Review: de laatste Nokia’s. Nokia Lumia 830 en Lumia 735. Bescheiden geprijsd, opvallend veelzijdig

Door: Marc Wielaert op 5 november 2014. Onderwerp: Lumia, Microsoft, Nokia, Windows Phone 8 
Home  

Nokia Lumia 735 en 830 smallDe Nokia Lumia 830 is de meest luxe van de drie allerlaatste smartphones waar het merk Nokia op prijkt. Het is een zeer fraai ontworpen toestel met een rank design dat opvallend prettig in de hand ligt.

De Lumia 830 is tegelijkertijd gelanceerd met de goedkope Nokia Lumia 530 en de iets duurdere Lumia 735. De Lumia 735 heeft vrijwel exact hetzelfde design waarmee Nokia de Lumia-serie ooit begon: de Lumia 800.

Ik hoef hier niet meer terug te blikken op de imposante geschiedenis van Nokia, die heb ik al zeer uitgebreid beschreven. Maar nu weten we dat Nokia tussen 1992 (de 1011) en deze laatste drie smartphones tenminste vierhonderd verschillende GSM modellen heeft uitgebracht – dat is althans het aantal gebaseerd op de complete lijst bij GSMArena (waar opmerkelijk genoeg de Nokia 1011 ontbreekt).

Deze laatste Nokia smartphones markeren dus het einde van een tijdperk – voorlopig althans, want je weet het met Nokia maar nooit: het bedrijf heeft zichzelf wel vaker opnieuw uitgevonden.

Nokia Lumia 830 unpack 14

Hardware
De Lumia 830 wordt gekenmerkt door een aluminium omranding zoals we die ook al van de Lumia 930 kennen, maar de 830 is slanker, langer en lichter. Dat hij ook nog een stuk goedkoper is dan de 930 heeft wel een aantal gevolgen: het heldere 5 inch IPS LCD display biedt een wat lagere resolutie, maar met 720 x 1280 valt prima te werken.

Groot voordeel van de Lumia 830 is dat deze ruimte biedt voor een micro-SD (tot 128GB!) en dat de accu (van 2200 mAh) verwisselbaar is. Dat zijn pluspunten die de Lumia 930 niet heeft. Bovendien heeft de Lumia 830 ook het “Glance screen”. Dat laat je ook als het toestel in slaapstand is bijvoorbeeld de tijd, kalenderberichten en gemiste oproepen zien. De Nokia Lumia 830 biedt ook wireless charging. Wel goed te weten dat Nokia geen headset levert bij dit toestel (maar die zoek je in de verpakking van de Lumia 930 ook tevergeefs).

Nokia Lumia 830 unpack 7

De Lumia 735 is nog weer €100 goedkoper en biedt vooral een wat minder “luxe” uitstraling. Toch zijn de verschillen wat specificaties betreft niet zo heel groot Het iets kleinere OLED display van 4.7 inch biedt dezelfde resolutie, de kleinere accu is opvallend genoeg even sterk, het werkgeheugen is bij beide 1GB en ook de processorsnelheid is gelijk met 1.2GHz. Ook de Lumia 735 kan je draadloos opladen, beide kan je “wekken” door twee keer op het display te tikken. En last but not least: Nokia met deze toestellen het nieuwste Windows Phone OS: Lumia Denim.

De Nokia Lumia 735 heeft wel minder opslagcapaciteit (8GB in plaats van 16GB), maar eveneens ruimte voor een micro-SD kaart (tot 128GB). Voor de Lumia 735 moet je niet alleen zelf een koptelefoon, maar ook een datakabel hebben. Afgezien van het design zit het grootste verschil tussen beide toestellen in de ingebouwde camera.

Camera Lumia 830
De ingebouwde camera van de Lumia 830 is qua specificaties minder goed dan die van zijn voorganger (Lumia 930), al schiet de 10MP sensor zeker opvallend goed bruikbare foto’s. Het “PureView” aspect van de Lumia 830 gaat – net als een tijd geleden bij de Lumia 920 – uitsluitend om OIS (optical image stabilization).

Door deze beeldstabilisatie kan de lens langer openblijven, waardoor je ook in donkerder lichtomstandigheden nog opvallend goed kunt fotograferen. Onderstaande foto is ‘s nacht gemaakt met 4 seconden belichtingstijd (ISO 200 is ook zelf in te stellen).

Slide Nightshot - Nokia Lumia 830 8MP ISO 200 no flash

Anders dan duurdere PureView toestellen slaat de Lumia 830 geen foto’s in “dubbele” resolutie op, al zal het later – na de update van Nokia Camera – wel mogelijk zijn om foto’s in raw .DNG formaat op te slaan, zodat je met een  “digitaal negatief” achteraf op de PC het beste uit je foto kunt halen.

Nokia Lumia 830 640 x 360

Terzijde: Lumia Camera
Lumia Camera wordt de volgende versie van de uitstekende applicatie van Nokia waarmee je eenvoudig tal van instellingen gedetailleerd in het scherm kunt regelen (zoals bijvoorbeeld witbalans, ISO, sluitertijd en belichtingscompensatie). Dat kan afzonderlijk of gecombineerd: kies je bijvoorbeeld voor een lage ISO waarde past het programma zelf direct de sluitertijd aan – maar die kan je ook handmatig anders instellen.

Na de update naar Lumia Camera kan de Lumia 830 straks niet alleen in raw fotograferen, de update moet een groot aantal nieuwe voordelen op cameragebruik brengen. Nokia belooft dat de camera sneller zal opstarten en met FullHD video kan je altijd een “still” van je video als 2MP foto opslaan (voor de Lumia 930/1520 wordt het na de update naar Lumia Camera mogelijk om zelfs 4K video met 8MP stills te realiseren!)

En dan is er nog “Rich Capture”. Dat biedt Auto HDR en “Dynamic Flash”, zodat je het resultaat ná het fotograferen perfect moet kunnen belichten (zie voorbeeld hieronder).

Rich-Capture

Op dit moment is het wachten nog altijd op de update naar Lumia Camera De nieuwe mogelijkheden zoals hierboven omschreven zijn zoals Nokia ze heeft aangekondigd: in de praktijk heb ik ze nog niet op de proef kunnen stellen: mocht het in de praktijk anders uitpakken kom ik er hier zeker nog op terug.

Nokia Lumia 735 640 x 360

Camera Lumia 735
De Lumia 735 beschikt over dezelfde cameramodule als de Lumia 720 van een tijd geleden (en die was toen – en nog steeds – een stuk pittiger geprijsd!). Geen 10MP camera, maar 6.7MP en geen optische beeld stabilisatie. Bovendien mist het toestel helaas een aparte fysieke button om de camera met te starten en foto’s te schieten.

Geen “PureView” dus, maar wel dezelfde camera applicatie zodat je ook met de Lumia 735 sluitertijden van 4 seconden kunt instellen. Tot mijn verrassing biedt dat onder dezelfde extreem donkere omstandigheden nog altijd een heel fatsoenlijk resultaat (hieronder, opnieuw met ISO 200). Zie voor de originele foto’s dit album op Flickr (met nog een aantal andere Nokia Lumia toestellen en Samsung’s Galaxy K Zoom ).
Lumia 735 Nightshot 4 seconds ISO 200 640 x 360

De camera applicatie van Nokia Lumia 735 heet inmiddels wel “Lumia Camera”, maar zal niet de uitgebreide opties bieden zoals ik die hierboven omschreef: de hardware is daar blijkbaar te beperkt voor.

Het grote pluspunt van de Lumia 735 is de veel betere front-camera voor de onvermijdelijke “selfies” en videogesprekken. De Lumia 830 heeft natuurlijk ook een front-camera, maar die is 1MP groot. De Lumia 735 biedt een front-camera van maar liefst 5MP (!) in breedbeeld (2592 x 1956 pixels) en schiet daarmee vanzelfsprekend zichtbaar betere foto’s.

Niet alleen is de kwaliteit van de foto’s goed bruikbaar, met de “Lumia Selfie” applicatie wordt het erg verleidelijk om je selfie te bewerken. Niet alleen kan je tal van filters op je foto loslaten, de app biedt ook een aantal grappige quasi-covers waarin je je portret kunt projecteren – ik deel er één.
???????????????????????

Daarnaast biedt de applicatie nog de mogelijkheid om gezichtskenmerken subtiel te wijzigen – je ogen iets vergroten, de breedte van je kin versmallen, je glimlach vergroten, het zijn maar een paar mogelijkheden. De bewerkte foto’s kan je steeds in hoogte kwaliteit opslaan.

Korte fotovergelijking
Het verschil in fotokwaliteit is op verkleinde foto’s slecht te beoordelen, maar ik wil toch twee voorbeelden geven. Je ziet twee scenes gefotografeerd met beide toestellen. De Lumia 735 eerst, daaronder de Lumia 830.

Beide foto’s worden direct gevolgd door uitsnedes uit beide foto’s. Om die vergelijking zo nauwkeurig mogelijk te doen, heb ik de resultaten van de 830 verkleind naar 5MP, het formaat waarmee de 735 de foto’s opslaat. De eerste foto is buiten genomen (in zeer grauw licht – witbalans op “bewolkt”)

3 Nokia Lumia 735 Boats 4 3 Nokia Lumia 830 Boats 43 Nokia Lumia 735 Boats 4 3 Nokia Lumia 830 Boats 4

De tweede foto is binnen genomen, in de grote centrale hal van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Opnieuw: eerst de Lumia 735, dan de Lumia 830 (alle settings op automatisch).

4 Nokia Lumia 735 Roof 4 Nokia Lumia 830 Roof

4 Nokia Lumia 735 Roof 4 Nokia Lumia 830 Roof

Ik hoop dat deze foto’s aantonen dat de Lumia 830 met zijn grotere sensor zowel betere kleurweergave als minder ruis biedt. Daarnaast is – vooral in het voorbeeld met de schepen – te zien dat je met de Lumia 830 een iets “bredere” foto schiet dan met de 735.

Windows Phone 8.1
De user interface van Windows Phone wordt met iedere update rijker en veelzijdiger en is uitgegroeid tot een volwassen mobiel OS dat vloeiend en intuïtief werkt. Het homescreen kan je na de laatste updates eenvoudig naar je eigen smaak inrichten (het is nu ook mogelijk om meerdere applicaties in mappen samen te voegen).

Een van de grootste handicaps van de Lumia reeks in het algemeen is de matige reputatie van het platform, dat over het algemeen sterk onderschat wordt. Dat er “te weinig applicaties” voor zouden zijn is een hardnekkig misverstand dat steeds verder verwijderd blijkt van de realiteit. Alle belangrijke apps zijn er inmiddels ook voor Windows Phone – ik zou eerlijk gezegd niet één app kunnen bedenken die ik persoonlijk mis.

Het is wel nog altijd zo dat Windows Phone in de regel achterloopt als het om nieuwe applicaties gaat, en er is een aantal applicaties dat naar mijn smaak op andere platforms prettiger werkt – maar dat is ook een kwestie van gewenning en/of smaak.

Windows Phone had lange tijd een “unique selling point” met HERE (wereldwijd gratis navigatie), maar inmiddels zijn deze locatieservices ook op Samsung’s Android smartphones te installeren. De applicaties Drive (live routenavigatie) en Transit (openbaar vervoer) zijn nog wel uitsluitend op Windows Phone te vinden.

Nokia Lumia 735 en 830

Conclusie
De Lumia 830 heeft een verkoopadviesprijs van €349. De Lumia 735  van €269. Nokia noemt de Lumia 830 “het betaalbare vlaggenschip”, maar in feite doet de Lumia 735 er wat specificaties betreft niet heel veel voor onder. Alleen het interne geheugen is met 8GB bij de 735 erg bescheiden, maar dat is eenvoudig op te lossen met een micro-SD.

Je keuze tussen beiden hangt dus vooral af van drie zaken: prijs, design en camera. Je koopt met de Lumia 735 een goede Windows Phone voor een gunstig bedrag. Het toestel oogt wellicht wat minder chic, maar ik ken er genoeg die nog altijd sterk gehecht zijn aan het zo kenmerkende design en de polycarbonaat behuizing – en het gewicht – van de Lumia 735.

De camera van de 735 presteert heel aardig, maar de camera van de Lumia 830 is merkbaar beter en heeft bovendien een fysieke camerabutton die de 735 moet missen. De Lumia 735 heeft daarentegen weer een 5MP front-camera, iets dat voor een groot aantal gebruikers een belangrijke overweging kan zijn.

Het is jammer dat het (in ieder geval voorlopig) de laatste smartphones zijn met het merk Nokia op de voor- en achterkant, maar dat alleen al zal voor sommigen juist een reden zijn om een van deze bescheiden geprijsde, veelzijdige toestellen aan te schaffen.

Comments are closed.