisch”) aandoen. Het PureView (5MP) resultaat van de Lumia 1020 is scherper, waar de foto op hoge resolutie wat meer ruis laat zien dan de 808 PureView.

Mocht je voorbeelden en tal van details willen zien, voor de PureViewClub heb ik een dag lang foto’s gemaakt met de Lumia 920, Lumia 925 en Lumia 1020, de 808 PureView en de Samsung Galaxy S4 en Galaxy S4 Zoom. Die heb ik in drie uitgebreide posts gepubliceerd, eerst in een paar beelden uit het centrum van Amsterdam (hier en hier) en een derde in veel lastiger lichtomstandigheden in de Amsterdamse kerk de Krijtberg aan het Singel (hier). Als je alle originele shots wil vergelijken dan vind je die op Flickr: Amsterdam en Kerk.

Een kerk is een favoriet thema van me omdat er heel wat te fotograferen valt en het licht er in de regel zo spaarzaam is. Met name in donkerder omstandigheden reageert de Lumia 1020 nog niet optimaal met alle settings op “auto”. Zoals je op Flickr zien kunt, zijn de donkerste foto’s in de Krijtberg veel meer “verguld” dan die van de andere camera’s.

Nokia is zich overigens van dat effect bewust en werkt nog altijd hard aan een update – zoals Nokia al eerder de camera software van de Lumia 920 sterk verbeterd heeft. Toch heb ik vastgesteld dat zelfs een in donkere omstandigheden meer verzadigd beeld aantrekkelijker kan zijn dan dat van de concurrentie. Klik op onderstaande foto voor het 5MP resultaat (op Flickr). Voor de duidelijkheid: deze foto is zonder flits gemaakt.

In normale of gunstige lichtomstandigheden maak je met de Lumia 1020 foto’s waarvan de kleuren en scherpte over het algemeen direct aanspreken. Omdat het anno 2013 meer dan ooit gaat om direct delen van het moment dat je het beeld vastgelegd hebt is die keuze logisch. Net als met de 808 PureView is het resultaat op hoge resolutie niet bedoeld om direct te delen. Hoe zou je ook, met een foto van zo’n 12MP gemiddeld – zelfs e-mailen is al bijna niet te doen met dat formaat.

Nokia koos er dus bewust voor om het “high res” resultaat in te zetten om je foto op het toestel zelf na te bewerken. Inzoomen, toch iets verder uitzoomen dan je eerst bedacht, focussen op een ander onderwerp in je foto, de foto een beetje draaien of compleet op z’n kop zetten – het kan allemaal en het werkt verbluffend soepel en eenvoudig.

Daarnaast heb je natuurlijk nog de mogelijkheid om de kleuren van je foto te wijzigen met filters en andere applicaties, maar dat is niet exclusief voor de Lumia 1020. Hieronder een Chevrolet Impala uit 1960 die ik op een zomernamiddag toevallig onderweg trof (klik op de foto voor het 5MP origineel op Flickr).

Videokwaliteit
Ik ben er pas recent aan toegekomen om wat video’s te maken met de Lumia 1020. Net als de 808 PureView biedt de Lumia 1020 nu stereo “Rich Recording”, de opnametechnologie waarbij ook zeer harde volumes zonder vervorming worden vastgelegd. De beeldkwaliteit van de Lumia 1020 is – mede dankzij Optical Image Stabilization (OIS) – superieur. Speel je de video op je PC af dan kan je haarscherpe screenshots maken, ook van opnamen in donkerder omstandigheden.

Opnieuw voor de PureViewClub heb ik tijdens het concert van Chic featuring Nile Rodgers in De Vorstin in Hilversum een compilatie gemaakt van de opnames die ik er maakte – niet zo gek veel omdat het niet te doen is om direct vooraan het podium zo stil mogelijk te blijven staan, maar toch voldoende voor een compilatie van ruim zes minuten.

Ik was er met de Lumia 1020 en met de 808 PureView. Je zal zien dat in de loop van de avond de lens van de 808 PureView niet meer helemaal schoon was (bijna onvermijdelijk), maar je kunt ook horen dat de 808 wat “harder” opneemt. Mede daarom lijkt de geluidskwaliteit beter. Feit is dat beide toestellen uitstekend omgaan met het volume, maar de geluidskwaliteit van de 808 PureView niet geëvenaard wordt. Ik deel die video hier opnieuw:

Samenvattend
Voor de duidelijkheid: alle foto’s (en de video) in deze review zijn door mij gemaakt met de Nokia Lumia 1020, behalve die van de Lumia 1020 zelf, (gemaakt met de 808 PureView). Ze zijn eerder geplaatst bij de PureViewClub en de Nederlandse website WP7.nl heeft ook al een ruime selectie van mijn Lumia 1020 foto’s gepubliceerd.

Zoals je inmiddels zult hebben begrepen ben ik erg enthousiast over de Nokia Lumia 1020. Hij is een stuk lichter dan zijn voorganger de Lumia 920 (hoewel ik het gewicht op zichzelf nooit bezwaarlijk vond) en heeft wat de camera betreft toch serieus veel meer in huis: niet alleen de mogelijkheid om op zeer hoge resolutie foto’s te maken, maar die ook bijzonder snel en praktisch aan je smaak te kunnen aanpassen.

De combinatie met Nokia Pro Cam maakt het tot een opvallend sterke smartphone camera. Ook het design van het toestel vind ik bijzonder geslaagd: niet te geloven dat zo’n rank toestel zo’n enorme camerasensor – inclusief OIS – kan herbergen.

In vergelijking met de Nokia 808 PureView – het startpunt van Nokia’s PureView technologie – is het veel grotere display beduidend prettiger om mee te werken. De vernieuwde interface van Nokia Pro Cam is erg praktisch (veel uitgebreider dan de standaard Windows Phone camera software), en het is natuurlijk fantastisch dat Nokia erin geslaagd is de technologie van de 41MP sensor naar Windows Phone te brengen. Windows Phone is immers volop in ontwikkeling waar Symbian de komende jaren alleen nog aan de beademing ligt.

Toch heeft de Nokia 808 PureView nog een paar extra instellingsmogelijkheden die ik graag op de Lumia 1020 terug zou vinden. Het handmatig aanpassen van verzadiging, contrast en scherpte bijvoorbeeld, of de “interval” optie, waarmee je een hele reeks foto’s kan schieten voor een time-lapse video. Wellicht dat we die opties na een update terugzien.

De Nokia 808 PureView is eigenlijk een smartphone camera voor kenners en liefhebbers die fanatiek genoeg zijn om Symbian op de koop toe te nemen. Het is de groep die graag opmerkt dat de fotokwaliteit van de 808 PureView nog altijd onovertroffen is. En al hebben ze daar deels zeker gelijk in, de verschillen zijn in de praktijk marginaal.

Zeker, het resultaat van de Lumia 1020 in volledige resolutie vertoont meer ruis, maar het PureView resultaat op 5MP is juist wat scherper. De kleuren spreken over het algemeen meer aan, de foto die je maakt is sneller geschikt om direct te delen.

In donkerder situaties wordt de kleur echter snel te “verguld” (of “amber”, zo je wilt). Verwacht mag worden dat ook de wat sterke oververzadiging in een update nog wat getemperd zal worden.

Het video resultaat van de Lumia 1020 is over het algemeen scherper en stabieler, maar Nokia moet de kwaliteit van stereo “Rich Recording” nog wel even vergelijken met dat van de 808 PureView. Het spreekt voor zich dat de geluidskwaliteit beter is dan bij welke andere smartphone dan ook (behalve de eerste lichting van de HTC One…)

Het designverschil tussen de 808 PureView en de Lumia 1020 is evident. In vergelijking met alle andere recente smartphones – van de Lumia 925 tot de iPhone 5 of een enorme hoeveelheid Android toestellen (maar met uitzondering van de Galaxy S4 Zoom) – is de lens van de Lumia 1020 natuurlijk opvallend groot.

Mocht die omvangrijke lens je juist niet aanspreken ligt de keuze voor de zwarte versie voor de hand – dat scheelt bovendien zoals al eerder opgemerkt reflectie in de spiegelende delen van je foto. Ik heb zelf echter geen enkel bezwaar tegen de manier waarop het design die lens vol trots laat zien – de witte en met name de gele versie vind ik daarom persoonlijk nog wat aantrekkelijker, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak.

Tot slot van deze review nog een foto die ik (zonder tripod) maakte in de Vituskerk in Hilversum. Als je op de foto klikt opent het 5MP resultaat van de Nokia Lumia 1020 in een apart venster.

De Nokia Lumia 1020 is eind september officieel verkrijgbaar voor een adviesprijs van €699 (incl. btw), maar de geschiedenis leert dat ook deze smartphone snel voor een wat lager bedrag te koop zal zijn.

7 Comments

 1. Reactie van Marian:

  Hoi Marc, goede review. Prachtige telefoon ook weer van Nokia. Ik vind het knap dat deze telefoon zo’n goed gewicht heeft kunnen behouden van 158 gram. Ik hoop op een groot verkoopsucces!

 2. Reactie van Marco:

  Kan niet wachten om hem te testen. De foto’s zien er geweldig uit! En ben al super tevreden met mijn Lumia 920 ;-) #Nokia #zoomreinvented

 3. Reactie van Mobje:

  Ik zit nu al een tijdje met een vraag! Ik heb momenteel de Lumia 920 en zit te denken aan de Lumia 1020. Nu heb ik begrepen dat de 1020 standaard een foto maakt van 5MP en 38MP. Is het nu wel verstandig om te switchen naar de 1020? Zijn de foto’s van 8.7MP niet beter dan de 5MP foto’s? Die deel je tenslotte op bijv. Facebook, toch?
  Is het wellicht beter om te wachten op de Lumia 929 met 20MP camera?
  Bedankt alvast! :)

 4. Reactie van Zombie:

  You are using 808 since 18 years !!? :O

 1. Ping from Lumia 1020 launches in the Netherlands today | PureView Club

Comments are closed.