Samsung’s beste smartphone camera: de Galaxy K Zoom

Door: Marc Wielaert op 6 juli 2014. Onderwerp: Android, Camera Phone, Review, Samsung 
Home  

Samsung Galaxy K Zoom - back smallSinds kort is de Samsung Galaxy K Zoom op de Nederlandse markt verschenen. Een smartphone met een ruim 20MP camera is op zichzelf niet nieuw – maar een 10x optische zoomlens maakt erg nieuwsgierig naar de fotografische prestaties van het toestel.

Dat is dan ook de focus van deze review – vermoedelijk ben je alleen in de Samsung Galaxy K Zoom geïnteresseerd als je het uiterste van de camera in je smartphone verwacht. Hier lees je hoe het toestel mij in de praktijk bevallen is.

Natuurlijk heeft Samsung al tientallen “smartphone camera’s” op de markt gebracht. Je vindt al geruime tijd een bruikbare tot zelfs prima camera in de Galaxy S-reeks.

De eerste Samsung “connected camera” – met maar liefst 21x (!) optische zoom – was de Galaxy Camera. De simkaart in dat toestel was echter alleen geschikt voor data, je kon er niet over het GSM netwerk mee bellen (overigens wel via Skype).

De tweede versie werd de Galaxy S4 Zoom – en hoewel dat op zich een volwaardige smartphone is, deed het design veel sterker denken aan een compact camera met een smartphone display achterop. En juist dat is nu verleden tijd met de komst van de Samsung Galaxy K Zoom.

Design en specificaties
Het is evident dat de Galaxy K Zoom niet meedoet in de race om het dunste design. Dit toestel is “functioneel dik” – op het eerste gezicht volgens sommigen veel te lomp en zwaar. Of die mening verandert bij het openen van de camera hangt ervan af of je in smartphone fotografie geïnteresseerd bent of niet. Hoe dan ook is het feit dat Samsung kans heeft gezien om een lens met 10x optische zoom in een verhoudingsgewijs rank toestel te verwerken absoluut een opvallende prestatie.

Samsung Galaxy K Zoom - lens close-up

De back cover van het toestel is van hetzelfde materiaal als van de Galaxy S5. Plastic, maar ongevoelig voor vingerafdrukken. De aluminium omranding van het display is stijlvoller dan het quasi-aluminium dat je op de Note 3 en de S5 ziet – maar dat materiaal is nog wel om de lens van de camera te vinden. Het slot voor de micro-SD vind je links van het display in de zijkant van het toestel (je hoeft de achterklep dus niet te verwijderen).

Het display is identiek aan dat van de Galaxy S3, met 4.8 inch en 720 x 1280 pixels. Dat zijn specs die op het eerste gezicht inmiddels gedateerd lijken, maar het scherm voldoet prima, neemt wat minder stroomverbruik voor z’n rekening en omdat de K Zoom op KitKat (Android 4.4.2) draait kan het uitstekend meekomen.

Je vindt in de Galaxy K Zoom op Android 4.4 dezelfde, prettige interface als op de Galaxy S5. Met zowel een Quad-core 1.3 GHz Cortex A7 als dual-core 1.7 GHz Cortex A15 processor is het toestel echter niet zo snel als de S5, maar gewoon lekker vlot. Het gaat bij dit toestel immers vooral om de fotografische kwaliteiten. Voor de liefhebber heb ik de bekende AnTuTu benchmark er even op losgelaten en dan scoort de K Zoom iets trager dan de LG G2 maar opvallend genoeg iets sneller dan de Galaxy S4.

Belangrijker is denk ik dat het toestel met 8GB intern geheugen niet overdreven sterk is uitgerust (waarom niet gekozen voor de inmiddels standaard 16GB?). Met een micro-SD is de opslag (handig voor foto’s en video’s) uit te breiden tot 64GB. Dat is ook al niet de laatste standaard (128GB), maar toch royaal. Overigens heeft Samsung op dit moment een actie om een 32GB micro-SD gratis te ontvangen na aanschaf van de Galaxy K Zoom. Niet onvermeld mag blijven dat de K Zoom over 2GB werkgeheugen beschikt. 

Samsung Galaxy K Zoom lens open

Camera
De Samsung Galaxy K Zoom ligt lekker in de hand. Het is natuurlijk geen lichtgewicht met 200 gram, maar dat mag je ook niet verwachten met een optische zoom.  Opstarten van de camera gaat vlot, al duurt het ongeveer een seconde voor de optische zoom bedrijfsklaar is.

Je kan de camera starten door de hardware button langer ingedrukt te houden, maar dat werkt alleen als het toestel al ontgrendeld is – logisch ook, je wilt niet dat die optische zoom opent als je het toestel nog in je broek- of vestzak hebt. Uiteraard biedt ook de K Zoom de mogelijkheid de camera direct te starten als je het toestel ontgrendelt.

Samsung Galaxy K Zoom Xenon flash

De camerabutton zelf is prima in gebruik. Hij is groot en breed genoeg en hij biedt exact voldoende weerstand. Je houdt ‘m iets langer ingedrukt om het toestel scherp te laten stellen. Om in te zoomen gebruik je de volumebutton.

De K Zoom beschikt over een 20.7MP CMOS camera sensor en een Xenon flits. De brandpuntafstand is 24-240mm en de lens heeft een aperture van f/3.1. Wat dat laatste betreft, hoe hoger de waarde, hoe kleiner de lensopening en hoe minder licht er op de sensor valt. Ter illustratie leende ik dit plaatje van Wikipedia.

Aperture

Ter vergelijking met de beste smartphone cameras: de Nokia 808 PureView heeft een aperture van f/2.4 en de camerasensor van de Lumia 1020 zelfs f/2.2. Die van de Galaxy K Zoom is dus aan de kleine kant en dat kan in slechte lichtomstandigheden nadelige gevolgen hebben.

Aan de andere kant biedt de Galaxy K Zoom een enorm aantal verschillende instellingen die je in staat moeten stellen om onder vrijwel alle omstandigheden goede foto’s te schieten. Bovendien kan je van elke fotostand zelf aangeven of je hem direct in het scrollmenu onderin je beeld wilt zien als je op de “stand” button drukt.

Samsung Galaxy K Zoom Camera Settings 1 Samsung Galaxy K Zoom Camera Settings 2

Wie het liefst alles zelf controleren wil, kiest voor de instelling “handmatig”. Dat menu is overigens fors gewijzigd ten opzichte van de Galaxy Camera en de S4 Zoom. Daar zag je in je display nog de draaibare onderdelen van een lens van een spiegelreflexcamera. In de huidige handmatige stand kan je eenvoudig (door in het scherm te tikken of vegen) stap voor stap de sluitertijd en ISO-waarde aanpassen, of kiezen voor een veel kleinere aperture (f/9).

In vergelijkende tests is me opgevallen dat bij de automatische stand de foto’s van de Galaxy Camera soms heel wat lichter zijn dan bijvoorbeeld die van de Nokia Lumia 1020 en 1520. Een sterk voorbeeld daarvan zie je in de volgende twee recente foto’s in gelijke lichtomstandigheden – de eerste door de Samsung Galaxy K Zoom, de tweede door de Lumia 1520.

Samsung Galaxy K Zoom

Nokia Lumia 1520

Dit is met beide toestellen op de “automatische” stand en je ziet dat de sensor van de Lumia 1520 een stuk beter met het licht overweg kan. Dat de K Zoom zelf ook veel beter kan zie je hier (handmatige instelling, ingezoomd).

Samsung Galaxy K Zoom 2

Het is trouwens niet vreemd om de Galaxy K Zoom juist met de Lumia 1520 te vergelijken omdat de sensor van vergelijkbare grootte is en Nokia er prat op gaat met zijn PureView technologie de allerbeste smartphone camera te bieden – iets dat het in de praktijk tot nog toe heeft waargemaakt.

Kan de Galaxy K Zoom op tegen Nokia’s PureView toestellen? Voorzover ik heb kunnen vergelijken ten dele zeker. Ik ga de uitgebreide vergelijkingen die ik eerder deelde bij de PureViewClub (mijn internationale site over PureView technologie en smartphone fotografie in het algemeen) hier niet herhalen – als je geïnteresseerd bent in zeer gedetailleerde vergelijkingen (op pixel niveau) vind je hier een uitgebreid artikel. De foto’s die je hier ziet komen uit de posts waar ik naar link.

Hier een foto van een weeldering boeket bloemen op een lila bankje.

Zelfde afstand, nu met 10x optische zoom.

Als je de zoomfunctie niet gebruikt, kan de 20.7MP sensor van de Galaxy K Zoom op pixel niveau niet op tegen de 41MP sensors van zowel de Nokia Lumia 1020 als de illustere, maar inmiddels van de markt verdwenen Nokia 808 PureView.

Wat detail betreft zijn de foto’s wel vergelijkbaar met die van de Nokia Lumia 1520 (20MP sensor – effectief 19MP (in 16:9) en 16MP (in 4:3). Alleen heeft de Galaxy Camera in automatische stand soms meer problemen met het vinden van het juiste contrast in je foto – zo kan de lucht bijvoorbeeld sneller overbelichten.

In het algemeen produceert de K Zoom wat lichtere foto’s (zie boven), maar dat kan in minder gunstige lichtomstandigheden weer een voordeel zijn, omdat je meer detail zult terugzien. Wel heeft de K Zoom de neiging het beeld iets te verscherpen, wat details nadelig kan beïnvloeden. Zie daarvoor bijvoorbeeld deze korte vergelijking bij de PureViewClub. Mocht je dat willen kan je in de handmatige instellingen kleur, intensiteit, scherpte en contrast zelf aanpassen.

Samsung Galaxy K Zoom - Screenshot wijzigen kleur en scherpte.jpg

Maar Nokia’s PureView kan eenvoudigweg niet op tegen de kracht van de optische zoom zoals je in deze post kunt zien. Nokia zoomt in op de sensor (de Lumia 1020 heeft dus geen kunstmatige “digitale” zoom) en daarmee hou je niet alleen een veel kleiner zoombereik over, ook de resolutie verkleint sterk. Bij het gebruik van de optische zoom van de Galaxy K Zoom blijf je je foto altijd op de volledige 20.7MP vastleggen.

Hier drie foto’s uit de laatste post waar ik naar linkte. Eerst de originele scene van een opmerkelijk standbeeld van een motor in Hilversum (een icoon, het is de Aprilia Moto 6.5, ontworpen door Philippe Starck). Eerst het origineel, vastgelegd met de Nokia Lumia 1020, om de afstand tot het onderwerp te laten zien.

Dan: hoe ver kan je met de Lumia 1020 maximaal inzoomen op het onderwerp?

En tot slot: hoe dichtbij kan bij je onderwerp komen met de 10x optische zoom van de Samsung’s Galaxy K Zoom … (en bedenk daarbij dat de Galaxy K Zoom óók nog 10x digitale zoom biedt).

Het is evident dat de Samsung deze competitie met de Galaxy K Zoom moeiteloos wint. Heb je echter helemaal geen behoefte aan een optische zoom, dan zijn de beste sensors van Nokia’s PureView nog altijd ongeslagen. Het is dan ergens ook jammer dat Samsung niet nog iets meer gas gegeven heeft met de specificaties van hun beste smartphone camera tot nu toe. Een grotere sensor bijvoorbeeld, grotere pixels, een royalere aperture. Maar er moet natuurlijk altijd iets te wensen overblijven.

In minder gunstige lichtomstandigheden voldoet de Xenon flits uitstekend – al hangt de effectiviteit ervan uiteraard af van de afstand tot je onderwerp. Bovendien moet je je niet vergissen door die de flits te gebruiken in combinatie met de optische zoom – het flitslicht kan immers niet “inzoomen”…

Het menu instellingen is verder zoals je dat wellicht al van eerder Samsung telefoons kent: overzichtelijk en efficiënt.

Samsung Galaxy K Zoom - Screenshot instellingen

Kies je voor de handmatige instelling, dan ziet het menu er heel anders uit.

Samsung Galaxy K Zoom - Screenshot instellingen manualSamsung Galaxy K Zoom - Screenshot instellingen manual 2

Bovendien vind je – alleen op de K Zoom – nog een aparte applicatie “Studio” met diverse mogelijkheden om je foto’s na te bewerken.

Samsung Galaxy K Zoom - screenshot studio

Samenvattend
Is de Samsung Galaxy K Zoom de beste smartphone camera van dit moment? Ja en nee. Persoonlijk vind ik het fantastisch om met een optische zoom te kunnen werken – ik zou het op een volgende Lumia smartphone van “Nokia by Microsoft” dan ook zeker verwelkomen (al reken ik er niet op).

De Galaxy K Zoom is op dit moment in ieder geval wel – en met afstand – de beste smartphone camera op het Android platform, en dat zal voor veel mensen alleen al een belangrijke reden zijn om dit toestel de voorkeur te geven. Daarmee overtroeft Samsung zijn eigen Galaxy S5 – die overigens ook over een prima camera beschikt – en Sony’s Xperia Z2.

Het enige dat veel potentiële klanten zal weerhouden is het formaat en het gewicht, en de gemiddelde specificaties. Samsung richt zich met de K Zoom nu eenmaal op wie op het gebied van fotografie het beste van zijn Android smartphone verwacht.

Samsung Galaxy K Zoom

Voorbeeldfoto’s
Hieronder vind je nog een aantal (verkleinde) foto’s die ik de afgelopen dagen met de Galaxy K Zoom gemaakt heb. Digitale zoom is bijvoorbeeld de enige manier waarop ik m’n kat kan fotograferen…

Samsung Galaxy K Zoom - Kater Pippi

Ook een politiehelikopter haal je moeiteloos dichtbij.

Samsung Galaxy K Zoom - politiehelikopter

Zo dichtbij zelfs dat je het nummer onderop kunt lezen…

Politiehelikopter crop

Inzoomen op het bankgebouw naast Utrecht CS…

Samsung Galaxy K Zoom - Bank bij Utrecht CS

Filminstituut Eye aan het IJ in Amsterdam (deels ingezoomd)

Samsung Galaxy K Zoom - Eye aan het IJ

Op de Amsterdamse Amstel, 10x ingezoomd.

Samsung Galaxy K Zoom - Op de Amstel

Amsterdam CS in het strijklicht van de ondergaande zon (10x ingezoomd)

Samsung Galaxy K Zoom - Amsterdam CS

En tot slot: de Nicolaaskerk in Amsterdam (tegenover het CS, opnieuw 10x ingezoomd)

Nicolaaskerk bij Amsterdam CS

De Galaxy K Zoom is geen toestel voor wie tevreden is met de gemiddelde ingebouwde camera – en die zijn tegenwoordig al snel van hoog niveau – maar juist  liever kiest voor een smartphone met de huidige state-of-the-art specificaties (licht, dun, groot display, snellere quadcore processor, 3GB werkgeheugen etc. etc.).

Wil je echter een echt uitstekende smartphone camera op het Android platform, dan is er momenteel eigenlijk geen betere keuze dan dit toestel. Met het oog op de naderende vakanties is de nog maar net verschenen Samsung Galaxy K Zoom een overweging zeker waard, hoewel je waarschijnlijk wel even zal moeten wennen aan zijn beperkingen en “workarounds”. Bovendien verwacht ik dat Samsung met een software update de resultaten van de automatische instellingen zal verbeteren.

Het toestel heeft een advies verkoopprijs van €499 en is in Nederland uitsluitend leverbaar in wit of zwart. De originele foto’s van de Samsung Galaxy K Zoom vind je hier in een speciaal album op Flickr. In een volgende review hoop ik gedetailleerder in te gaan op de prestaties van de Samsung Galaxy K Zoom in minder gunstige lichtomstandigheden.

Terzijde: Werk aan de Muur
Vrijwel ongemerkt ben ik de afgelopen jaren door het reviewen van smartphones gepassioneerd “mobiel fotograaf” geworden. Mijn laatste spiegelreflex camera kocht ik alweer jaren geleden en ook op vakantie heb ik uitsluitend nog smartphones bij me om mee te fotograferen – de PureViewClub heb ik twee jaar terug niet voor niets opgericht.

Zeer recent bied ik mijn eigen “smartphoto’s” aan op het internet. Werkaandemuur.nl zorgt voor de productie in jouw materiaalkeuze en gewenste formaat, een percentage van de opbrengst helpt mij om zowel deze site als de PureViewClub te onderhouden. Mocht je iets voor thuis of op je werk nodig hebben hoop ik dat er nu al wat voor je bij zit! Je vindt het volledige aanbod (op het moment van schrijven 30 foto’s) hier.

Werk aan de Muur

6 juli 2014, Marc Wielaert

Comments are closed.