Review: de Honor 6 en Honor Holly. Waar voor je geld.

Door: Marc Wielaert op 16 februari 2015. Onderwerp: Android, Honor, Huawei 
Tags: , , ,
Home  

Honor 6 smallHonor is een sub-brand van het machtige Chinese Huawei en staat als merk nog niet zo lang op eigen benen. Eind vorig jaar lanceerde het de Honor 6, een vriendelijk geprijsde smartphone met opvallende specificaties.

Vorige week verscheen de Holly, een goedkope Android telefoon waarvan de prijs nog verder daalt naarmate er meer belangstelling voor is.

Om met dat laatste te beginnen: de eerste richtprijs van de Honor Holly is €129.99. Naarmate meer mensen hun interesse in dit toestel tonen, zal de prijs verder zakken – op dit moment staat de teller van de “pricehacker” op 61% en er is nog een week te gaan. Wat krijg je voor dat bedrag?
Honor Holly

De Holly is een toestel dat stevig aanvoelt en goed in de hand ligt. Qua design doet het aan de achterkant denken aan Samsung’s Galaxy S4. Het toestel is met 156 gram geen lichtgewicht. De Holly heeft een helder 5 inch IPS display (1280 x 720), 1.3GHz quad-core processor, 16GB intern geheugen (uitbreidbaar met maximaal 23GB) en 1GB RAM. De accu biedt 2000 mAh en is zelf te vervangen. Wat velen ook aan zal spreken: de Holly biedt ruimte aan twee micro-simkaarten. De hoofd camera heeft een resolutie van maximaal 8MP (F2.0 BSI), de front camera 2MP. Het toestel draait op het net niet meer meest recente Android 4.4.2

Honor Holly - screenshot menuMinder praktisch aan de Holly is dat de standaard bedieningstoetsen (back, home en “set home screen”) niet verlicht zijn. Ook de user interface is voor velen even wennen, zeker als je nooit eerder met een Huawei toestel gewerkt hebt.

Anders dan de meeste Android producenten werkt Huawei/Honor niet met een aparte folder voor applicaties: alles wat je installeert verschijnt dus direct op je homescreens. Daar kan je de apps weer in mapjes organiseren.

Het scherm ontgrendelen kan op vier manieren: naar beneden voor een algemene ontgrendeling, naar links om direct een telefoongesprek te beginnen, naar rechts voor SMS en naar boven om de camera te starten.

Die instellingen zijn niet aan te passen, dus ook dat is wennen: ik blijk in de regel “naar boven” te vegen en heb al dus vaak onbedoeld de camera opgestart. De user interface is verder redelijk karig, met alleen nog het Android swipe-down menu zoals we dat ook van bijvoorbeeld Motorola kennen.

Qua snelheid kan het toestel in dit prijssegment heel erg goed meekomen met z’n 1.3GHz quadcore processor – sterker, ik denk dat er maar weinig merken op de Nederlandse markt actief zijn met zulke specificaties voor zo’n bedrag. Maar enige “vertraging” bij het starten van apps of het doorbladeren van de menu’s is onvermijdelijk – je kan een instapmodel als de Holly niet vergelijken met het octa-core geweld van de huidige high-end toestellen.

Honor 6
Het is wel verleidelijk om de Holly te vergelijken met z’n voorganger uit dezelfde stal, de meer luxe Honor 6 die eind vorig jaar gelanceerd werd. Waar de Holly herinnert aan bijvoorbeeld de Galaxy S4 lijkt de Honor 6 qua design een kopie van de iPhone 4S. Blijkbaar heeft Apple de moed opgegeven nog langer over design te procederen (of ging het ze daar nooit echt om). Door de materiaalkeuze – een glazen achterkant – voelt het toestel opmerkelijk prettig, fluweelzacht aan.
Huawei Honor 6
De Honor 6 kost met €299 zeker het dubbele – is hij ook twee keer zo goed? Het toestel weegt slechts 130 gram. Het 5 inch display biedt Full HD (1080 x 1920). Hij is een stuk sneller dankzij de 1.3GHz octa-core processor, hij heeft opnieuw 16GB intern geheugen (uitbreidbaar met maximaal 23GB), maar in dit geval 3GB (!) RAM. De accu is ook onverwacht fors met 3100 mAh en is ingebouwd (niet zelf te vervangen). De hoofdcamera heeft een resolutie van 13MP, de front camera 5MP. Ook de Honor 6 draait op Android 4.4.2.

Honor 6 - screenshot themasDe bedieningsmogelijkheden zijn ook een stuk uitgebreider dankzij de EMUI – emotion user interface – van Huawei, die op de Honor recent is geupdate naar de laatste versie (3.0 – klik op de link voor een compleet overzicht van EMUI).

Het geeft een behoorlijk andere “feel” van Android dan je gewend bent (nogmaals: als je nooit met een toestel van Huawei gewerkt hebt). Zo kan je je toestel personaliseren door te kiezen uit een enorme hoeveelheid gratis thema’s. Niet alleen de achtergrond wijzigt, ook alle iconen van je homescreens krijgen een ander uiterlijk.

Of je de thema’s kunt waarderen is persoonlijk, maar het aanbod is groot en varieert van minimalistisch chic tot lachwekkend kinderachtig. Maar de thema’s werken niet helemaal identiek.

Zo is er in het default thema (Magazine), een mooie mogelijkheid van een swipe-up menu dat iets meer opties geeft, zoals audio afspelen of het direct delen van de telkens wijzigende afbeeldingen voor het lockscreen – en die zijn van zo’n verrassend hoge kwaliteit dat ik geen ander thema meer kies (zie onder).

Het bekende swipe-down menu is beter vormgegeven en onderverdeeld in twee tabbladen – voor Meldingen en Sneltoetsen. Daarbij valt weer de prima schermresolutie op, die ook kleine letters en symbolen haarfijn weergeeft.

 

CAMERA
Wat smartphone camera’s betreft geldt in de regel: hoe duurder, hoe beter. Het gaat nu eenmaal om geavanceerde hardware. Geldt hier ook dat duurder beter is? Een aantal vergelijkende tests laat zien dat zo is, maar Honor heeft nog een verrassing in petto.

De Honor 6 is uitgerust met een Sony sensor (de IMX214) die eerder gebruikt werd in de Nexus 6 en Ascend P7. Hij schiet 13MP in 4:3 formaat, en bijna 10MP in 16:9. Hij heeft een aperture van f/2.0, dat wil zeggen dat er aardig wat licht op de sensor kan vallen – met name gunstig in donkerder omstandigheden. Verder kan je met de Honor 6 panoramafoto’s, HDR en audio opnamen maken, achteraf scherpstellen of een watermerk toevoegen en er is een burstmodus om achteraf de beste foto te kiezen.

Ik heb helaas niets kunnen vinden over de technische specificaties van de in de Honor Holly gebruikte sensor, behalve dat het een 8MP sensor betreft en deze dezelfde aperture heeft. Het aantal mogelijkheden is aanzienlijk beperkter: er is een live modus, face beauty en panoramafunctie.

De testfoto’s die ik gemaakt heb zijn in verschillend licht gefotografeerd. De Honor Holly presteert daarbij overigens niet slecht, maar de Honor 6 is op detailniveau beter, vooral omdat hij onder lastige lichtomstandigheden zichtbaar minder ruis produceert. Hieronder vind je een aantal vergelijkende foto’s – Honor 6 boven, de Honor Holly onder.

Amaryllis, ‘s morgens vroeg
Honor 6 close-up flower ???????????????????????????????
Bospad in het ochtendlicht

Honor 6 morning forest ???????????????????????????????

Stilleven ‘s avonds (lamplicht)

Honor 6 still life ???????????????????????????????

In het geval van de amaryllis  is de Honor 6 sterker met zijn contrast en detailweergave. Ook de kleur van het bospad is beter bij de Honor 6 – zichtbaar te bruin in het resultaat van de Holly. In de laatste foto lijkt de Holly het te winnen wat betreft kleuren, de Honor 6 is daar iets te gelig – maar die blijkt veel beter in detail, zoals je hieronder zien kunt.

Details
Van al deze foto’s heb ik uitsnedes van 640×360 gemaakt om ze op detail te vergelijken. Nu leggen ze op verschillende resoluties vast (De Honor 6 op 9.7MP en de Holly op 6MP), dus de uitsnedes zijn ook verschillend. Opnieuw zie je eerste de Honor 6 en dan de Holly.
Honor 6 close-up flower 2 ???????????????????????????????

Honor 6 morning forest

???????????????????????????????

Honor 6 still life ???????????????????????????????

Met name in het laatste voorbeeld – gefotografeerd bij lamplicht – is de hoeveelheid ruis in het resultaat van de Holly dramatisch veel slechter dan bij de Honor 6. In de andere voorbeelden is het detail van de Honor 6 nog altijd beter, maar niet “twee keer zo goed”.

Dubbele opnamen?
Beide toestellen blijken nog een verrassing in petto te hebben, ook voor Honor Nederland zelf. Als ik camera’s vergelijk maak ik altijd meerdere opnamen van hetzelfde onderwerp, om daar dan achteraf de beste uit te kunnen kiezen.

Bij zowel de Honor 6 als de Honor Holly bleek ik bij scenes met sterk lichtcontrast onverwacht te beschikken over twee identieke opnamen van hetzelfde shot: “normaal” en in “HDR”. Je kunt het de camera wel handmatig op “HDR” zetten, maar dan krijg je geen “extra” opname. Dat is dus een feature niet in de handleiding vermeld staat en ook niet apart is in te stellen – een onverwachte bonus van Honor.

Tot slot: de .JPG compressie is bij de Holly veel sterker dan bij de Honor 6. Wie achteraf nog foto’s wil bewerken krijgt van de Holly daarom minder data tot z’n beschikking. De foto in het bos bijvoorbeeld, is van de Holly maar 1.1MB groot, en bij de Honor 6 bijna 3.9MB – dat staat niet echt in verhouding tot het verschil in sensor grootte.

Conclusie

Hoewel de schermdiagonaal hetzelfde is, komt de Honor 6 een stuk kleiner – en chiquer – over dan de Holly. Dat heeft uiteraard met design en gewicht te maken. Ook met de mooie schermresolutie scoort de Honor 6 punten.

Met dit toestel speelt Honor in een divisie waar de concurrentie een stuk groter is, zoals die van de (eigen) Huawei Ascend P7 of de Samsung Galaxy A3 – maar die hebben (veel) minder werkgeheugen en een kleinere accu. De processorsnelheid van de Ascend P7 en Honor 6 is vergelijkbaar, die van de A3 een stuk lager.

Wie goed zoekt vindt nu bijvoorbeeld ook de wat oudere LG G2 voor een vergelijkbaar bedrag. Die scoort wat betreft werkgeheugen (2GB) lager dan  de Honor 6, maar is qua processorsnelheid sneller. Het is een indicatie op welk niveau je instapt met de Honor 6 – en het is zeker niet slecht!

Zoals het hoort krijg je waar naar je geld – de Holly is een stuk goedkoper en biedt dan ook minder. Wat opvalt is dat je voor (op dit moment) €130 met de Holly een behoorlijk uitgebreide Android smartphone koopt, en met de Honor 6 een opvallend goed uitgeruste smartphone in de mid-end prijscategorie – ook hier zal het erg lastig worden een vergelijkbaar geprijsd toestel met dezelfde specificaties te vinden. Anders gezegd: ik zou de Holly zeker voor m’n kind aanschaffen, maar me niet generen voor de Honor 6 – prijs/kwaliteit verhouding is in beide gevallen zonder meer uitstekend.

Daarmee zet Honor zich gedurfd als “prijsvechter” in de markt. Hun slogan “For the brave” mag wat mij betreft nog wel wat brutaler vorm krijgen met meer origineel design – zeker afkomstig uit China zou dat een mooie ontwikkeling zijn – of met bepaalde specificaties die werkelijk met kop en schouders boven de concurrentie uitsteken. Wat dat betreft heeft Honor nog niet zijn tanden laten zien.

Nogmaals, mocht je interesse hebben in de Holly en daarmee (zonder verplichting) de prijs nog wat verder willen laten dalen, dat kan tot 23 februari bij Honor’s pricehacker.

Screenshots lockscreen Honor 6

Screenshot_2015-02-15-21-12-00Screenshot_2015-02-15-21-26-04

Screenshot_2015-02-15-21-30-58

Screenshot_2015-02-15-21-26-14

Screenshot_2015-02-15-21-31-09Screenshot_2015-02-15-21-26-25

Screenshot_2015-02-15-21-31-19

Screenshot_2015-02-15-21-45-34

Comments are closed.