Smartphones in 2013: mijn persoonlijke “top 5″

Door: Marc Wielaert op 18 december 2013. Onderwerp: HTC, Huawei, LG, Lumia, Nokia, Review, Samsung, Sony, Windows Phone 8 
Home  

Recent heeft de Nederlandse website BesteProduct.nl het jaaroverzicht gepubliceerd dat is samengesteld uit de mening van in totaal veertig Nederlandse techjournalisten. Ik was vereerd om dit jaar opnieuw mijn mening te mogen geven, maar omdat die blijkbaar nogal afwijkt van mijn collega’s wil ik hier op mijn eigen site weergeven wat dit jaar mijn persoonlijke “top 5″ van beste producten was.

Volgens het persbericht van BesteProduct.nl is Samsung in een jaar tijd “volledig uit de gratie geraakt“, terwijl ik zelf de Galaxy Note 3 als de Galaxy Gear én de Galaxy S4 op een gedeelde tweede plaats gezet heb… De Note 3 en Gear gebruik ik tot vandaag – dus wat mij betreft is het merk zeker niet uit de gratie.

Laat ik eerst mijn persoonlijke top 5 geven zoals ik die instuurde voor deze “contest”, inclusief de motivaties die bij voorkeur in “Twitter stijl” moesten worden ingediend – lees: zo kort mogelijk (toch al niet mijn sterkste kant). De eerste drie plekken linken direct naar mijn reviews op deze site, de andere links verwijzen naar mijn korte reviews bij PortableGear.nl.

Product #1: Nokia Lumia 1020
Met de 41MP camerasensor van de 808 PureView op Windows Phone is de Lumia 1020 met het concept “zoom reinvented” de smartphone waar ik dit jaar het meest naar uitgekeken heb. Alternatieven op Windows Phone zijn de Nokia Lumia 925 en de Lumia 920.

Product #2: Samsung Galaxy Note 3 / Gear
De Galaxy Note 3 is de meest complete high-end smartphone die Samsung ooit op de markt gebracht heeft. Weer een fractie groter en nu Full HD display, strak design, top specificaties en opvallend veelzijdig gebruik van de S Pen. De Gear verrast positief door de wijze waarop deze naadloos in de Note 3 geïntegreerd kan worden. Alternatief voor de Note 3 is uiteraard de Galaxy S4, die ook met de Galaxy Gear samenwerkt.

Product #3: HTC One
HTC’s verrassing van het jaar. Bijzonder strak vormgegeven Android smartphone met de speakers aan weerszijden van het grote display als meest opvallende innovatie.

Product #4: LG G2
Indrukwekkende comeback van LG. De G2 is een complete, lichtgewicht smartphone met uitstekende specificaties en opvallend prettig in gebruik.”

Product #5: Sony Xperia Z1 / Huawei Ascend P6
Een gedeelde 5e plaats (kom gewoon een plaats te kort) voor twee zeer verschillende toestellen. Eerst de Xperia Z1. Nog altijd heeft Sony het alleenrecht op de waterdichte smartphone. De Z1 is wat vormgeving en specificaties een wezenlijke stap vooruit na de eerder dit jaar gelanceerde Z. Het toestel is wel wat aan de zware kant. Met de Ascend P6 maakt Huawei indruk met een even goed bruikbare als betaalbare, lichtgewicht en zelfs de allerdunste Android smartphone van het jaar.

Tot zover de letterlijke weergave van mijn “top 5″ voor BesteProduct.nl – je merkt dat ik het lastig vindt om me ook echt tot vijf toestellen te beperken. En je ziet waarom de conclusie dat Samsung bij de vakpers “volledig uit gratie is geraakt”, aan mij niet besteed is. Wat me bovendien verbaasde, is dat de Galaxy Gear – die ik mede op de tweede plaats genoemd heb – is uitgeroepen tot het “slechtste product”.

De telling bij BesteProduct.nl
Omdat ik toch benieuwd was naar de volledige stemming heb ik de “puntenlijst” opgevraagd bij BesteProduct.nl. Daarbij torent de HTC One met overmacht boven de andere devices uit: zes van de veertig journalisten kozen het als het beste device van het jaar en het toestel veroverde daarnaast nog zeven keer een plek in hun top 5.

De Samsung Galaxy Note 3 heeft naast mijn tweede plaats slechts één keer een derde en twee keer een vijfde plaats veroverd in de lijsten van de deelnemers en eindigde op een verbazingwekkende zestiende plaats. De Galaxy S4 kreeg door de keuze van vier journalisten een (op een na laatste) plek in de top 20.

Waarom juist deze twee high-end smartphones van Samsung zo slecht uit de bus komen? Ik gok dat het komt omdat de verrassing er bij Samsung een beetje vanaf is: het bedrijf innoveert minder dan dat het zijn smartphones gestaag verbetert, en de vakpers wordt nu eenmaal graag verrast met innovaties – dat geldt ook voor mij.

Zo is ook de Note 3 een geslaagde doorontwikkeling van zijn voorganger, die bovendien vrij laat in het jaar op het toneel verscheen. Maar hoewel wellicht minder verrassend vind ik persoonlijk dat kwaliteit gewaardeerd moet worden.

De Galaxy Gear – die ik mede op de tweede plaats genoemd heb – blijkt inderdaad opvallend negatief ontvangen. Maar liefst acht journalisten noemden het als slechtste product van het jaar. Pikant detail: navraag bij Samsung Nederland leerde dat slechts zeven van de bij de enquête betrokken media de Gear hebben getest.

De kritiek heeft Samsung waarschijnlijk te danken aan een iets te vroege lancering: de Gear werkte aanvankelijk alleen met de Note 3 (inmiddels met meer devices zoals de S4, S3 3G en S4 mini) en de software was niet in staat om alle notificaties van de telefoon door te zetten naar het horloge. Omdat ik de combinatie pas weken later testen kon en de software updates inmiddels geïnstalleerd waren, heb ik zelf in feite niets herkend in de door de collega’s genoemde bezwaren.

Overigens waren vier journalisten het met elkaar eens dat de BlackBerry Z10 het slechtste product van 2013 is, waar verder het Google Glass, de Acer Iconia W3 en – enigszins verrassend – de iPhone 5c de top 5 completeren.

In de lijst met beste producten bereikt mijn persoonlijke favoriet de Nokia Lumia 1020 tot slot een zesde plaats, wat gezien de nog altijd matige populariteit van Windows Phone in Nederland bepaald geen slechte score is.

Comments are closed.