Keuzes, keuzes… De LG G3 of Sony Xperia Z3?

Door: Marc Wielaert op 9 oktober 2014. Onderwerp: Android, LG, Sony 
Home  

Z3 G3De LG G3 is alweer een tijdje op de markt, de Sony Xperia Z3 is nog maar recent verschenen. Het zijn de high-end Android smartphones die tot nu toe het meest zijn opgevallen in de tweede helft van dit jaar.

Ze zijn in tal van opzichten zeer aan elkaar gewaagd, terwijl ze toch behoorlijk in prijs verschillen. Welke van de twee biedt het meest waar voor z’n geld? En als geld geen rol speelt, is de duurste dan ook echt de beste?

De voorkeur voor smartphones is ook en misschien wel vooral een kwestie van smaak, voor velen meer nog dan van technische specificaties. Het kan voorkomen dat je ontzettend uitkijkt naar een smartphone die je bij nadere beschouwing op een of andere manier toch niet “pakt”, terwijl een andere waar je niet veel van verwacht je onverwacht overtuigt. Dat gebeurde me de afgelopen weken met de LG G3 en Sony Xperia Z3.

Laat er geen misverstand over bestaan: zowel de G3 als de Z3 zijn beide absoluut uitstekende smartphones, en de G3 heeft als voordeel dat hij een stuk beter betaalbaar is. Even afgezien van de adviesprijzen zit er al gauw meer dan €150 (!) tussen de beste smartphone van LG en die van Sony – tenzij je kiest voor de “Compact” versie van de Xperia Z3, dan scheelt het nog maar €50.

Als je budget gelimiteerd is, is de keuze dus snel gemaakt en heb je absoluut geen miskoop aan de LG G3. Maar nog altijd kiezen veel mensen ervoor te wachten tot hun abonnement verlengd kan worden om – met deze “gespreide betaling” – weer een high-end smartphone in de wacht te slepen. Welke van de twee verdient dan de voorkeur?

Sony Xperia Z3 en LG G3

Na de aankondiging en de eerste lyrische (Amerikaanse) reviews keek ik reikhalzend uit naar de LG G3. Het toestel werd ook in Nederland al snel met zoveel enthousiasme ontvangen dat het wel vrijwel perfect moest zijn. Tot m’n verrassing werd ik er toch minder door gegrepen dan ik had verwacht.

De aankondiging van de Xperia Z3 deed me om een of andere reden minder. Het verschil tussen de Z1 en Z2 was weliswaar een zichtbare stap vooruit, maar niet van dien aard dat ik direct warm liep voor hun opvolger. Ook de Z2 kwam nog altijd vrij zwaar en “kil” op me over, ik had niet verwacht dat het design van de Z3 zo opvallend veranderd zou zijn.

Design en hardware
Van de LG G3 had ik begrepen dat de behuizing beduidend minder plastic zou aanvoelen dan z’n voorganger de G2. Ook dat was een uitstekende smartphone, maar de behuizing bleek al snel een vingerafdrukkenmagneet. De behuizing van de G3 is inderdaad enorm verbeterd – geen vingerafdrukken meer! Maar het blijft vooral een “metallic look”. Dat is op zich niet erg, maar als je hoopt op de “metallic feel” van bijvoorbeeld de HTC One M8 word je wat dat betreft teleurgesteld.

Homebutton LG G3

Ik raak slecht gewend aan die zo innovatieve plaatsing van de buttons op de LG G3 – centraal in het midden op de achterkant de home button, met direct daarboven en onder de volumetoetsen. Ik ben ervan overtuigd dat het went – alles went – maar het duurt in mijn geval wel lang. Bovendien zit ik al te vaak met m’n vinger op de lens van de camera, die daar recht boven is geplaatst – niet handig, omdat die dan ook snel vettig wordt.

Aan de andere kant heeft LG G3 de – opnieuw innovatieve – “wekfunctie” van het toestel door twee keer of – ter beveiliging – in een bepaald patroon op het scherm te tikken (een doorontwikkeling van wat Nokia met double tap to wake introduceerde).

Bovendien kan je de G3 ook weer laten “inslapen” door twee keer op het scherm te tikken. Dat went ontzettend snel. Op den duur doe je eigenlijk niet anders meer en mis je het op iedere andere Android smartphone – daarmee vervalt bovendien een deel van het bezwaar tegen die homebutton achterop het toestel.

Verstopt in het menu (onder instellingen/beeldscherm) vind je echter óók bij de Xperia Z3 een functie “tik om te activeren” – een aangename verrassing voor me, want opnieuw ontzettend praktisch. Maar het is nog wel beperkter dan bij LG: je kunt geen aparte code gebruiken, noch het toestel weer “in slaapstand tikken”.

De Xperia Z3 lijkt ten dele op zijn voorganger. Op een of andere manier is de omranding nadrukkelijker afgerond dan bij de Z2 (sommige collega’s meenden even te zien dat ik de nieuwe iPhone 6 in m’n borstzak had). De Z3 is in alle richtingen een fractie kleiner en merkbaar minder zwaar. En ja: daarmee ligt het toestel prettiger in de hand dan verwacht.

Sony Xpria Z3 buttons

Sony heeft de “klassieke” buttons rechts van het display – van boven naar beneden: de aan/uit knop, de volumetoets en die voor de camera (zie boven, een voor mij essentiële button die ontbreekt op de G3).

Bovendien heeft Sony kans gezien de klepjes van de Z3 nog wat beter onder te brengen dan bij de Z2. Zo is er nu een apart klepje waar alleen de micro-USB ingang achter schuilgaat (en niet ook de simkaart, zoals bij de Z2). Die klepjes zijn van groot belang omdat het toestel daarmee waterdicht is – een lange tijd unieke eigenschap die die LG niet kan claimen.

Sony heeft de behuizing van de Z3 uitgevoerd met een aluminium zijkant en glazen achterkant. In combinatie met het afgeronde design leidt het tot een soms riskant glad resultaat: net als de iPhone 6 moet je oppassen dat het toestel niet uit je hand glipt, al zorgt de glazen achterkant natuurlijk voor een zeker “kleefkracht” op je hand.

20141007_222155

Net als de Z2 is de achterkant zó strak ontworpen dat het toestel als een miniatuur Hoovercraft op een gladde tafel lijkt te “zweven” en er als je niet oppast – en de ondergrond ook maar enigzins scheef is – uit zichzelf vanaf glijdt. Dat lijkt overdreven, maar enige voorzichtigheid is serieus geboden. De LG G3 heeft – ondanks een gebogen achterkant met dus relatief weinig contact – meer “grip” op de tafel waar hij op rust.

Display, accu, multimedia
Het display van de LG G3 is breder dan dat van de Sony Xperia Z3. Het scheelt niet veel op het eerste gezicht – 5.5 versus 5.2 inch. Met dat bredere formaat ziet LG wel kans om vijf iconen op een rij te krijgen, wat sommigen ongetwijfeld als een voordeel zien: niet langer 20, maar 25 applicaties in één scherm. Mocht je ze te klein vinden kan je eenvoudig voor iets grotere iconen kiezen – dan krijg je er wel weer “vier op een rij”.

Applicatiescherm LG G3 en Sony Xperia Z3

Beide hebben een IPS-LCD display, dat LG nog vooraf kan laten gaan door “True HD”. De LG G3 is dan ook het eerste toestel in de Europese winkels met een QHD (ook wel 4K) display van 1440 x 2560 pixels. Dat levert een indrukwekkende resolutie van maar liefst 534 ppi op.

In de praktijk is dat echter zó gedetailleerd dat je het maar zelden waar zult nemen (alleen als je een foto of video maximaal uitvergroot bijvoorbeeld). Het nadeel ervan is dat al die pixels wel moeten worden aangestuurd, wat weer energie kost: waarschijnlijk de reden dat de LG G3 merkbaar minder lang stand-by is dan zijn voorganger.

De Xperia Z3 ondertussen, hoeft zich bepaald niet te schamen voor het display. Op 5.2 inch biedt het een full-HD (1080 x 1920) resolutie. De pixeldichtheid is dan iets lager – 424 ppi – maar met het blote oog zul je geen verschil merken.

Sony heeft kans gezien het display sterk te verbeteren ten opzichte van de Z2. De iconen zijn iets groter, de details én de kleuren spatten werkelijk van het scherm af – en dat doen ze bij de LG G3 om een of andere reden minder.

Daarbij moet wel worden aangetekend dat de LG G3 een veel stralender weergave biedt als je de belichting op maximaal zet: het wit wordt ook werkelijk stralend wit, waar het bij de Xperia Z3 in vergelijking iets grijzig blijft. Wellicht dat een dubbele hoeveelheid pixels daar een rol in speelt, of domweg meer energie. In ieder geval vreet een display op die manier zoveel stroom dat waarschijnlijk niemand het standaard zo instelt.

Dan de standby tijd van de Sony Xperia Z3: die blijkt verbluffend goed. Hoewel de capaciteit niet erg veel verschilt (3100 vs 3000 mAh) is de Xperia beduidend langer stand-by, bij niet al te overdreven gebruik zelfs een paar dagen: een unicum in de huidige smartphone wereld.

Bovendien kun je de “Stamina” modus activeren, waarbij je toestel niet voortdurend controleert of je nieuwe berichten op je social media hebt. Je moet je wel realiseren dat je dan berichten kunt missen (bijvoorbeeld van WhatsApp) tot je je telefoon weer ontgrendelt. Het is ook mogelijk om exact aan te geven vanaf wanneer je je toestel in deze “spaarstand” wilt zetten.

De LG G3 heeft ook een spaarstand die je gedetailleerd kunt configureren op het moment dat je nog 50% (of minder) accucapaciteit hebt. Het wordt alleen wat minder duidelijk aangegeven door het toestel, je zult er even naar op zoek moeten (instellingen/algemeen/batterij/spaarstand).

20141009_084914

Wat multimedia betreft is er nog een groot voordeel waar de Xperia Z3 wint: stereo weergave aan weerszijden van het display (in portrait) – dat klinkt logischerwijs veel beter dan de niet ongebruikelijke mono speaker aan de achterkant van het toestel.  Het is een feature waar je in het openbaar vervoer niet veel aan hebt, maar thuis op de bank is het genieten – en op een feestje kan het prima dienst doen om de sfeer te verhogen met je playlist.

Luisteren naar de headset kan vanzelfsprekend ook en dan blijkt dat dat Sony’s ervaring met headsets (en audio in het algemeen) merkbaar voorloopt op die van LG, al is het niet zo dat de LG een slecht geluid produceert.

User interface
Met de user interface van de LG G3 is niets mis, daar wordt het toestel terecht om geprezen. Het is een prettige, overzichtelijke en vlotte interface, met als gezegd de mogelijkheid te kiezen voor normale of iets kleinere, en daarmee meer iconen per scherm.

20141009_123530Bij de LG G3 kan je bovendien links- of rechtsom door de screens met applicaties heen bladeren – bij de Xperia Z3 kan je van het eerste applicatiescherm alleen naar rechts – als je naar links veegt krijg je het menu instellingen. Dat went op zich wel, maar ik geef de toch voorkeur aan het eerste.

Het pulldown menu van de G3 is lekker uitgebreid met de standaard meldingen en snel toegang tot aan/uit toetsen voor WiFi, Volume, Data, Rotatie en Bluetooth en daarnaast sliders voor displayverlichting en volume. Bovendien is het toestel volkomen vrij van “bloatware” – applicaties die je als het ware opgedrongen worden.

De interface van de Xperia Z3 is ook prettig in gebruik. Je kunt niet kiezen voor “kleinere” iconen, maar dat is niet iets dat ik mis. Wat ik minder praktisch vind is dat het pulldown menu nog altijd vrij beperkt is.

Je ziet de meldingen (ontvangen email, SMS, gemiste oproepen, etc), maar je moet alsnog extra op “snelle instellingen” klikken (één tik teveel wat mij betreft) voor de sneltoetsen naar WiFi, Bluetooth, Locatie, WiFi hotspot, Throw, Schermrotatie en Helderheid – naast een toets die direct naar het uitgebreide menu instellingen leidt. De sneltoetsen die je direct in het menu wilt zien zijn trouwens helemaal naar eigen wens aan te passen.

Vrij van “bloatware” is de Xperia Z3 niet – ik begrijp niet waarom navigatie van Garmin al geïnstalleerd is, maar mocht je er geen behoefte aan hebben kan je die eenvoudig verwijderen. Natuurlijk vind je ook de typische zaken van Sony’s Entertainment divisie, zoals de Playstation, maar daar hoef je geen gebruik van te maken.

In een van de hoofdschermen vind je ook een menu met sneltoetsen naar diverse camera opties: Sound Photo (voor een foto met geluidsopname), Multicamera (meerdere camera’s in één scherm weergeven), Face In (je eigen selfie toevoegen in je foto) – applicaties waar ik persoonlijk niet op zit te wachten.

Maar je kan ook dit menu helemaal naar je hand zetten en dan bijvoorbeeld sneltoetsen kiezen voor Handmatige instellingen, 4K video, Timeshift Video of Veegpanorama. Dat begint er al meer op te lijken voor wie wat serieuzer met de smartphone camera omgaat.

20141007_213328

Camera
Het is geen nieuws dat de camera voor alle smartphone producenten belangrijk is om zich mee te onderscheiden. De LG G3 biedt een maximale resolutie van 13MP (in 4:3) en een vrij bescheiden menu wat instellingen betreft. Maar het is daarmee zeker geen slechte camera – integendeel, over het algemeen maakt de G3 buitengewoon behoorlijke foto’s.

Sony biedt al een tijdje een 20MP sensor die er in de afgelopen 2 edities op detailniveau niet in slaagde volledig te overtuigen in vergelijking met de allerbeste smartphone cameras van dit moment. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het toestel minderwaardige foto’s zou schieten. Het resultaat lijkt bovendien iedere keer weer te verbeteren.

Opvallend is opnieuw met hoeveel verschillende opties Sony de camera software heeft uitgerust (zie daarvoor ook mijn review van de Xperia Z2, de HTC One M8 en Samsung Galaxy S5). Ook is het mogelijk om nog een aantal extra camera applicaties te downloaden.

Voor deze korte review gaat het te ver om op pixelniveau in te gaan op het resultaat van beide camera’s. Mocht je een aantal uitgebreide vergelijkingen met de huidige belangrijke smartphone cameras en de LG G3 willen zien verwijs ik je naar eerdere post bij mijn PureViewClub, waar ik binnenkort ook Sony’s Xperia Z3 zal betrekken in gedetailleerde vergelijkingen.

Ik beperk me hier tot een eenvoudig voorbeeld. De brandpuntafstand van beide toestellen verschilt, zodat je iets meer van je onderwerp in beeld zult krijgen met de Xperia Z3 dan met de LG G3. Zie bijvoorbeeld deze twee foto’s – de G3 eerst, dan de Z3

Stone LG G3 Stone Xperia Z3

Ook goed te weten: in de automatische setting (“superieur automatisch”) maakt de Sony gebruik van oversampling, waarbij het eindresultaat wordt opgeslagen in 8MP resolutie.

In 16:9 slaat de LG G3 de foto’s op als 10MP – iets groter. Daarom zoom je als het ware ook iets meer in als je een uitsnede maakt van 640 x 360. Opnieuw de LG G3 eerst, dan de Xperia Z3.

Stone LG G3

Stone  Xperia Z3

Door het verschil in resolutie (en brandpuntafstand) zijn de foto’s eigenlijk niet goed één op één te vergelijken, maar het zal duidelijk zijn dat je prima kunt fotograferen met beide toestellen. Als gezegd: binnenkort hoop ik bij de PureViewClub ook de foto’s van de Sony Xperia Z3 uitgebreid te analyseren.

Het is de vraag in hoeverre je gebruik zult maken van alle software-matige extra’s die Sony biedt, maar een bijzonder groot pluspunt is dat je de camerafunctie opvallend snel kunt starten door de camerabutton even ingedrukt te houden. Voordeel van de LG G3 is overigens dat je bij close-ups veel dichterbij kan komen – het is maar wat je voorkeur heeft.

Verdere specificaties
Er zijn nog wat losse eindjes die het vermelden waard zijn. Zo bieden beide toestellen 16GB intern geheugen – er is ook een 32GB versie van de LG G3 in Nederland verkrijgbaar. Alleen de 32GB versie van de LG G3 biedt ook 3GB werkgeheugen. De Sony Xperia Z3 heeft standaard 3GB RAM. Beide kunnen worden uitgebreid met een micro-SD kaart (tot 128GB).

Handig om te weten: de LG G3 werkt nog met een (inmiddels standaard) “micro” sim, de Xperia Z3 met de nog kleinere “nano” sim die inmiddels sterk in opkomst is – wil je upgraden van de Z2 naar de Z3 zul je je simkaart moeten knippen of een nieuwe aanvragen.

Qua gewicht ontlopen ze elkaar nauwelijks – De Xperia Z3 is 3 gram zwaarder (152 gram) dan de LG G3. Beide toestellen draaien op Android 4.4. (KitKat) en ze hebben vrijwel dezelde chip (Quadcore 2.5GHz Krait 400). Beide toestellen hebben een FM-Radio voor wie geen muziek wil streamen.

Conclusie
De conclusie kan na al het bovenstaande denk ik kort zijn. De prijs/kwaliteit verhouding van de LG G3 is zonder meer uitstekend – voor een gunstig bedrag krijg je een opvallend uitgebreide smartphone met een prima design en indrukwekkende specificaties.

Is het mogelijk om meer te besteden koop je met de Xperia Z3 een op tal van punten betere Android smartphone – een van de beste die op dit ogenblik te koop is en zonder twijfel de allerbeste die Sony ooit op de markt gebracht heeft.

Comments are closed.