Review: Samsung Galaxy Note 3 en Galaxy Gear

Door: Marc Wielaert op 21 november 2013. Onderwerp: Android, Review, Samsung 
Home  

De eerste Galaxy Note verbaasde vanwege het formaat en de de stylus. Het toestel werd door critici met enig cynisme ontvangen: van de stylus was immers allang afscheid genomen, en wie zou behoefte hebben aan een dergelijk groot display?

Samsung toont aan dat er een markt is voor dergelijke toestellen – sterker, inmiddels zijn de nog een slag grotere “phablets” in opkomst. Het bedrijf lanceert één Note per jaar, steeds in het laatste kwartaal. De Note 3 krijgt gezelschap van de eerste “smart watch” van Samsung, de Gear.

Samsung heeft – net als bij de Galaxy S4 – opnieuw kans gezien een groter display te realiseren zonder het toestel zelf te vergroten. De rand rondom het display (de bezel) is weer wat smaller gemaakt. De omranding van het toestel is van rechtopstaand aluminium zoals we dat ook al van de S4 kennen. Meest opvallend aan het uiterlijk is de kunstlederen achterkant. Het toestel krijgt daarmee een veel chiquere uitstraling dan met de inmiddels beruchte plastic back covers, en het toestel ligt bovendien veel prettiger (minder “plakkerig”) in de hand. Deze “lederen” achterkant is nog steeds eenvoudig te verwijderen (handig om de accu, simcard of micro-SD te wisselen).

Specificaties
Wat betreft de technische specificaties heeft Samsung in feite alles uit de kast getrokken. Het toestel draait op de tot voor kort nog meest recente versie van Android (4.3 Jelly Bean), op een quadcore Qualcomm Snapdragon 800 processor met een kloksnelheid van 2.3 GHz. En waar je die processor ook in andere recente smartphones treft, overklast Samsung de concurrentie door de Note 3 uit te rusten met maar liefst 3GB (!) werkgeheugen – en dat is een primeur. Het toestel is dan ook razendsnel en ik heb het in feite niet één keer zien haperen.

Het AMOLED scherm is met een diagonaal van 5.7 inch een fractie groter dan dat van zijn voorganger, maar als gezegd zonder het toestel een groter formaat te geven. Bovendien is het in deze derde editie van de Note een Full HD scherm geworden (1920 x 1080 pixels). Omdat het display zo groot is, valt de pixeldichtheid op papier wat lager uit, maar afzonderlijke pixels zul je met het blote oog niet meer waarnemen. De kleuren zijn zoals we van Samsung gewend zijn uitbundig en knallen werkelijk van dat enorme scherm af.

De (verwisselbare) accu heeft aan capaciteit van 3200 mAh en dat blijkt in de praktijk ruim voldoende om het toestel minimaal een volle werkdag te kunnen benutten (uiteraard ziet dat er anders uit als je bijvoorbeeld de hele dag video streamt – maar dat geldt voor iedere smartphone).

S Pen
De Galaxy Note heeft niet alleen opnieuw een iets groter scherm, maar uiteraard ook opnieuw een stylus. En hoe klein ook, hij lijkt toch weer een stuk ergonomischer ontworpen. Door een kleine uitsparing rondom de bovenkant is het makkelijk uit de Note tevoorschijn te trekken, behalve als je geen nagels hebt (maar dat kan je het toestel niet verwijten).

Praktisch bij die verder naadloos in het toestel verwerkte S Pen is de “Air View opdracht” – een submenu dat direct in het display wordt getoond op het moment dat je hem uit de behuizing trekt, maar dat je ook in ieder scherm kunt oproepen door de grijze button op de S Pen in te drukken terwijl je Pen vlak boven het display houdt. Door met de S pen boven dat menu te bewegen doorloop je de verschillende functies: “Actiememo” “Plakboek” “Schrijven op het scherm” “S Finder” en “Penvenster”.

Met Actiememo kan je handgeschreven invoer direct koppelen aan een reeks toepassingen. Schrijf je een telefoonnummer, kan je dat met één tik direct bellen. Hetzelfde geldt voor het zoeken van contacten, het versturen van SMS of e-mail en dergelijke. Met Plakboek kies je met de S Pen delen van een website of een foto om die vervolgens in je plakboek op te nemen.

Met Schrijven op het scherm maak je eerst een screenshot en kan je vervolgens met de S Pen aantekeningen maken op dat screenshot – waarbij je de S Pen kunt gebruiken als haarscherp pennetje tot breed penseel in welke kleur je maar wilt. Met S Finder doorzoek je niet alleen de inhoud van je telefoon, maar desgewenst ook het internet (Google, Yahoo en zelfs Bing). Dat is bijzonder praktisch om snel in je telefoon opgeslagen berichten te vinden, of contactenpersonen, gebeurtenissen in de agenda of telefoonnummers.

Met Penvenster tot slot, teken je ergens op het display een rechthoek: vervolgens opent een menu met de applicaties rekenmachine, klok, YouTube, telefoon, contacten, chatON, Hangouts, Internet en Whatsapp. Dat zijn veel gebruikte functies die je nu dus ook met je S pen op kunt roepen en bedienen.

Al met al is het gebruik van de S Pen nog opvallend veel  effectiever geworden dan hij al was, en vooral de handschriftherkenning verrast (zeker voor iemand wiens handschrift er na decennialang PC gebruik sterk op achteruit gegaan is). Wat tekstinvoer betreft kan je zowel met de S Pen als met de vinger razendsnel je tekst bij elkaar “swypen” op het royale toetsenbord, waarin je bovendien opnieuw alle cijfers boven de letters ziet staan.

Flipboard en KNOX
De Samsung TouchWiz user interface is opnieuw uitgebreid – alsof het nog niet omvangrijk genoeg was. Een van de opvallende vernieuwingen bij de Note 3 is de mogelijkheid om Flipboard te openen door in het hoofdmenu van onder het scherm naar boven te “vegen” (met de S Pen of een vinger). Je kan zelf kiezen wat deze applicatie toont op het gebied van bijvoorbeeld nieuws en je sociale netwerken.

De Galaxy Note 3 biedt nog een andere primeur: het is Samsung’s eerste smartphone met KNOX, dat je vanuit de groep met Samsung applicaties apart moet installeren. KNOX werd tijdens het Mobile World Congress van dit jaar geïntroduceerd en biedt een sterk beveiligde omgeving die in feite volledig buiten de servers van Google om draait. Sinds de update draait KNOX ook op de Galaxy S4.

Je ziet in het KNOX menu wel vertrouwde iconen voor bijvoorbeeld de camera, galerij, email (geen Gmail uiteraard), S Planner, telefoon en Internet, maar alles wat je binnen deze applicatie doet staat dus los van Google.

Je vindt binnen deze omgeving dan ook geen Google Play, maar wel tal van eigen Samsung applicaties in een aparte KNOX App store, met zowel gratis als betaalde apps (tot €37,49). Het aanbod is vanzelfsprekend veel beperkter, maar bij de gratis applicaties vind je onder andere Polaris Office 5 om Office documenten te lezen en bewerken.

Zoals je al kent van Android, kan je binnen deze beveiligde omgeving extra homescreens voor je nieuwe applicaties maken. De S Pen zelf werkt overigens wel binnen deze afgeschermde omgeving, maar alleen als alternatief voor je vingertop: de hierboven al beschreven extra functies ontbreken. KNOX verlaat je via het notificatiemenu, waar het op de achtergrond actief blijft. Je kunt dus vlot switchen van de Android omgeving naar KNOX.

De ingebouwde camera is dezelfde die we al van de Galaxy S4 kennen (met een 13MP sensor) en daar kan je prima foto’s en video’s mee schieten. Omdat ik al uitgebreid over die camerasensor heb geschreven in mijn review van de Galaxy S4 verwijs ik voor nu graag even naar die review. Een voordeel ten opzichte van de S4 is uiteraard dat het resultaat van je camerawerk op het grotere display nog beter te bewonderen is.

De Note 3 wordt door velen als “niche product” gezien, maar dat is dan wel een niche die snel groter wordt. Hoewel ik persoonlijk nog altijd enorm onder de indruk ben van de Galaxy S4, heb ik die sinds de Note 3 eerlijk gezegd niet meer aangeraakt. Ik stel zelf dan ook prijs op smartphones met een groot display, maar merk dat ik die van “phablets” (zoals de Galaxy Mega of Sony’s Xperia Z Ultra) vooralsnog  echt een slag te groot vindt.

De Note 3 lijkt wat dat betreft vooralsnog een grens bereikt te hebben, maar wie weet hoe we daar over een jaar met elkaar tegenaan kijken. Of het formaat je nu aanspreekt of niet, de Galaxy Note 3 is zo niet de beste, dan toch de meest uitgebreide smartphone die Samsung ooit op de markt gebracht heeft.

Samsung Galaxy Gear
De Galaxy Note 3 is bovendien de eerste smartphone van Samsung die de nieuwste smartwatch van Samsung ondersteunt: de Galaxy Gear. Veel gebruikers zijn er juist door hun smartphone aan gewend geraakt om geen horloge meer te dragen, maar met de komst van een smartwatch die nauw aan de smartphone verbonden is, zal de verleiding voor sommigen toch moeilijk te weerstaan zijn.

Verleidelijk is de Galaxy Gear zeker – het glanzend metallic design blijkt in de praktijk op iedereen indruk te maken. Het toestel komt niet alleen eigentijds, maar zelfs futuristisch over – ook zonder er apart de aandacht op te vestigen heb ik opvallend veel positief commentaar gekregen op de Gear.

Toch is het niet de eerste smartwatch van Samsung. Eind 2009 verschijnt de Samsung S9110, een veel forser polshorloge dat letterlijk dienst doet als mobiele telefoon. De simkaart zit dan nog in het “horloge” zelf: de meegeleverde bluetooth headset dient om gesprekken mee te voeren. De kans dat je de S9110 ooit in het echt gezien hebt is niet groot – in Nederland wilde Samsung er slechts 100 exemplaren van uitleveren en aan dit toenmalige high-tech hoogstandje hing een prijskaartje van rond de €1000. Deze foto zal je dus evenmin vaak tegenkomen.

Werd er destijds dan ook geen reclame voor de S9110 gemaakt, voor de Gear voert Samsung nu nadrukkelijk campagne in combinatie met de Note 3. Met een adviesprijs van €299 is deze smartwatch bovendien al een stuk sympathieker geprijsd. Er zit geen simkaart in de Gear, het toestel is met Bluetooth verbonden met je toestel.

Je hebt dus ook geen bluetooth headset meer nodig om te bellen met de Gear. Daarvoor is een microfoon en een speakertje in de Gear ingebouwd. Het hoeft niet, maar je kunt een inkomend gesprek ook aannemen met de Gear – en dat kan erg handig zijn, bijvoorbeeld als je achter het stuur zit.

Op dit moment werkt de Gear alleen nog in combinatie met de Note 3 en de Galaxy S4. Dat heeft te maken met de software van de Gear Manager, die je zelf laat bepalen in hoeverre je de Gear met je smartphone laat samenwerken. Het installeren van die Gear Manager gebeurt met een bijzondere handeling: door je Note even tegen de aparte oplaadhouder te houden. Via NFC ontvang je een downloadlink, waarna de software wordt gedownload.

In het onverwacht uitgebreide menu van deze “Gear Manager” kan je op de Note 3 zo ongeveer van iedere geïnstalleerde applicatie aangeven of je er een melding van wilt ontvangen op je Gear. Zo kan je  met de Gear direct berichten van je toestel op je telefoon lezen, bijvoorbeeld van gemiste oproepen, maar ook SMS en e-mail. Zelfs e-mails kan je er (gedeeltelijk) op lezen, maar de Gear biedt ook de mogelijkheid om een ontvangen bericht direct op je Note te openen.

Dankzij S Voice kan je volgens Samsung een gesprek beginnen en zelfs berichten opstellen, nieuwe agenda-items maken, je alarm instellen en het weer checken – maar dan moet je wel vertrouwd zijn met de hele S Voice software, die bovendien geen Nederlands herkent. Hetzelfde nadeel geldt dus voor Voice Memo, waarmee je notities opneemt die als tekst kunnen worden opgeslagen op de Galaxy Note. Dat S Voice geen Nederlands ondersteunt is een nadeel, al zal het voor velen niet onoverkomelijk zijn.

Ook kan je de muziek op je Note bedienen met de Gear, die zelfs nog voorziet in een “stappenteller”. Als je de Note zelf even niet meer in huis kunt vinden kan je hem via de Galaxy Gear opsporen met “zoek mijn apparaat” die het toestel laat overgaan – maar het moet dan natuurlijk wel binnen bereik van de bluetooth verbinding zijn. Tot slot heeft Samsung zelfs een 1.9MP camera in de Gear verwerkt, die foto’s schiet die herinneren aan de mobiele telefoons van zo’n zeven jaar geleden.

Naar verluidt heeft Samsung inmiddels al meer dan 800.000 exemplaren van de Gear verkocht, dus het concept lijkt mondiaal aan te slaan. Na enige aarzeling heeft de Gear me toch echt overtuigd. Aanvankelijk gebruikte ik het in de praktijk vooral voor het voeren van gesprekken, als alternatief voor de carkit.

Het heeft me echter enorm verrast hoe je in staat wordt gesteld deze smartwatch bijna volledig te integreren met de Note 3 (of de Galaxy S4), door met behulp van de Gear Manager veel meer functionaliteit aan de Gear toe te kennen. Daarmee blijkt de Gear uiteindelijk niet alleen dan een mooi ontworpen hightech gadget, maar een werkelijk multifunctioneel horloge – al had Samsung wat mij betreft de ingebouwde camera achterwege kunnen laten.

De Gear zelf blijkt het een paar dagen vol te houden. Na 10 uur onafgebroken gekoppeld te zijn heeft de Gear zo’n 15% van de accucapaciteit verbruikt. Het gebruik van de Gear is ongetwijfeld van invloed op de standby-tijd van de Note 3, maar ik heb die in de praktijk niet dramatisch veel sneller zien leeglopen – aan het eind van de werkdag heb ik zelfs nog zo’n 70% van de accucapaciteit over, maar dat hangt allicht samen met niet al te intensief gebruik.

Heb je al de Galaxy S4 dan blijkt de Gear een welkome en praktische uitbreiding. De aanschaf van zowel een Galaxy Note 3 als Gear is vanzelfsprekend geen goedkope aangelegenheid en met name iets waar de Kerstman of de “dertiende maand” al snel uitkomst moet bieden. Op dit moment heeft Samsung (niet toevallig tot 31 december) cashback acties op zowel de Note (€100 retour) én op de Gear (als accessoire, €50 retour), die de aanschaf wellicht meer binnen handbereik brengen.

Marc Wielaert, november 2013

(De foto’s bij deze review werden gemaakt met de Samsung Galaxy S4 Zoom)

Comments are closed.