Review: Nokia Lumia 1520 en Lumia 930

Door: Marc Wielaert op 14 mei 2014. Onderwerp: Camera Phone, Design, Lumia, Microsoft, Nokia, PureView, Windows Phone 8 
Home  

Hoewel het Nokia tijdperk officieel is afgesloten, verschijnen er nog altijd smartphones met het Nokia logo. Vanzelfsprekend is er een overgangsperiode tot de eerste smartphones van Microsoft Mobiles van de band rollen.

In deze review lees je mijn ervaringen met de twee nieuwste high-end smartphones van de Finnen, de Nokia Lumia 1520 en de nog niet officieel verschenen Nokia Lumia 930 – in de VS eerder uitgebracht bij operator Verizon als de Lumia Icon.

Het is een fascinerend duo, omdat ze opvallend veel overeenkomsten hebben terwijl ze qua design enorm van elkaar verschillen. De Lumia 1520 kwam inmiddels al weer een paar maanden geleden op de markt en is – afgezien van de camera – de meest geavanceerde Windows Phone die Nokia ooit geproduceerd heeft.

Verschillen: formaat, gewicht, display, micro-SD
Het enorme 6 inch display formaat wordt ook wel “phablet” genoemd (kruising tussen een phone en tablet), en de eerste reacties van veel mensen die de Lumia 1520 voor het eerst zien is dan ook al snel dat het “veel te groot” is.

Dat bezwaar zal met de Lumia 930 – met een 5 inch display – niet gelden. Het is nog altijd fors, maar de gebruiker is het inmiddels van tal van andere toestellen gewend. Toch is de Lumia 930 bepaald geen “mini variant” van de 1520 – beide hebben een wezenlijk ander design. Afgezien van het formaat is er nog een aantal verschillen.

Gewicht. De Lumia 1520 weegt 209 gram en dat doet voor zijn omvang eigenlijk verrassend licht aan. De Lumia 930 weegt 167 gram en is daarmee, vergeleken met andere toestellen met een 5 inch display, verhoudingsgewijs vrij zwaar – de Galaxy S4weegt bijvoorbeeld 130 gram).

Display. De Lumia 1520 biedt een IPS LCD dispay, de Lumia 930 AMOLED. Omdat ze dezelfde full HD resolutie hebben is de pixeldichtheid van de Lumia 930 veel hoger: 441 versus 367 PPI (pixel per inch) bij de Lumia 1520. Voor het goede begrip, ook de laatste pixeldichtheid biedt een uitstekende kwaliteit (hoger dan van bijvoorbeeld de iPhone 5). In feite zijn de afzonderlijke pixels niet met het oog waarneembaar.

Nog een verschil wat met het display te maken heeft: het display van de Lumia 930 ondersteunt (anders dan de 1520) niet Nokia’s zo gewaardeerde “Glance” technologie, die als het toestel in slaapstand is de tijd en andere notificaties (gemiste oproepen, SMS, etc.) toont.

Dat komt niet omdat het AMOLED is, maar door het gekozen type AMOLED scherm, dat blijkbaar niet beschikt over “display memory” (bron). Ook blijkt het niet mogelijk om het toestel te “wekken” door twee keer op het scherm te kloppen. Ik ben er vrij zeker van dat een aantal mensen deze mogelijkheden zullen missen in de Lumia 930.

Omdat de schermverhoudingen gelijk zijn gebleven is het niet zo dat je méér in het grotere scherm ziet: beide toestellen tonen exact hetzelfde, alleen wordt de content bij de Lumia 1520 groter afgebeeld. Wel zie je kleurverschil: het AMOLED scherm van de Nokia Lumia 930 is helderder, het wit is lichter, contrast en kleurweergave zijn beter – dat is al enigszins te zien op de foto van beide displays, al  is die vooral bedoeld om aan te tonen dat je dezelfde hoeveelheid content in je scherm krijgt (de kleuren verschillen niet zo sterk als op de foto).

Met de derde generatie Corning Gorilla Glass zou het display van de Lumia 930 iets krasbestendiger moeten zijn dan die van zijn voorganger – ik heb dat niet getest.

Accu. Omdat de Lumia 1520 veel groter is kan Nokia er ook een grotere accu in kwijt – de capaciteit scheelt zo’n 40% met 3400 mAh versus 2420 mAh. Let wel: een groter display vergt ook meer stroom.

Geheugen. De Lumia 930 heeft net als de Lumia 1020) standaard 32GB intern geheugen, de Lumia 1520 komt met zowel 16GB als 32GB intern geheugen op de markt.

Dat brengt me op nog één essentieel verschil in de technische specificaties: de Lumia 1520 biedt ruimte voor een micro-SD, de Lumia 930 niet.

Kleuren. Tot slot, maar op het oog niet minder opvallend: afgezien van de kleuren zwart en wit is de Lumia 1520 beschikbaar in glanzend rood en mat geel, en de Lumia 930 in fel groen of knal oranje.

Voor de rest krijg je in beide smartphones in feite exact dezelfde specificaties in een compleet andere verpakking. En die specificaties zijn de top-of-the-bill voor een Windows Phone.

Overeenkomsten: processor, 20MP Camera
De Lumia 1520 was de eerste met een Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800 processor (Quad-core 2.2 GHz Krait 400)  – de Lumia 930 heeft dezelfde. In de praktijk betekent het dat je beschikt over de snelste manier om het Windows Phone OS mee te bedienen: buitengewoon vlot en soepel.

Dan de camera – een speerpunt van de high-end Nokia Lumia smartphones. Hoewel de sensor van de Lumia 930 aan de buitenkant een stuk kleiner oogt, is ook die gelijk aan die van de Lumia 1520. Omdat de 1520 wat dunner is dan de 930 (8.7 versus 9.8 mm) kan hij dezelfde sensor gewoon niet kwijt zonder een lichte uitstulping aan de achterkant.

Beiden hebben echter de 1/2.5” sensor met 20MP resolutie – ook de pixelgrootte is gelijk (1.12 µm). Ook zijn beide voorzien van OIS (optical image stabilization) en een dual-LED flash (dus geen Xenon, zoals de Lumia 1020).

Wat is dan het verschil in de praktijk? Wat de foto’s zelf betreft zijn de verschillen niet echt waarneembaar. Wat gebruik betreft: de Lumia 1520 is niet het meest ideale toestel om als camera vast te houden. Hij is wat formaat betreft zowel fors als rank – en bovendien nogal glad als je zoals ik over een zwart of geel exemplaar beschikt. Het is dus oppassen dat het toestel niet uit je handen glipt.

Bovendien is de cameraknop aan de bovenkant van de Lumia 1520 vrij smal: er is niet zo eenvoudig “grip” op te krijgen. De Lumia 930 is wat dat betreft beter inzetbaar: het toestel is handzamer en merkbaar dikker (9.8 in plaats van 8.7 mm). Met zijn opstaande randen geeft dat simpelweg – en niet alleen als camera – meer grip. De camerabutton van de Lumia 930 is iets compacter en daarom makkelijker te bedienen.

Het gaat in het kader van deze review misschien ver, maar met de update van de Nokia Camera applicatie zijn beide toestellen in staat om foto’s ook in Raw .DNG formaat op te slaan.

Dat wil zeggen dat het toestel exact vastlegt wat de sensor waarneemt en je het resultaat achteraf kunt bewerken met software als Lightroom of Photoshop. De Nokia Lumia 1020 was de eerste smartphone waarmee dit mogelijk is en nog altijd is Nokia de enige die deze optie biedt.

Hieronder zie je één foto die ik recent maakte met de Nokia Lumia 930 in de sterk verkleinde versie – klik op de foto voor de 5MP versie, het high-res resultaat (16MP) hier op Flickr.

Wireless charging, nano sim
Een andere overeenkomst – en iets waar bijvoorbeeld de Lumia 1020 niet mee uitgerust is – is wireless charging. Beide toestellen – ook de forse Lumia 1520 – kan je op een charging pad leggen om draadloos op te laden.

Ook belangrijk: beide toestellen werken met de nano simkaart, de nieuwste standaard. Dat betekent dat je je micro simkaart moet laten vervangen of eenvoudig zelf knippen – ik heb dat inmiddels overigens meerdere malen probleemloos gedaan, maar ik geef uiteraard geen garantie dat dat altijd het geval is.

Waarom Nokia zelfs in de forse Lumia 1520 gekozen heeft voor een nano sim is gissen. Misschien alleen om te voldoen aan de nieuwe standaard, misschien om de overstap voor de vele iPhone bezitters in de US eenvoudiger te maken.

Design
Het lijkt er inmiddels op dat de Lumia 1520 de laatste is in een designreeks die Nokia begon met de Lumia 800 en vervolgde met een reeks high-end toestellen – de Lumia 900, 920, 1020 en nu dus de 1520.

Kenmerkend van deze serie is de volledig polycarbonaat behuizing die vrijwel volledig afgerond is – er is met andere woorden geen scherpe hoek in te vinden. Met zijn aluminium omranding en plastic achterklep zou je de Lumia 925 als een voorloper kunnen zien van de Lumia 930.

Maar bij de laatste is de aluminium omranding recht opstaand, niet langer afgerond. Eerlijk gezegd heeft Nokia nooit eerder een design uitgebracht dat zo herinnert aan de iPhone 4-serie. Wellicht is dat ook om een brug te slaan naar Apple gebruikers die inmiddels geneigd zijn over te stappen (en dat zijn er in mijn ervaring meer dan ooit).

Welke “mooier” is, is natuurlijk niet te zeggen. Persoonlijk ben ik zeer gecharmeerd van de ranke polycarbonaat behuizing en het enorme display van de Lumia 1520, maar ook van de aluminium omranding van de handzamer Lumia 930. Wel denk ik dat de laatste over het algemeen eigentijdser (“strakker”) oogt dan de Lumia 1520. Maar dat wil niet zeggen dat die per definitie mijn voorkeur zou hebben.

Praktijk
Omdat ze wat specificaties betreft zoveel overeenkomsten hebben is sowieso niet objectief vast te stellen welk toestel de voorkeur verdient – of de aanwezigheid van een micro-sd slot en/of  een sterkere accu moet al direct doorslaggevend voor je zijn.

De een zal genieten van het royale display van de Lumia 1520, dat zeker om met Office applicaties te werken geen overbodige luxe is – ook het lezen van websites is natuurlijk buitengewoon prettig met een 6 inch formaat, net als het bekijken dan videos (of speelfilm trailers zoals in de onvolprezen Nokia Trailers app).

Voor anderen is het essentieel dat een telefoon in de broekzak past. Ik behoor niet tot die categorie (draag mijn smartphones standaard in borst- of binnenzak), maar het zal niet verbazen dat de 1520 daar te groot voor is en de Lumia 930 dan eerder in aanmerking komt.

Voor de 1520 kocht ik zelf een stevige beschermhoes vanwege de combinatie van gewicht, rank formaat en glad materiaal – bijzonder mooi, maar ook iets dat eerder geneigd is uit je hand te glippen. Bij de Lumia 930 ben ik daar minder bang voor, al is een goede cover natuurlijk eigenlijk altijd een must have bij dergelijke kostbare toestellen…

Windows Phone 8.1 (preview)
Microsoft is bezig met een inhaalslag en doet dat in een snel toenemend tempo. Wat applicaties betreft is er inmiddels niet één meer die ik persoonlijk mis, maar er zullen ongetwijfeld nog wel applicaties op iOS of Android zijn die je niet of in beperkte vorm op Windows Phone vindt.

Als gezegd, ik ken ze niet, maar ben daarentegen wel enthousiast over de applicaties die vanuit Nokia zijn opgenomen in Windows Phone en (nog) niet op andere platforms te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld Nokia Mix Radio en vooral Nokia’s HERE applicaties Maps en Drive. Nokia’s HERE divisie heeft wel plannen om de diensten ook naar Android en iOS te brengen.

Anderen zweren bij het uitgebreid aanbod van de XBOX, maar daar ik zelf geen gamer ben kan ik weinig meer dan beamen dat het aanbod enorm is.

Op beide toestellen heb ik de Preview for Developers geïnstalleerd, zodat ik al kennis heb kunnen maken met Windows Phone 8.1 dat binnen afzienbare tijd officieel beschikbaar komt.

In de communicatie over WP 8.1 is vooral de personal assistent Cortana opgevallen, maar het zal nog wel even duren voor die in Nederland actief wordt – en er zijn nog zoveel meer aspecten om naar uit te kijken.

Een pulldown-menu met snelkoppelingen en notificaties bijvoorbeeld (Microsoft noemt het Action Center) was voor mij alleen al de reden om de Preview te installeren.

Je krijgt de mogelijkheid om een eigen foto als achtergrond te kiezen (die door tal van tegels met applicaties heen zichtbaar is, zie hiernaast). De keuze om de diverse volumes voor belsignaal en meldingen enerzijds, en media en apps anderzijds onafhankelijk van elkaar in te stellen.

Eindelijk kan je teksten “swypen”, wat bij Windows Phone Word Flow heet en verbluffend goed werkt in diverse talen. Ook is de kalenderfunctie ingrijpend verbeterd. En je kunt nu (alweer: eindelijk) door je planning over verschillende weken bladeren.

Joe Belfiore heeft recent zelfs een File Manager in het vooruitzicht gesteld voor het nieuwe Windows Phone. Windows Phone wordt op deze manier alleen maar beter, veelzijdiger en flexibeler – en daarmee praktischer en prettiger in gebruik.

Persoonlijk vind ik de user interface eigentijdser, want interactiever en visueel interessanter, dan die van de huidige grote platforms. Het is nog altijd de vraag of Microsoft niet (veel) te traag geweest is met de ontwikkeling van Windows Phone, maar de synergie met Nokia zal ongetwijfeld bijdragen aan het realiseren van een nog grotere versnelling.

Samenvattend
Kies je voor de Lumia 1520 dan kies je voor een opvallend complete Windows Phone – een snel toestel met een groot en hoogwaardig 6 inch display waarvan je het interne geheugen naar wens (tot 64GB) kunt uitbreiden. Het toestel past hoogstwaarschijnlijk niet in je broekzak maar is dankzij een zeer forse accu wel bijzonder lang standby.

De Lumia 930 is zeker handzamer en meer “pocketable” met het 5 inch display van nog wat betere kwaliteit (AMOLED). Het toestel biedt dezelfde processorsnelheid maar het geheugen is beperkt tot 32GB. De ingebouwde camera’s van beide toestellen zijn identiek.

Nokia benadrukt dat de Lumia 1520 voor de zakelijke gebruiker is, maar ook de Lumia 930 biedt alle Office toepassingen. Ze zijn op de Lumia 1520 alleen wat makkelijker leesbaar (wat bij Excel sheets en dergelijke natuurlijk praktisch is).

Maar niet alleen de zakelijke gebruiker zal plezier beleven aan de forse Lumia 1520: voor wie graag video’s kijkt (denk ook aan Netflix en Vevo) of games speelt (XBOX) is de Lumia 1520 ook zeker het overwegen waard – al is de Lumia 930 er ook prima toe in staat.

Om het in eigentijdse termen samen te vatten: de Lumia 1520 is epic, de Lumia 930 is cool.

De adviesprijs van de Lumia 1520 was bij verschijnen €679 maar is inmiddels voor veel minder te koop. De adviesprijs voor de Lumia 930 is nog niet bekend, maar zal ook in het high-end segment te vinden zijn.

Voor deze review gebruikte ik een officiële versie van de Nokia Lumia 1520 en een prototype van de officieel nog niet verschenen Nokia Lumia 930, die eerder in de VS bij Verizon het licht zag als Nokia Lumia Icon. De foto’s in deze review zijn gemaakt met de Nokia 808 PureView en de Lumia 1020.

2 Comments

 1. Reactie van Jelmer:

  Een mooie vergelijking/review.
  De Lumia 1520 is voor mij veelste groot. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar de Lumia 930.
  Cool dat je ook een prototype ter beschiking hebt, kan ik hem ook niet uitproberen? :P Ben echt nieuwsgierig naar de ervaring als ik het toestel in handen heb.
  Ik ga sws wel de 930 kopen denk ik :)

  Thanks voor je review.
  Jelmer

 2. Reactie van alexander:

  Goeie review om te lezen, Twijfel zelf tussen deze en de k-zoom van Samsung. Ben geneigd om voor de 930 te kiezen, maar die zoom van de Samsung is ook erg leuk. Je komt namelijk regelmatig wel wat tegen wat je dichter bij wilt halen. hm, lastig keuze.

  Comments are closed.