Wie van de drie. Kiezen uit de nieuwste Android flagships

Door: Marc Wielaert op 9 juni 2014. Onderwerp: Android, Design, HTC, Review, Samsung, Sony 
Home  

Sinds enige tijd zijn er drie fantastische nieuwe Android smartphones op de markt – en op korte termijn zelfs vier.

Het heeft even geduurd voor ik zowel de Samsung Galaxy S5, de Sony Xperia Z2 en de HTC One M8 kon testen (en Nederland wacht nog op de LG G3, waarover in een volgende review meer).

In deze uitgebreide review behandel ik de verschillen tussen diverse aspecten van de nieuwste Samsung, Sony en HTC: de behuizing, display, multimedia, camera en interface.

BEHUIZING

Samsung Galaxy S5
De Samsung Galaxy S5 heb ik het langst in gebruik. Het toestel wordt nogal gemengd ontvangen, en dat komt omdat het op zichzelf niet zoveel verrassingen lijkt te bieden. Dat is niet zo héél vreemd: Samsung zet het enorme succes voort dat in 2010 begon met de Galaxy S. We zijn inmiddels vier jaar verder en wie de lijn volgt tot en met de huidige S5 ziet op het eerste gezicht wellicht geen grote verschillen met de voorgangers.

Maar het is niet terecht. De achterkant is nog altijd “plastic”, en die keuze wordt veel bekritiseerd. Persoonlijk zie ik alleen maar voordelen aan de versie zoals die in de S5 gebruikt wordt. Ten eerste is het niet langer een “vingerafdrukkenmagneet” (hoewel dat bij de S II ook wel meeviel). Verder houdt deze keuze het gewicht van het toestel opvallend laag (145 gram), en mocht je kans zien de achterkant onverhoopt te beschadigen is deze eenvoudig te vervangen.

Sterker: je kan ook kiezen voor een andere kleur, of een van Samsung’s S View covers. En niet alleen dat: ook de microSD is “hot swappable” (je hoeft het toestel niet uit te zetten om deze te vervangen) en het allerbelangrijkst: je kunt zelf de accu vervangen.

Nog groter voordeel is dat Samsung eindelijk kans heeft gezien de achterklep zo te ontwerpen dat deze tot op zekere hoogte (of beter: diepte) waterdicht is. Samsung garandeert dat de Galaxy S5 een half uur op een meter diepte kan doorstaan. Daar heeft eigenlijk niemand behoefte aan, tenzij je even in je aquarium wilt filmen. Het kan, maar wordt zeker niet aangeraden (en mocht het een zoutwater aquarium zijn, niet vergeten je toestel zeer grondig af te spoelen).

Belangrijkste is dat je je geen zorgen meer hoeft te maken als er een glas overheen valt, je door een flinke regenbui wordt overvallen of weer eens kans ziet je toestel in het toilet te laten glijden.

Sony Xperia Z2
Dat is een voordeel dat Samsung nu deelt met de Sony Xperia Z2, die een hogere certificering heeft – deze kan maar liefst een uur lang op anderhalve meter diepte aan. Dat biedt uiteraard dezelfde voordelen in nog wat grotere mate. Het is onbegrijpelijk dat de andere producenten Sony de waterbestendigheid zo lang gegund hebben, maar dat unique selling point is ze nu ontnomen.

Wat betreft de behuizing is het verder een totaal ander verhaal. Sony borduurt voort op de Xperia Z van ruim een jaar geleden en ziet kans de reeks telkens op punten te verbeteren. Met zijn glazen achterkant is het toestel met 163 gram wel merkbaar zwaarder dan de Galaxy S5. Het is bovendien iets dikker, breder en langer, terwijl het schermformaat maar 0.1 inch verschilt.

Die glazen achterkant is wel gevoelig voor vingerafdrukken en is uiteraard kwetsbaarder dan plastic. Ook kan je deze achterkant niet verwijderen om de accu te vervangen. MicroSD is wel “hot swappable” omdat het slot in de zijkant van het toestel verwerkt is.

Die zijkant van de Xperia Z2 is van mat aluminium, dat een zeer robuuste indruk maakt. Samsung koos voor plastic dat op glanzend aluminium lijkt – ook dat scheelt gewicht en voelt bovendien minder “koel’ aan, maar de Xperia maakt met de omranding toch een meer “premium” indruk. Het gevoel van de Xperia Z2 moet je echter aanstaan – het toestel voelt met de keuze voor glas en aluminium wat killer aan dan de Galaxy S5.

HTC One M8
Dan de veelgeroemde HTC One M8, opvolger van de al zo goed ontvangen eerste HTC One, waarvan niemand zich werkelijk bewust was dat hij ook wel M7 als typering meekreeg. Met zijn volledig alumium behuizing is het toestel een fractie lichter dan de Sony – het scheelt 3 gram. Hij is bovendien wat smaller en korter, en alleen omdat de achterzijde naar het midden toe opbolt is hij officieel iets dikker dan de Z2 – de omranding zelf is juist veel slanker.

Opmerkelijk lijkt dat HTC kans gezien heeft om in een iets korter ontwerp nog wel twee flinke luidsprekers aan weerszijden van het display te verwerken (dus boven en onder), maar schijnt bedriegt – ook Sony heeft de stereo luidsprekers aan de voorzijde van het toestel verwerkt, maar die zijn minder als zodanig zichtbaar. De Galaxy S5 heeft overigens één speaker in de achterkant verwerkt.

Van de drie toestellen is alleen de HTC One M8 niet waterbestendig. Officieel betekent dat dus dat hij een omvallende consumptie, regenbui of toiletbezoek minder vanzelfsprekend zal overleven. HTC levert echter wel een stevig hoesje bij, dat de openingen aan de onderzijde (audio en micro-USB) wel effectief afdicht – daarmee is in ieder geval al enige bescherming geboden.

Dat hoesje is sowieso geen overbodige luxe (eigenlijk zou iedere producent er één bij zijn dure smartphones moeten leveren), omdat het aluminium van de HTC One M8 hoogstwaarschijnlijk niet krasvrij zal blijven – de achterzijde is immers (net als de accu) niet zelf te vervangen. Mijn testexemplaar is echter al door minstens één collega voor mij gebruikt en de behuizing ziet er nog altijd verrassend perfect uit.

Het hoesje ontneemt wel weer een deel van de charme van de aluminium HTC. Aanvankelijk was ik nogal sceptisch na alle extreem lovende kritieken, maar het design van het toestel blijkt al snel wel degelijk te overtuigen, en dan neem je de nadelen (geen verwisselbare accu, niet waterbestendig, wellicht krasgevoelig) sneller voor lief. Bovendien kan je ervoor kiezen om het hoesje alleen onderweg te gebruiken.

HARDWARE BUTTONS, SLOTS
De hardware toetsen vormen een een belangrijk onderdeel van een smartphone en toch kan ik er kort over zijn. De Galaxy S5 heeft die voor volume links van het display (makkelijk met de duim te bedienen tijdens gesprekken). De aan/uit toets zit rechts van het display.

Zoals we inmiddels van Samsung gewend zijn zit er nog altijd een “home” toets centraal onder het display. Het enige “slot” is een klepje dat de micro-USB ingang afdicht (Samsung heeft als enige overigens USB 3.0). De toegang voor simkaart en micro-SD vind je onder de achterklep. De audio ingang zit rechts bovenop.

Sony zet alle toetsen rechts van het display van de Xperia Z2, zodat je die in praktijk met je middelvinger zult bedienen. De aan/uit toets zit iets boven de helft, de volumetoets vlak daaronder en de camerabutton rechts onderin (en dus bovenin als je een foto maakt in portret stand).

Boven de aan/uit toets vind je het opvallend brede klepje waarachter het mico-SD slot schuilgaat. Links van het display vind je alleen de klep die de micro-USB ingang en de simkaart beschermt. De audio ingang vind je hier links bovenop.

De Xperia Z2 is de enige van de drie met een hardware camerabutton waarmee je de camera ook direct kunt starten door deze iets langer in te drukken. Met de volumetoets kan je tevens in- en uitzoomen tijdens het maken van foto’s en video’s.

HTC tenslotte, heeft de aan/uit toets bovenop de One M8 verwerkt. Niet zo heel praktisch in het begin, maar alles went. Rechts van het display vind je de volumetoets, die je ook als zoomtoets kunt instellen.

De slots zijn opvallend sierlijk in de zijkant van de behuizing verwerkt. Rechts van het display vind je een slot voor de microSD (die zijn voorganger nog moest missen), links die voor de simkaart – de HTC is trouwens de enige van de drie die het nieuwe nano-formaat simkaart gebruikt.

Minder praktisch is wellicht dat je er zo’n klein prikkertje (zoals bij Apple en Nokia) voor nodig hebt. De klepjes van de Sony open je eenvoudig met je nagels, maar als simkaart en microSD er eenmaal inzitten hoef je er eigenlijk ook niet meer te zijn (zeker niet als je het geheugen met 128GB uitbreidt).

DISPLAY
Op het eerste gezicht is er nauwelijks verschil tussen de displays van de drie toestellen. De Galaxy S5 heeft een 5.1 inch formaat, de Xeria Z2 meet 5.2 inch, de One M8 5 inch. Alledrie lekker grote schermen dus, met een full HD resolutie (1080 x 1920 pixels). De pixeldichtheid verschilt enigszins – hoe “kleiner” het display, hoe hoger de pixeldichtheid, maar met het blote oog zal je de verschillen tussen 424 (Z2), 432 (S5) en 441 (M8) PPI niet zien.

De technologie verschilt: Samsung koos Super AMOLED, Sony een IPS LCD en HTC Super LCD 3. Ten opzichte van de voorgangers zijn er wat Samsung en HTC betreft alleen verschillen wat betreft het formaat.

Sony maakt de grootste stap voorwaarts. Het TFT-display van de Z en de Z1 was altijd wat vaal en melkachtig, terwijl het nieuwe IPS LCD een wezenlijk betere kwaliteit biedt: de kleuren spatten van het scherm af, wat uiteraard ook bij het zien van foto’s en video’s een enorm voordeel is. 

Traditiegetrouw zijn de kleuren van de Samsung het meest verzadigd, maar naar mijn mening zeker niet overdreven of hinderlijk. Het verschil met de Sony is niet groot, de HTC lijkt het minste verzadigd, wat in sommige situatie wellicht wat kil zou kunnen overkomen. Dat is echter ook een kwestie van smaak en ik denk niet dat je het verschil waarneemt als je de displays niet naast elkaar ziet.

MULTIMEDIA
Bij het bekijken van videos is de Xperia Z2 me wat beeld betreft eerlijk gezegd iets beter bevallen. De kleurweergave is wat rijker dan die van de M8, en het scherm uiteraard net even wat groter dan van de Galaxy S5. De verschillen wat betreft audio zijn veel opvallender.

Als gezegd, de Samsung Galaxy S5 heeft een monospeaker achterop en die produceert een opvallend stevig volume – maar het blijft mono en “van je af”. De bijgeleverde headset biedt daar natuurlijk uitkomst. Dit in-ear type wordt in het wit meegeleverd, met een “plat” snoer (dat niet zo snel in de knoop raakt) en diverse oorstukjes in diverse formaten. Het geluid dat de headset weergeeft is prima en deze kan – na de gebruikelijke waarschuwing – zelfs forse volumes produceren.

Sony heeft een reputatie te verliezen als het om audio gaat en biedt met de Xperia Z2 meer dan ooit. Als je video kijkt vind je aan weerszijden van het display stereo geluidsweergave, afkomstig uit twee zeer smalle speakers die op maximaal vermogen niettemin een indrukwekkend geluid weten te produceren.

Die stereo weergave is op zichzelf al bijzonder prettig, al zit je omgeving er niet altijd op te wachten. Sony overtreft zichzelf met de bijgeleverde headset met automatische ruisonderdrukking.

Niet alleen is de geluidskwaliteit van deze headset op zichzelf al uitstekend, het wordt nog veel beter omdat het omgevingsgeluid effectief reduceert. Ik heb de technologie niet eerder in zo’n in-ear device gehoord en het resultaat is verbluffend.

Deze vorm van noise cancellation werkt alleen tijdens het afspelen van audio (dus muziek of film) – je kan de headset dus niet gebruiken om bijvoorbeeld in het vliegtuig minder last te hebben van het aanwezige geluid. Het enige dat ik op de headset aan zou kunnen merken is dat het niet beschikt over een “plat” snoer, zoals de Samsung.

Sony kan echter niet op tegen het speakergeluid van de HTC One M8 – zo’n rijke, glasheldere en diepe stereoweergave heeft de wereld nog niet eerder uit een smartphone mogen horen.

Dat draagt natuurlijk bij aan een fantastische kijkervaring – ook al is het display wat kleiner en spatten de kleuren een fractie minder van het scherm af.

Het volume dat de speakers van de HTC One M8 weten te produceren overtreft werkelijk alles. Luister je muziek of kijk je naar videoclips of een speelfilm, desgewenst geeft het toestel de audio snoeihard weer zonder enige oversturing.

Dat is zeker minder bruikbaar in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, maar in grotere gezelschappen is het erg praktisch en thuis op de bank hoeft het geen bezwaar te zijn. Bovendien biedt het ook voordelen tijdens het voeren van handsfree gesprekken.

En ook al is de relatie van HTC met Beats Audio inmiddels verbroken, de kwaliteit van de headset is beter dan het ietwat goedkope uiterlijk doet vermoeden. Voordeel is wel dat ook de HTC headset weer van zo’n plat snoer voorzien is zodat het minder snel in de knoop zal raken.

CAMERA

Resolutie
De cameraresolutie van deze drie smartphones verschilt sterk. Samsung biedt een maximum resolutie van 16MP in 16:9 beeldverhouding. Dat laatste is opmerkelijk, omdat je meestal voor 4:3 moet kiezen om de sensor maximaal te benutten.

Dat is het geval bij de Sony met 20.7MP camerasensor. Die maximale resolutie bereik je overigens alleen als je de camera handmatig bedient. Kies je voor “Automatisch Superieur” krijg je foto’s van ongeveer 8MP (in beide beeldverhoudingen).

HTC gooide het met de eerste “One” al over een andere boeg. Het idee was dat het niet ging om het aantal pixels, maar om het fomaat ervan, en koos dus voor slechts een 4MP sensor, maar zogenaamde “Ultrapixels”. In de praktijk bleken de resultaten bij de eerste HTC One redelijk tegen te vallen dus het heeft me verrast dat HTC eraan vasthoudt bij de HTC One M8.

Bewerken
Deze keer heeft HTC een extra lens toegevoegd, voor wat het bedrijf Ufocus heeft genoemd: na het maken van de foto kan je achteraf scherpstellen of de voor- of achtergrond. Dat werkt niet altijd feilloos en ik denk dat HTC beter had kunnen investeren in een (veel) betere sensor/lens combinatie.

De HTC One M8 biedt nog veel meer mogelijkheden om eigen foto’s op het toestel na te bewerken. Ook die hebben me op zichzelf aangenaam verrast, en al denk ik persoonlijk niet dat er veel gebruik van zal maken, het zijn toch leuke gimmicks die wellicht meer mensen aanspreken. Al werkt een “3D” weergave van je foto alleen op het toestel zelf en kan je het resultaat niet delen.

Je kunt foto’s en video’s in maar liefst 16 verschillende filters schieten – maar als je de foto met een filter maakt kan je het effect niet meer ongedaan maken, en ook UFocus werkt niet met effectfoto’s. Er zijn natuurlijk ook mogelijkheden om achteraf filters op de gemaakte foto’s toe te passen. Wie een wat meer professionele benadering heeft kan ISO instellingen, belichtingscompensatie en witbalans handmatig instellen. Ook biedt de HTC de mogelijkheid HDR foto’s te schieten.

Dat laatste brengt me dan bij de Samsung Galaxy S5. Samsung heeft kans gezien om niet alleen HDR foto’s te maken, maar het resultaat ervan direct in je display te tonen nog voor je de foto gemaakt hebt – een opmerkelijk innovatie die dan ook direct als menu-optie in je scherm getoond wordt.

Een andere optie die je direct in je scherm ziet is “selective focus”, ook weer een mogelijkheid om foto’s achteraf scherp te stellen op de voor- of achtergrond. In feite maakt de Galaxy S5 dan razendsnel twee opnames die het op elkaar projecteert en je achteraf laat beslissen hoe je wilt focussen.

Het werkt prima, maar het mag niet onvermeld blijven dat op deze manier gemaakte foto’s wel bijna 20MB (!) groot zijn – en dus onmogelijk te delen zonder ze eerst te verkleinen. Dat is op zichzelf eenvoudig te doen binnen de camera applicatie, maar toch: 20MB is een hoeveelheid die je eerder van Raw .DNG foto’s verwacht.

Natuurlijk grossiert ook Samsung in mogelijkheden om foto’s met filter te schieten of achteraf te bewerken, en daarnaast zijn er – ook weer binnen de camera applicatie – tal van programma’s te downloaden die je vervolgens weer makkelijk op kunt roepen. Samsung communiceert nadrukkelijk de “fast autofocus” die je extra snel een scherpe foto laat schieten, maar ik heb heel eerlijk gezegd niet het idee dat de andere camera’s in de praktijjk veel trager zijn.

Ook de Sony Xperia Z2 biedt een indrukwekkend palet van maar liefst 18 mogelijkheden om een foto met een bepaald effect te realiseren – van subtiele kleurwijzigingen tot en met een kaleidoscopische vertaling van het onderwerp voor je lens. Kunstzinnig is het allemaal zeker, de vraag is in hoeverre je er werkelijk gebruik van zal maken. Hieronder zie je alle verschillende camera applicaties van de Xperia Z2.

Kwaliteit
Als je puur kijkt naar het formaat van de foto’s, de mogelijkheid om in te zoomen en uitsnedes van je foto te kunnen maken, dan verliest de HTC One M8 het direct van de andere twee – niet zo gek met een 4MP resolutie.

Het heeft me wel verrast dat de One M8 zeer adequaat reageert op waar in het beeld je focust. Zo kan je ervoor zorgen dat het lichtste deel van je foto (meestal de lucht) niet overbelicht raakt. Bij zowel de Samsung als de Sony heeft die keuze geen merkbaar effect. Omdat de zeer grote “ultrapixels” veel licht kunnen registreren is het goed mogelijk in minder gunstige lichtomstandigheden bruikbare foto’s te schieten.

De camerasnelheid van de HTC One M8 mag evenmin onvermeld blijven. Niet alleen kan je snel een scene vastleggen, als je de camera button vasthoudt maakt hij razendsnel 20 foto’s en laat je de beste kiezen voor het de andere verwijdert.

Maar two can play that game: Sony laat je met “Timeshift Burst” ook de beste uit een reeks kiezen, en de Galaxy S5 jaagt er moeiteloos 30 opnamen doorheen. Alleen moet je de “Timeshift Burst” functie bij Xperia Z2 eerst apart kiezen, en slaat de Galaxy S5 alle foto’s op. Het screenshot komt van de Xperia Z2.

Waar het gaat om pure fotokwaliteit gaat de “strijd” vooral tussen de Galaxy S5 en de Xperia Z2. Beide schieten goede foto’s en ik vermoed dat het voor de gemiddelde gebruiker niet veel uit zal maken – zoals ik eerlijk gezegd ook verrast ben door de foto’s die je met de HTC One M8 kunt schieten. Maar in de tests die ik inmiddels gedaan heb schiet de Galaxy S5 wezenlijk scherpere foto”s dan de Xperia Z2 en dat heeft me wel verrast.

De HTC One M8 biedt geen voer voor pixel peepers, maar de camera is snel en adequaat en doet wat hij moet doen.

Wel een punt van aandacht: waar de behuizing van de al wat langer in gebruik zijnde One M8 nog altijd verrassend krasvrij bleek, is dat niet het geval voor het blijkbaar plastic venstertje vóór de lens. Daar zijn inmiddels aardig wat haarkrasjes te zien (zie de close-up in strijklicht). Het spreekt voor zich dat je met zwaardere beschadigingen het maken van een fatsoenlijke foto kunt vergeten.

Deze review is te algemeen van aard om specifiek op camerakwaliteit te gaan. In een aparte review hoop ik binnenkort gedetailleerd aandacht te besteden aan de camerakwaliteit van deze drie Android smartphones, voor wie smartphone fotografie wél een belangrijk punt is.

Video
Na al het bovenstaande over fotografie wil ik het wat video betreft kort houden. De
– Samsung Galaxy S5 schiet video’s in UltraHD (3840 x 2160), Full HD, HD en VGA.
– Sony Xperia Z2 kent eveneens UltraHD (omschrijft het als 4K) en in handmatige settings vind je FullHD in zowel 30fps als 60fps.
– HTC One M8 heeft vier videostanden: normaal, Full-HD, slow motion en HDR.
Ik heb ze eerlijk gezegd niet uitgebreid kunnen vergelijken en naar wat ik ervan gezien heb is het allemaal zeer goed bruikbaar.

De Sony heeft wel twee extra aspecten die vermeld moeten worden. Zo kan je met de aparte Timeshift optie video’s schieten op hoge frame-snelheid en zo slow-motion effecten vastleggen. Na opname kan je direct aangeven welk deel van je opname je als slow-motion fragment wilt opslaan.

Daarnaast kan je tijdens het afspelen van de video direct inzoomen. Dat leek me een unieke feature, maar het blijkt op de Samsung Galaxy S5 ook te kunnen. De HTC One M8 moet het zonder die feature stellen – of je het mist is de vraag.

Wat de audio-opname van video’s betreft heb ik een (zeer) korte test gedaan door in mijn werkkamer muziek op zeer hoog volume af te spelen en dat op alle toestellen op te nemen. Tot mijn verrassing was de Xperia Z2 de enige waarbij tijdens die test de audio overstuurde. Kostbare toestellen als deze verdienen natuurlijk een uitgebreidere test, dus ook daar kom ik in de volgende review op terug (als ik alle testexemplaren zo lang kan lenen).

INTERFACE
Afgezien van de smartphones die Google zelf uitbrengt – en die dus draaien op het “pure” Android – voegt iedere producent een eigen “schil” toe aan de gebruikersinterface, om zich van de ander te onderscheiden. Iedere gebruiker heeft de afgelopen jaren zo zijn eigen voorkeur ontwikkeld.

Ik kan zelf goed overweg met Samsung’s Touchwiz, dat anderen soms “kinderachtig” vinden. Bij de Galaxy S5 merk je wel dat deze interface aardig is “afgeslankt” – zeker het menu instellingen doet al veel sterker denken aan Android “puur”. Dat oogt een stuk strakker en het is dan ook jammer dat we deze interface (naar ik begrepen heb) voorlopig niet op bijvoorbeeld de Galaxy S4 of de Note 3 kunnen verwachten.

Ook de Xperia interface van Sony zal je direct herkennen, net als HTC’s Sense 6. Grootste verschil tussen de drie is dat je de pagina’s met applicaties bij Samsung en Sony horizontaal doorbladert – dus van links naar rechts – en bij HTC Sense verticaal (naar beneden scrollend).

Services
Alledrie zijn ze maar wat bereid je als klant te binden door extra services te bieden, maar dan moet je je uiteraard wel eerst registreren. Daar is op zichzelf helemaal niets op tegen – ik doe het altijd omdat je zoveel meer content op je smartphone kunt installeren – maar een registratie vragen voor meer eigen content kom je dus bij alledrie tegen.

Wel kiezen deze producenten een eigen zwaartepunt. Nadat Samsung op tal van manieren bewegingsensoren inzette voor de vernieuwing van de interface, zet het met de Galaxy S5 nadrukkelijker dan ooit in op de gezondheid van de gebruiker. Dat gebeurt onder andere met een hartslagmeter onder de cameralens (werkt boven verwachting) of een ingebouwde stappenteller (die je er fijntjes aan herinnert als je hem te lang niet gebruikt).

De S Health applicatie – waar je je overigens niet apart voor hoeft te registreren – wordt met opvallend grote regelmaat voorzien van een update. Als je je voor het eerst aanmeldt vraagt het wel wat gegevens – een naam, geboortedatum, lengte en gewicht.

Vervolgens is je BMI berekend en “weet” je smartphone hoeveel calorieën je moet verbranden om op je streefgewicht te komen. Dat het Samsung ernst is met de gezondheid van zijn gebruikers blijkt uit de apart uitgebrachte Gear Fit die ook helpt je conditie in de gaten te houden.

Tot slot mag niet onvermeld blijven dat Samsung met de Galaxy S5 nog flink wat extra mogelijkheden biedt. Zoals een download booster waarmee je 4G en WiFi combineert om zware bestanden nog sneller op je toestel te downloaden. Met een vingerafdrukscanner kan je het toestel ook unlocken. Samsung liet zich bovendien door Windows Phone inspireren tot een “Kids Mode” , zodat je je telefoon gerust even aan de kleine uit kunt lenen.

Net als Samsung produceert Sony heel wat meer dan alleen maar smartphones, maar een groot verschil is dat Sony ook een zeer omvangrijke media-tak heeft. Daarom is het logisch dat muziek en video een belangrijke rol spelen in de Xperia reeks.

De Xperia Z2 wordt nadrukkelijk in de markt gezet als het toestel waarbij je gratis het nieuwste (allerlaatste?) album van Michael Jackson kunt beluisteren.

Je vindt ook de trailer van de nieuwste Spiderman op je telefoon. Wat muziek luisteren betreft vind je in de Xperia natuurlijk niet zomaar een muziekspeler maar een heuse Walkman, en omdat Sony ook PlayStation bezit kan je op je Xperia ook een aantal games downloaden.

Ik gok dat deze focus op media en entertainment vooral jongeren aan zal spreken. Uiteraard laat Sony niet na te benadrukken dat het zijn fotokwaliteit te danken heeft aan die van de eigen professionele camera divisie.

HTC is merkbaar de kleinste speler. Het is geen elektronicagigant en ook geen mediabedrijf. HTC is dan ook veel jonger – pas opgericht in 1997 produceert het Taiwanese HTC (High-Tech Compture Corporation) de eerste jaren alle touchscreen Windows Mobile devices zoals bijvoorbeeld Compaq’s iPaq, maar eist ook zijn plek op in de geschiedenisboeken als de producent van de eerste Android smartphone (de HTC Dream).

Tegenwoordig doet HTC beter dan ooit waar het goed in is: het produceren van smartphones, en dan de laatste tijd vooral op Android (al gaan er hardnekkige geruchten dat we binnenkort ook weer een HTC op Windows Phone kunnen verwachten). De aantrekkingskracht ligt dan ook vooral in het eigen Sense OS dat HTC stapsgewijs uitbreidt en verbetert.

Meest opvallende feature is BlinkFeed – een visueel erg aantrekkelijke weergave van je newsfeeds (denk aan Flipboard, dat Samsung snel aan de Galaxy reeks toevoegde).

Meest praktische is hoe je de de HTC One M8 direct kunt laten starten in de gewenste applicatie door het betreffende icoon (telefoon, berichten, internet of camera) naar “boven” te vegen. Je kan natuurlijk zelf kiezen welk iconen je onderin je display paraat wilt hebben.

HTC werkt hard aan het vergroten van zijn naamsbekendheid, onder andere door prominent in beeld te zijn tijdens de finale van de Champion’s League. Samsung trekt het WK Voetbal naar zich toe om zijn smartphones te promoten. Dat geld daarbij geen rol speelt mag blijken uit de vorige maand gelanceerde video rond de “Galaxy 11″, een elftal van internationale sterspelers die – onder leiding van Franz Beckenbauer – gezamenlijk de aardbol zullen redden. Sony heeft daar Spiderman voor.

OVEREENKOMSTEN

Een aantal belangrijke overeenkomsten mag tot slot niet onvermeld blijven. Alledrie de smartphones:
– draaien op Android 4.4.2. (KitKat)
– zijn voorzien van een quadcore Snapdragon 801 processor. Op papier is de Xperia Z2 een fractie langzamer (2.3GHz) dan zijn collega’s (2.5GHz), maar in de dagelijkse praktijk zal je dat niet merken. Overigens – niet onbelangrijk als het om specificaties gaat – biedt alleen de Xperia Z2 3GB RAM (de Galaxy S5 en One M8 hebben 2GB). Hoewel dat een opmerkelijk verschil is, heb ik niet één van de toestellen zien haperen
– zijn uitbreidbaar met een micro-SD met een maximale capaciteit van 128GB
– hebben een opvallend goede standby-tijd. Ik heb in gebruik geen grote verschillen kunnen vaststellen. Bovendien hebben ze alledrie nog een aparte spaarstand als het toestel onverhoopt het eind van je dag niet lijkt mee te maken. Toch geldt bij ieder toestel: als je er niet moeiteloos een dag mee doorkomt ben je waarschijnlijk een extreme heavy user wat betreft streaming of gaming.

SAMENVATTEND
Is deze review compleet? Ik vrees van niet, maar ik hoop dat je voldoende informatie hebt om je keuze op te baseren. Je kunt in feite gewoon niet misgrijpen in deze prijscategorie van deze drie topproducenten. Welke je voorkeur heeft zal voor een deel sterk afhangen van je eigen smaak (en merkvoorkeur).

Samsung heeft het met de Galaxy S5 deze keer (om Apple te citeren) “just right”. Het toestel is opvallend licht, heeft een goede lengte/breedte verhouding en ligt dus uitstekend in de hand. De materiaalkeuze van de achterklep voelt goed en solide, het blijft vrij van vingerafdrukken en het feit dat je hem eenvoudig kunt vervangen is een groot voordeel – hetzelfde geldt voor de accu.

Het enige dat nogal goedkoop aandoet is de nep-aluminium omranding, maar dat lijkt me iets waarmee te leven valt. Dat Samsung nu eindelijk ook “waterbestendig” in het vaandel draagt is een niet te onderschatten voordeel. De camera voldoet uitstekend. Persoonlijk had ik stereo speakers op prijs gesteld, maar daar staan weer veel extra mogelijkheden tegenover.

De Sony Xperia Z2 is verhoudingsgewijs wel aan de lange kant ten opzichte van het display. Het toestel voelt vrij zwaar en kil aan, maar heeft ook een robuuste uitstraling – hoewel een glazen achterkant me altijd wat huiverig maakt voor valschade en bovendien gevoelig is voor vingerafdrukken.

De uitstraling en waterproof bouwkwaliteit van het toestel zijn zonder meer fantastisch, het display is eindelijk wat het zijn moet, de camera voldoet prima (maar presteert bij de eerste praktijktests minder goed dan verwacht), de stereo weergave aan weerszijden van het display subtiel verstopt en goed van klank. Pluspunt (en vermoedelijk de reden voor het prijsverschil) is de meegeleverde stereo headset met automatische geluidsonderdrukking – een noviteit voor een smartphone die zijn effect niet mist.

En dan de HTC One M8. Wereldwijd met zoveel enthousiasme ontvangen dat ik er met enige scepsis naar uitkeek. Het design heeft ook mij echter vlot overtuigd. Persoonlijk vind ik het toestel wel net iets te langwerpig, maar als je de kwaliteit van de speakers eenmaal gehoord hebt neem je dat nadeel voor lief.

De volledig aluminium behuizing, de manier waarop de slots er in verwerkt zijn – het wordt niet snel mooier dan dit, al zou het display iets kleurrijker gekund hebben. De body van het toestel is ongevoelig voor vingerafdrukken maar allicht wel wat krasgevoeliger dan het plastic van de Galaxy S5. Al ben ik op zich positief verrast over de staat van het oudere reviewtoestel, de haarkrasjes op de lens cover vormen een punt van aandacht..

De camera kan zich wat details betreft niet meten met de andere twee, maar doet verder waarvoor hij bedoeld is. De investering in een extra lens vind ik nog altijd volkomen onbegrijpelijk: als HTC de “ultrapixel” filosofie had losgelaten en serieus geïnvesteerd in een betere sensor en lens zou de One M8 een fantastische all-rounder geweest zijn.

Als ik me baseer op Tweakers’ fameuze pricewatch vind je geen enorme prijsverschillen tussen de drie toestellen. De Galaxy S5 is in losse verkoop inmiddels het goedkoopst (rond de €500), de HTC One M8 vind je vanaf ongeveer €50 meer, de Sony Xperia Z2 stijgt daar nog iets bovenuit.

Is het prijsverschil doorslaggevend voor je, dan is de keuze snel gemaakt. Zoniet, dan hoop ik dat al het bovenstaande je zal helpen om je voorkeur te bepalen. Welke ik uiteindelijk zou adviseren? Het blijft een zeer persoonlijke keuze:
– Wil je een lichte, meer “zakelijke” maar zeer complete, en waterbestendige allrounder dan kies je Samsung Galaxy S5.
– Gaat je belangstelling meer uit naar multimedia, stel je een groter display op prijs en luister je graag via zeer goede headset, dan kies je de robuuste, waterproof Sony Xperia Z2.
– Stel je een opvallend mooi design op prijs en ben je vaak in de gelegenheid om op flink volume te genieten van de uitstekende speakers, dan is de HTC One M8 je volgende smartphone.

Mocht je andere vragen hebben zal ik ze met plezier beantwoorden, zolang ik de toestellen nog in bruikleen heb. In een volgende review kom ik terug op de fotokwaliteit van deze drie smartphones, daarnaast hoop ik zeer binnenkort de nieuwe LG G3 uitgebreid te kunnen testen.

1 reactie

  1. Reactie van George:

    Erg prettige review, met plezier gelezen. Nu in het bezit van een XperiaZ, vond de M8 al top er uit zien las ik nu mocht verlengen cq kiezen was er toch twijfel tussen de Z2 of M8.

  1. Ping from An old farm at the river. Nokia, Samsung, Sony, HTC, Oppo: 7 smartphones, 8 resolutions (last) | PureView Club

Comments are closed.