Review: Samsung Galaxy Note PRO

Door: Marc Wielaert op 9 maart 2014. Onderwerp: Android, Review, Samsung, Tablet 
Home  

Gezien de naam van deze site schrijf ik niet vaak over tablets – het is immers een andere tak van sport dan smartphones. Om de zoveel tijd krijg ik echter de gelegenheid een bijzonder exemplaar te testen. Deze keer is dat de opvallend grote Galaxy NotePRO van Samsung.

Daarnaast lees je in deze review ook over de diverse varianten die Samsung in de nieuwe PRO-serie op de markt brengt. Het zijn tablets “voor het serieuze werk”, zoals Samsung het zelf omschrijft – ofwel: productief | professioneel | progressief | proactief. Maakt de NotePRO het waar?

Samsung’s opmars
Samsung begon een paar jaar geleden met zijn opmars in de tablet industrie. Er is veel gebeurd sinds de allereerste 7 inch Galaxy Tab P1000, die eind 2010 naar Nederland kwam (zie mijn eerste indruk uit dat jaar bij MobileCowboys.nl).

Hier schreef ik eerder over de uniek vormgegeven Galaxy Tab 7.7 en de Tab 10.1. Na de Galaxy Note smartphones – de Note, de Note II en inmiddels Note 3), kwam de technologie met de S Pen ook naar de tablet met de Note 10.1 – een 10 inch tablet met stereo-speakers aan weerszijden van het display.

Inmiddels zijn tal van nieuwe tablets in zo’n beetje alle denkbare formaten door Samsung geïntroduceerd. Net als in de smartphone industrie smeren de Zuid-Koreanen de tabletmarkt als met een palletmes volledig dicht: voor ieder wat wils.

Waar Apple zich uiteindelijk genoodzaakt zag een “mini” versie van de iPad uit te brengen, gooit Samsung er nog een schepje bovenop: de Galaxy NotePRO heeft een schermdiagonaal van 12.2 inch. De kans dat Apple ooit een grotere iPad op de markt zal brengen lijkt nihil.

Toch overtuigt Samsung met de keuze voor een nóg groter display. Dat komt niet alleen door de S Pen, maar ook door de zeer hoge resolutie en prima hardware achter het display. Met de Galaxy NotePRO is het een beetje of je een breedbeeldtelevisie in je tas hebt – en dat maakt ook op iedere iPad bezitter zichtbaar indruk.

Voor wie de S Pen niet denkt te gebruiken maar toch graag zo’n formaat tablet wil heeft Samsung tegelijkertijd de TabPRO met 12.2 inch schermdiagonaal uitgebracht. Daarnaast zijn er in de nieuwe PRO serie kleinere versies verschenen met een scherm van 10.1 en 8.4 inch. Als gezegd: voor ieder wat wils.

Specificaties
Eerst kort de specificaties van het tablet, dat draait op Android KitKat (4.4). Het TFT LCD display biedt 16 miljoen kleuren in een 1600 x 2560 pixels resolutie (WQXGA). Dat levert een mooie pixeldichtheid op van 247 ppi (pixels per inch). Omdat de resolutie van de kleinere versies ook zeer hoog is, zie je op de 10.1 versie maar liefst 289 ppi (al hoger dan die van de iPad Air) en bij de 8.4 versie zelfs 359 ppi.

Je kunt op tal van manieren verbinden: WiFi, WiFi direct, BlueTooth – essentieel voor een keyboard. Internationaal is er bovendien nog een LTE variant van alle tablets in de PRO-serie.

De NotePRO draait (net als de grote TabPRO en de 10.1 versie) op de twee quadcore processors (Exynos 5) – een met een kloksnelheid van 1.9GHZ en een van 1.3GHZ. Het toestel biedt 32GB intern geheugen en daarnaast kan er met een micro-SD nog 64GB worden toegevoegd.

Dankzij een accu van maar liefst 9500 mAh houdt de NotePRO het in mijn ervaring (gemiddeld gebruik) met gemak een paar dagen vol, maar dat is uiteraard anders als je er zeer intensief gebruik van maakt met gamen, videos streamen en dergelijke.

De NotePRO heeft een ingebouwde camera met een resolutie van 8MP – en die maakt best aardige foto’s, al zie ik mezelf niet snel de NotePRO gebruiken om ermee te fotograferen. De frontcamera biedt 2MP wat ruim voldoende is voor video gesprekken (waarover later meer).

Gezien het enorme formaat is de NotePRO niet opvallend zwaar met 750 gram, maar het is toch iets om op te letten als je er bijvoorbeeld aan gewend bent je tablet – ‘s avonds op de bank – met een hand vast te houden. De TabPRO van hetzelfde 12.2 formaat is iets lichter (732 gram), de 10.1 versie weegt nog maar 469 gram en de kleinste van 8.4 inch slechts 339 gram.

De NotePRO lijkt meer dan ooit vooral op een product voor de zakelijke gebruiker – er hangt met 749 euro dan ook een serieus prijskaartje aan. Terzijde: in 2010 had de allereerste Galaxy Tab 7 P1000 exact dezelfde adviesprijs…

In de praktijk
Samsung communiceert graag dat het scherm vrijwel zo groot is als een A4 of tijdschrift, en dat klopt als je de bezel meerekent. Het lezen van online content (tijdschriften, e-books, websites) is uiteraard bijzonder prettig op dat formaat.

De grootte van dat scherm – en de interface die Samsung op Android Kitkat bouwde – biedt nog veel meer voordelen. Met behulp van wat Samsung “Quad View” gedoopt heeft, kan je het scherm splitsen in twee, drie of zelfs vier vensters – zo kan je bijvoorbeeld een tekstdocument bewerken terwijl je ook je e-mail, Facebook en een browser bekijkt. Dat is handig, maar in de praktijk bleek ik zelf toch het liefst maximaal gebruik te maken van dat enorme display.

Met het volledig virtueel toetsenbord kan je eenvoudig tekst typen, al werkt een Bluetooth keyboard toch nog iets praktischer. Het professionele element schuilt met name in Hancom Office, een Android office pakket dat Samsung gratis aanbiedt. Daarmee kan je Word, Excel en PowerPoint documenten niet alleen lezen maar ook bewerken. Een groot deel van deze review is geschreven in HWord en zoals je verwachten mag werkt dat inderdaad zeer efficient.

Het is niet helemaal nieuw, maar met dit uitgebreide “Office” pakket zet Samsung de NotePRO nadrukkelijk op de kaart als alternatief voor Windows tablets. Er is meer in de nieuwe interface dat aan Windows herinnert. Ben je inmiddels door Windows 8 gewend aan het “swypen” aan de rechterkant van het display, op dezelfde manier vind je bij Samsung de applicaties die je direct in het display kunt activeren.

Een andere overeenkomst is volgens sommigen hoe een deel van de homescreens in schermvullende widgets als “tegels” zijn vormgegeven, maar die weergave lijkt mij persoonlijk veel meer geïnspireerd op Flipboard, dat we ook al in de Galaxy Note 3 gezien hebben.

S Pen
Dat brengt me dan terug bij de S Pen – het screenshot hierboven maak je met behulp van die S Pen: de slimme, veelzijdige stylus. Op zo’n screenshot kan je vervolgens direct aantekeningen maken om iemand bijvoorbeeld wijzigingen in een bepaald document of het ontwerp van een webpagina te suggereren. Het opgeslagen resultaat kan je direct naar de betrokkenen personen sturen.

Daarnaast kan je – net als op de Galaxy Note 3 – een memoblok openen om aantekeningen te maken – waarbij de software handgeschreven teksten direct kan omzetten naar getypt schrift en getekende figuren zoals bijvoorbeeld een driehoek, vierkant of cirkel naar perfect geometrische vormen.

Je kunt delen van een screen of webpage met de S Pen omcirkelen en “knippen”. Met de “Pen Window” teken je een venstertje in je display, waarna je direct toegang krijgt tot unieke in-applicatiemogelijkheden, zoals YouTube of calculator.

En ben je zeer artistiek aangelegd is er nog het Samsung Sketchbook, waarmee de S Pen zich ontpopt tot een zeer veelzijdig penseel. Mijn tekentalent is beneden alle peil, dus dat heb ik niet voldoende kunnen testen, laat staan dat ik enig kunstzinnig resultaat zou willen delen.

Zakelijke toepassingen
Dat Samsung zich nadrukkelijk op de zakelijke markt richt blijkt uit veel meer dan de slogan “voor het serieuze werk”, die op de folder prijkt.

Op de Galaxy NotePRO (en TabPRO) vind je ook Remote PC – een toepassing die opnieuw vooral voor de professionele gebruiker interessant is. Het geeft je direct toegang tot je eigen PC, zodat je bestanden op afstand kunt wijzigen en opslaan. Voorwaarde is uiteraard wel dat je werk- of kantoor PC aan blijft.

Daarnaast vind je ook nog Cisco WebEx Meetings geïnstalleerd. Een tool voor videoconferencing waarmee je kunt deelnemen aan video overleg op afstand. Het opstarten van een sessie doe je direct vanuit je adreslijst, volgens Samsung een unicum voor Android-toestellen.

Met Samsung “e-Meeting” tenslotte, kun je tijdens een meeting documenten delen zonder dat je bent verbonden met een centrale server of IT-netwerk – tijdens de perspresentatie werd dit voor alle aanwezige journalisten met succes gedemonstreerd.

Nog een “zakelijk” tintje geeft Samsung aan de PRO-serie door een abonnement op NRC Handelsblad een half jaar gratis aan te bieden. Mocht dat je goed bevallen, moet je het abonnement daarna zelf voortzetten. Wat niet alleen de professionele gebruiker zal aanspreken, is dat hetzelfde geldt voor de online videodienst Netflix.

Persoonlijke voorkeur
Zelf gebruik ik een tablet eigenlijk uitsluitend privé, al is het zeker praktisch om het nu ook zakelijk voor tekstverwerking en dergelijke te kunnen gebruiken. Ook binnen een WordPress omgeving (zoals deze) is nu echt goed mogelijk op een tablet te werken: je krijgt zoveel in je display te zien dat het werken op de NotePRO niet zoveel verschilt van de PC – en dan heb je nog een touchscreen ook.

Bijzonder praktisch vind ik dat je de Android tablet als een smartphone met je PC kunt verbinden om bestanden te kopiëren. Met een Windows tablet kan je dat vergeten – dat is immers al een PC. Zo kan je snel je muziekcollectie, foto’s en videos naar je Samsung tablet kopiëren. Uiteraard kan het kopiëren ook draadloos als je gebruik maakt van Remote PC.

Een opvallend detail – en iets waar een dergelijk groot display zich natuurlijk fantastisch voor leent – is dat je als je digitaal fotografeert zelfs Raw .DNG bestanden op dit tablet kunt bewerken. Daarvoor gebruik ik het programma Photo Mate R2. Het is geen goedkope app,  maar het kost een fractie van wat een programma als Lightroom voor de PC kost. Als gezegd, het is een detail, maar wel een mogelijkheid die ik op Windows RT tevergeefs gezocht heb. Op mijn Engelse site vind je er meer informatie over.

Ik heb met bijzonder veel plezier naar dit enorme scherm gekeken, ermee gewerkt en er – ik geef het graag toe – diverse iPad bezitters met onderdrukte afgunst naar zien kijken. Maar eerlijk is eerlijk : ik zou zelf toch aarzelen of ik als niet-professionele gebruiker een tablet van dit formaat zou aanschaffen.

Hoe indrukwekkend ook, het blijft een fors toestel. En zoals ik al schreef – hoe licht het verhoudingsgewijs ook is, het is niet makkelijk langere tijd in één hand vast te houden: als je op de bank zit, ligt dit tablet al snel op schoot – tenzij iemand anders ‘m voor je vasthoudt natuurlijk ;-)

De Galaxy Note 3 gebruik ik nog altijd met bijzonder veel plezier omdat ik het schermformaat en de resolutie vrijwel ideaal vind. De S Pen gebruik ik zelf eerlijk gezegd alleen voor het maken van screenshots. Dat is zeer persoonlijk, maar hetzelfde geldt in mijn geval voor de NotePRO.

Gezien het feit dat de iets kleinere TabPRO met 10.1 inch – afgezien van de S Pen – exact dezelfde specificaties biedt in een iets handzamer en lichter formaat, met een nóg hogere pixeldichtheid voor een heel wat lager bedrag, zou mijn persoonlijke voorkeur daar naar uitgaan.

Maar dat laat onverlet dat de NotePRO me op geen enkele manier teleurgesteld heeft, integendeel. Samsung heeft met de PRO-series een belangrijke stap gezet – niet alleen als uitbreiding van het eigen toch al imposante portfolio, maar ook voor Android als bruikbaar alternatief voor de zakelijke gebruiker.

Hieronder vind je alle beschikbare toestellen en de Nederlandse adviesprijzen:
GALAXY NotePRO 12,2 inch met 32GB – WiFi voor € 749,-.
GALAXY TabPRO 12,2 inch met 32GB – WiFi voor € 649,-.
GALAXY TabPRO 10,1 inch met 16GB – WiFi voor € 479,-.
GALAXY TabPRO 10,1 inch met 16GB – LTE voor € 609,-.
GALAXY TabPRO 8,4 inch met 16GB – WiFi voor € 389,-.
GALAXY TabPRO 8,4 inch met 16GB – LTE voor € 519,-.

Comments are closed.