Nieuw uit China. De Oppo Find 7 en Find 7a op Android 4.3

Door: Marc Wielaert op 23 juni 2014. Onderwerp: Android, Camera Phone, Oppo, Review 
Home  

P1080732De eerste keer dat het Chinese merk Oppo me opviel was toen het bedrijf de Find 7 aankondigde – vooral het feit dat het toestel maar liefst 50MP foto’s zou schieten maakte me nieuwsgierig.De Find 7a kan hetzelfde, maar heeft verder wat beperktere specificaties.

Een testexemplaar aanvragen lukt niet bij Oppo. Ze hebben (nog) geen PR bureau in Nederland en internationaal verzenden is een obstakel. Kopen kon evenmin: de eerste voorraad bleek snel uitverkocht.

Uiteindelijk vond ik een al geïmporteerde Find 7a en ik was daar al snel zó over te spreken dat ik ook de Find 7 heb besteld. En dan heb je er opeens twee…

Binnen een kleine kring was Oppo al in Nederland bekend omdat de Find 5 zijn weg hier wist te vinden. En natuurlijk is Oppo bepaald niet de enige Chinese producent van smartphones – sterker, er zijn er nog veel meer (ZTE, Vivo, Xiaomi, Gionee, om er maar een paar te noemen.)

In Nederland timmert het grote Chinese Huawei al enige jaren met steeds meer succes aan de weg (recent bracht het de Ascend P7 hier op de markt).

Chinese brands

Sinds kort kan je de Oppo Find 7a ook naar Nederland halen en de Find 7 al bestellen bij Oppostyle Europe. De Find 7a kost er €399, de Find 7 is met €479 iets duurder. Voor die €80 verschil krijg je dan enkele wezenlijk betere specificaties.

Verschillen
Om te beginnen krijg je bij de Find 7 32GB intern geheugen (in plaats van 16GB bij de Find 7a), 3GB werkgeheugen (in plaats van 2GB) en een QHD display (in plaats van FullHD). Dat laatste valt op het eerste gezicht misschien niet op, maar het verschil in pixeldichtheid – 543 versus 401 PPI – is uiteraard wel van belang in de praktijk.

Ook de accu is iets sterker met 3000 mAh (in plaats van 2800 mAh). De Qualcomm Snapdragon 801 processor van de Find 7 is op papier wat sneller (Quad-core 2.5 GHz Krait 400 in plaats van 2.3GHz).

Een test met de bekende AnTuTu benchmark liet zien dat de Find 7a toch iets sneller is dan de Find 7, wat veroorzaakt wordt door de rekenkracht die het QHD-scherm vereist. In de praktijk zal je geen verschil merken en behoren beide smartphones bovendien tot de allersnelste die je op dit moment kunt aanschaffen (volgens AnTuTu sneller dan de HTC One M8 en Galaxy S5).

Oppo Find 7a en Oppo Find 7

Een niet zo heel belangrijjk, maar wel opvallend verschil is het achterklepje. Bij de Find 7a is dat gemaakt van glanzend plastic, bij de duurdere Find 7 van koolstof (carbon fibre) – en eerlijk is eerlijk: dat voelt nog wat beter aan. Het is vermoedelijk een kwestie van tijd voor je deze back covers ook los kunt kopen (en ik vond tot m’n verrassing al een site met tientallen hoesjes voor de Oppo Find 7).

Oppo Default ThemePlatform
Beide draaien op Android 4.3 en het eigen ColorOS, een skin zoals Touchwiz dat is bij Samsung of Sense bij HTC. In mijn ervaring werkt het opvallend vlot en prettig.

Zo kan je makkelijk switchen van thema’s om je telefoon snel een ander uiterlijk te geven, iets dat we ook van Huawei kennen. Oppo biedt bovendien maar liefst 150 verschillende gratis thema’s online aan.

Erg praktisch is bovendien een extra schermpje dat je in beeld “veegt” en waarmee je functies kunt toekennen aan zelf getekende figuren of letters. Het went verrassend snel om op die manier bijvoorbeeld je camera te openen, of Gmail, Facebook – in feite wat je maar wilt.

De Find 7a die ik gebruikt heb draaide op de nieuwste beta-versie van dat ColorOS (2.0.0.), de Find 7 op de laatste officiële update (1.2.1). De betaversie zou minder stabiel zijn, maar daar heb ik in de praktijk niets van gemerkt.

Er zijn wel wat verschillen (hoe je het scherm ontgrendelt en dergelijke), maar het gaat in dit kader te ver om die gedetailleerd te behandelen.

Op zich is het installeren van nieuwe firmware niet moeilijk en Oppo heeft een zeer actief en behulpzaam eigen forum. Het installeren van de betaversie is me op de Find 7 overigens niet gelukt – vermoedelijk zorgde het QHD display voor een “split screen” weergave die het toestel feitelijk onbruikbaar maakte. Het is een kwestie van tijd voor de officiële versie van de firmware update zal worden gelanceerd.

Overeenkomsten.
Meest in het oog springt uiteraard het 5.5 inch display (van Corning Gorilla Glass 3) – een feest om naar te kijken. Het verschil tussen FullHD en QHD zal je niet direct opvallen, maar levert in de praktijk uiteraard toch weer een scherper beeld op – bij het bekijken van foto’s en video’s en natuurlijk het spelen van games.

Afgezien van het achterklepje is de behuizing van beide toestellen identiek. Met z’n metalen omranding voelt die zonder meer zeer solide en daardoor buitengewoon prettig aan.

Om het achterklepje te verwijderen zie je aan de zijkant (rechtsonder) een klein koperkleurig knopje dat je in moet drukken (met een speld of zo’n pinnetje dat je allicht kent van de iPhone of Nokia Lumia). Overigens kom je met een nagel linksachter de bovenkant van het toestel ook een heel eind.

Oppo Find 7

Afmetingen zijn identiek met 152.6 x 75 x 9.2 mm. De Find 7 is officieel één gram zwaarder, maar ook 171 gram komt verrassend licht over met dit formaat. Beide bieden ruimte voor een mico-SD kaart (tot 128GB). Stereo luidsprekers en exact dezelfde 13MP camerasensor.

Oppo Power Charger

Beide toestellen worden geleverd met een “power charger” waarmee je de accu met een half uur alweer tot 75% op kunt laden (na ongeveer vijf kwartier zit je op de volledige accucapaciteit). Op de foto boven zie je de Chinese versie met Europese connector.

Het doet denken aan hoe opvallend snel je de Samsung Galaxy Note 3 kunt laden als je tenminste gebruik maakt van de bijgeleverde USB 3 kabel. Die heeft 2.0A output en in staat om je Note 3 in in een kleine twee uur volledig op te laden. Oppo’s powercharger biedt maar liefst 4.5 A en is daarmee inderdaad  bijna twee keer sneller – en dat Oppo trots is op deze “VOOC Rapid Charger” mag blijken uit het reclamefilmpje.

De stereo luidsprekers zitten aan één kant van de achterzijde van het toestel. Dat geeft uiteraard een veel minder mooi stereobeeld dan bijvoorbeeld bij de HTC One M8 of Sony Xperia Z2.

Oppo stereo luidsprekers

Maar het heeft als voordeel dat je toch stereo weergave krijgt als je het toestel in je borstzak draagt terwijl je luistert. Er mankeert overigens niets aan de geluidsweergave zelf – het toestel klinkt ook op flink volume nog altijd opvallend helder zonder te oversturen.

Verder vind je in de metalen verpakking nog een headset en datakabel, en zal je zien dat de het toestel al direct af-fabriek van een screen protector is voorzien (zoals Sony dat doet met de Xperia toestellen).

Oppo power charger, datakabel en headset

Camera
De cameramodule is in beide toestellen identiek: een 13MP 1/3.06 Sony Exmor IMX214 sensor met een aperture van F2.0. Softwarematig biedt die de mogelijkheid biedt om – in 4:3 beeldverhouding – zelfs 50MP foto’s te realiseren (in 16:9 kom je op 37.5MP).

Oppo camera sensor en micro-SD slot

Maar liefst 50 megapixel is meer dan de Nokia 808 PureView en Lumia 1020 bieden (maximaal 38MP in 4:3), maar de Oppo heeft geen 50MP sensor. De “truc” is dat het toestel in een fractie van een seconde vier opnames schiet die tot het enorme formaat worden gecombineerd. Heeft dat zin? Ja en nee.

Enerzijds ja, want je kunt nog verder “inzoomen” in het eindresultaat. Anderzijds nee, want het detail dat de truc oplevert laat nogal te wensen over.

Ik zal daar één voorbeeld van geven – eerst het (verkleinde) totaalshot van het Muiderslot, dan een 100% screenshot uit de 10MP versie, gevolgd door een uit het 37.5MP resultaat. Let op: de screenshots zijn sterk verkleind, voor een goede vergelijking moet je de originelen op Flickr zien (zie link hieronder)

7 Oppo Find 7a Muiderslot 37.5MP 640 x 360

3c Oppo Find 7a Muiderslot 9.7MP

7 Oppo Find 7a Muiderslot 37.5MP

Voor mijn internationale PureViewClub maakte ik nog veel meer opnamen met de Oppo Find 7a om die te vergelijken met de resultaten van de Nokia 808 PureView, Lumia 1020 en Lumia 1520, Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 en HTC One M8. De posts vind je hier, hier en hier, alle (39) foto’s staan op volledig formaat in een speciaal album op Flickr.

Vermeldenswaardig tot slot is nog hoe het toestel als je meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp schiet er automatisch een animatiefilmpje (.GIF) van maakt.

Oppo Find 7 en 7a

Samenvattend
Wat zou ik je persoonlijk aanraden na mijn eerste ervaring met deze twee high-end toestellen van Oppo? Qua snelheid maakt het niet veel uit – en al is een QHD display natuurlijk prachtig om te zien, het verschil met een FullHD display is niet iets dat je onmiddellijk zal overtuigen en zal bovendien meer rekenkracht en dus energie gebruiken.

Dat de Find 7 meer interne opslag biedt (32GB) én meer werkgeheugen (3GB) is natuurlijk een belangrijk voordeel, maar ik kan zelf ook leven met 16GB en ik heb de Find 7a met 2GB ook niet zien haperen (terzijde: ook de Galaxy S5 en HTC One M8 hebben 2GB intern geheugen). Maar voor wie bijvoorbeeld veel applicaties op zijn telefoon heeft én vaak meerdere tegelijk wil kunnen draaien, zijn de specs van de Find 7 geen overbodige luxe.

Of het prijsverschil van 80 euro nog de moeite is om erover te twijfelen hangt van je persoonlijke situatie af. Voor €399 heb je aan de Find 7a een erg goede, opvallend vlotte smartphone met 5.5 inch display, prima behuizing, camera, speakers, etc. Met de specificaties is niets mis voor dat bedrag.

Maar dat geldt in nog hogere mate voor de Oppo Find 7 die je inmiddels dus voor €479 kunt bestellen. Het biedt dan grofweg dezelfde high-end hardware specificaties als bijvoorbeeld de LG G3 (waar ik momenteel enorm naar uitkijk), maar de Find 7 is dan wel een stuk goedkoper.

Voor je jezelf rijk rekent: de LG G3 heeft nog wel wat méér in huis dan alleen de vergelijkbare specs – dat toestel wordt geleverd op op Android KitKat. Bovendien is het nog de vraag hoe Oppostyle het met de garantie heeft geregeld, mocht er een probleem met je nieuwe Oppo Find 7(a) ontstaan. Op de site biedt OppoStyle wat dat betreft de volgende informatie. Wie er goede of slechte ervaringen mee heeft moet dat in de reacties maar even laten weten.

Deze exemplaren hebben de test glansrijk doorstaan, maar ik heb ze slechts een paar weken (de Find 7a) tot zelfs nog wat korter (Find 7) in gebruik gehad. Als ik zelf niet al de Samsug Galaxy Note 3 zou hebben, had ik één van deze twee smartphones zeker gehouden.

Oppo Find 7a

Officiële website Oppo
Oppostyle Europe

2 Comments

 1. Reactie van Mesut:

  Ik ben helemaal van deze telefoon.
  Hij is alleen pre-order te bestellen,niemand heeft het op voorraad in Nederland.
  Weet iemand waar ik heel snel zo’n Oppo Find 7 kan bestellen?
  Mijn E-Mail adres is :
  Aktietapijt@hotmail.nl
  Mvg.
  Mesut

  Comments are closed.