Review: Samsung Galaxy S6/Edge. Smartphone van 2015?

Door: Marc Wielaert op 27 april 2015. Onderwerp: Android, Camera Phone, Samsung 
Home  

???Om met de deur in huis te vallen: in de afgelopen 15 jaar heb ik een enorme hoeveelheid smartphones in handen gehad en wat mij betreft heeft de Samsung Galaxy S6 Edge het mooiste design ooit.

Het is niet alleen een enorme sprong voorwaarts na de eerdere toestellen in de Galaxy reeks, het geeft de smartphone in het algemeen een opvallend en aantrekkelijk nieuw gezicht. Is het ook de beste die ik ooit gebruikt heb?

Er hangt een stevig prijskaartje aan de Galaxy S6 – en welke versie je ook kiest wat opslag betreft, er komt €150 euro bij als de Edge versie je voorkeur heeft. De S6/Edge heeft een aantal nadelen ten opzichte van z’n voorganger (S5): geen uitbreidbaar geheugen, geen verwisselbare accu en niet meer “waterproof”. Dat zijn aspecten waar ik altijd veel waarde aan gehecht heb. En toch kan ik er bij de S6/Edge mee leven. Dat komt door het innovatieve design en de indrukwekkende specificaties en prestaties.

???

De competitie
Om eens met de recente competitie in het hogere Android segment te beginnen:
– HTC hangt (ook) een stevig prijskaartje aan de de One M9 (€ 749, recensie volgt),
– LG heeft sinds kort de Flex2 op de markt (€629) en lanceert binnenkort de G4,
– De alweer iets oudere Sony’s Xperia Z3 is evenmin goedkoop (€599),
– Motorola pronkt met de enorme Nexus 6 (vanaf €549), en
– Huawei heeft nog maar net de P8 gelanceerd (€499, recensie volgt binnenkort).
En dan is er natuurlijk nog Samsung zelf, met een enorm assortiment smartphones: de concurrentie op dit platform is alleen al in de mid- en high-end categorie moordend.

Met de Galaxy S6 zelf biedt Samsung echter nog keuze: €699 voor de meest “bescheiden” versie met 32GB, tot €1049 voor de S6 Edge in de “gouden” 128GB uitvoering – je kan dus kiezen of je de “basisprijs” of tot maar liefst 50% meer betaalt. Zelf test ik de zwarte S6 Edge met 64GB (€949).

???

Design
Terug naar het design van de S6 Edge: meest opvallend – en innovatief – zijn uiteraard de aflopende randen aan beide zijden van het display. Dat leidt ertoe dat het een fractie smaller oogt dan dat van de “gewone” S6. Nadeel van de zo chic aflopende randen is dat je het display soms onbewust met de muis van je hand waarmee je het toestel vasthoudt “bedient”, zodat bijvoorbeeld het scrollen door een pagina of album onverwacht lijkt te haperen.

Hebben die schuin aflopende randen van het display nog ander nut dan het unieke innovatieve design? Jawel, er is net als bij de Note 4 Edge een soort notificatiefunctie, waar ik zelf in de praktijk eerlijk gezegd nauwelijks gebruik van maak. Ook aan de rechter zijkant vind je de People Edge, waarin je vijf personen kunt instellen als een soort “sneltoetsen” voor oproepen of berichten. Handig, zeker, maar eerlijk is eerlijk: het Edge design wint het van de praktische toepassingen. Het is absoluut een sieraad en lust voor het oog, maar of dat je €150 waard is, is de vraag: er zijn verder geen technische verschillen met de “normale” Galaxy S6.

???

De S6 en S6 Edge zijn beide opvallend dun en de glazen achterkant versterkt het gevoel dat je met een kwetsbaar ontwerp te maken zou hebben. In de praktijk blijkt dat vooralsnog enorm mee te vallen – inmiddels hebben diverse testen aangetoond dat het een verrassend stevig toestel is en ook het display van het nieuwste type Gorilla glas blijkt bestand tegen soms zelfs excessief geweld. Maar alles kan kapot, dus heb ik voor de zekerheid een Clear Cover aangeschaft, ook omdat deze – “designed by Samsung’ – in feite nauwelijks afbreuk doet aan het design.

???

Wat verder opvalt zijn de ranke metalen volumebuttons aan de linkerzijde van het display, de wektoets aan de rechterzijde. Er is geen fysieke camerabutton, maar je kunt de camera snel starten door twee keer snel op de homebutton te drukken. Aan de bovenkant zie je het slot voor de simkaart en een kleine IrDA poort, aan de onderkant de ingang voor de headset, micro-USB en speaker. De laatste biedt een indrukwekkend volume, maar ik had stille hoop op stereo geluidsweergave aan beide zijden van het display (zoals bij de HTC One M9 en Sony Xperia Z3).

Tot slot wat het design betreft steekt de behuizing van de camera aan de achterzijde van het toestel een fractie uit. Net als bij de iPhone 6 doen sommigen alsof dat een design probleem van formaat is, het stoort mij echter op geen enkele manier – temeer daar ik weet dat de grotere cameramodule van essentieel belang is voor de fotokwaliteit – ook bij diverse Lumia toestellen (zoals de 1520) stulpt de sensor iets boven de achterzijde van het toestel uit.

???

Fotografie
De Samsung Galaxy S6/Edge beschikt over een 16MP camera, met hetzelfde formaat sensor als die van de Galaxy Note 4 – die ook al ver boven verwachting presteerde. Daar voegt Samsung dan nog een iets grotere aperture aan toe: f/1.9 – de lens kan nog weer wat verder open waardoor er meer licht op de de sensor kan vallen.

Voor mijn internationale SmartCam.Club heb ik de Samsung Galaxy S6 inmiddels in verschillende situaties vergeleken met een groot aantal andere high-end smartphone cameras. Ik ben nog lang niet klaar met vergelijken, maar de eerste resultaten zijn zonder meer indrukwekkend – niet alleen veel beter dan de Galaxy S5, maar wat detail betreft op het niveau van de allerbeste smartcams tot nu toe. In deze foto – van de etalage van een tweedehands winkel – laat de Galaxy S6 alle concurrentie achter zich.

Samsung Galaxy S6 - Window Shopping

Je vindt het origineel van deze foto hier op Flickr en de HDR versie van hetzelfde beeld hier. In mijn post bij de SmartCam.Club kan je de gedetailleerde vergelijking met zes andere smartphone camera’s zien.

Live HDR
Over HDR gesproken: het staat voor High Dynamic Range, waarbij de donkere delen van een scene alsnog goed belicht worden. Voorheen ging het met het “stapelen” van minstens drie snel achter elkaar gemaakt foto’s (van onder-  tot overbelicht), maar Samsung doet het met slimme software in één keer: “live HDR”. Bijkomend voordeel van de nieuwe methode is dat het resultaat er helemaal niet zo kunstmatig uitziet als we tot nog toe van het klassieke, meer “artistieke” HDR resultaat gewend zijn.

De Galaxy S5 had al de “live HDR” functie, die nu met zijn opvolger veel nadrukkelijker gecommuniceerd wordt – alsof Samsung eerst niet helemaal door had dat het bijzonder is om een HDR resultaat al in je display te zien vóór het maken van de foto. Volgens Samsung is het verschil dat deze functie óók bij de front camera werkt (dus bijvoorbeeld voor het maken van “selfies” in tegenlicht).

Hieronder zie je nog twee voorbeelden van hoe de Galaxy S6 subtiel meer kan maken van een contrastrijke situatie met HDR.

Samsung Galaxy S6 - London StreetSamsung Galaxy S6 - London Street HDRSamsung Galaxy S6 - Hotel LondonSamsung Galaxy S6 - Hotel London HDR

De verschillen zijn subtiel, maar effectief – geen “kunstmatige” belichting van de donkere gedeelten, maar gewoon een meer evenwichtige belichting van het complete beeld.

Wat betreft nachtopnamen blijft de maximale sluitertijd van 1/7 seconde te beperkt voor goede resultaten, hoewel een nachtelijk vergezicht op de Tower Bridge (gefotografeerd van achter een raam) op zich niet slecht is.

Hieronder zie je het verkleinde resultaat om een indruk te geven van de grote afstand tot de brug en daaronder een uitsnede van het origineel. Gefotografeerd in de “Prof” modus met ISO 100 (om de ruis te minimaliseren). Het is zeker geen “haarscherpe” foto, maar het toont toch verrassend veel detail onder die omstandigheden, en zeker op die afstand.

Samsung Galaxy S6 - Tower Bridge at nightSamsung Galaxy S6 - Tower Bridge at night crop 640 x 480

Als gezegd, zeker niet slecht, maar er zijn (enkele) smartphones die het – dankzij een veel langere sluitertijd – beter kunnen (maar dan heb je wel snel een tripod nodig). Voor de meest gebruikelijke omstandigheden (zoals bij het uitgaan ‘s avonds) is de flits krachtig genoeg voor portretten en dergelijke. Wil je meer weten over de camera instellingen verwijs ik je graag naar deze post van me met tal van screenshots (Engels).

Prestaties
Samsung Galaxy S6 Screenshot ZoomTechnische specs: de Galaxy S6/Edge heeft een Exynos 7420 chipset bestaande uit een Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 en een Quad-core 2.1 GHz Cortex-A57. Dat ziet er indrukwekkend uit, maar wat velen al snel meer zal zeggen is dat het 3GB RAM geheugen biedt. Wat voor mij telt is dat het toestel met deze specificaties razendsnel zijn werk doet.

Anders dan bijvoorbeeld de Galaxy S5 die tot m’n teleurstelling merkbaar trager is geworden sinds de update naar Android 5 (Lollipop), vertoont de Galaxy S6 geen enkele vorm van vertraging – misschien dat ook het ontbreken van een micro-SD daar nog een rol in speelt, omdat die immers een vertragende factor kan zijn bij het laden van afbeeldingen of applicaties. Ik ben geen gamer, maar in alle andere toepassingen die processorsnelheid vergen (streamen van videos op Netflix bijvoorbeeld) heb ik geen hapering kunnen constateren.

Het Super AMOLED display is met een Quad HD resolutie (1440 x 2560 pixels) haarscherp. Dat is scherper dan je normaal gesproken met het oog kunt waarnemen, maar biedt wel de mogelijkheid om zeer diep op je foto’s in te zoomen en bijvoorbeeld te zien welke het scherpst geworden is. Waar anderen beweren dat een Quad HD “overdreven” is, is het voor mij een belangrijk voordeel van zo’n hoge schermresolutie (hiernaast zie je screenshot van een detail van een bloem, het origineel vind je hier). Bovendien is het display ook in helder zonlicht goed zichtbaar, wat uiteraard ook voor mobiele fotografie van groot belang is.

Over de accu heb ik nogal wisselende ervaringen gelezen. Het hangt natuurlijk af van hoe intensief je een toestel gebruikt, maar ik heb zelf eigenlijk altijd het eind van de dag gehaald, al is de accu in de regel wel voorbij de 20% restcapaciteit. Bij normaal gebruik geeft het toestel weer dat je er ruim 25 uur mee zou moeten kunnen doen en dat lijkt me erg optimistisch. Weet je dat je een tijdje zonder stopcontact zal zitten kan je kiezen voor de spaarstand en dan win je grofweg 5%.

Er is ook een extra energiebesparende stand die het gebruik ruim verdubbelt, wat handig kan zijn als je onverwacht lang noodgedwongen ergens zonder stopcontact zit.  Je herkent je toestel dan nauwelijks meer terug: het beeld wordt zwartwit, het gebruik wordt beperkt tot essentiële applicaties, data wordt uitgeschakeld als het display uit is, WiFi en Bluetooth worden sowieso gestopt. Het is meer een overlevelingsmodus, maar het is goed dat de mogelijkheid er is .

???

User interface
Er zijn op het eerste gezicht niet zo extreem veel verschillen met de UI van de Galaxy S5, maar het nieuwe OS biedt wel als voordeel dat je de door Samsung meegeleverde applicaties (ook wel bekend als “bloatware”) zelf kunt verwijderen. Dat scheelt niet alleen geheugenruimte, het scheelt ook de ergernis dat je werd opgezadeld met toepassingen die je niet gebruikt – in mijn geval is Samsung Go! daar een goed voorbeeld van.

Samsung Galaxy S6 Screenshot ThemasOok de bij eerdere toestellen opgedrongen Flipboard content wordt je bij de Galaxy S6 bespaard en daar geldt het klassieke “less is more” wat mij betreft letterlijk: dergelijke applicaties zijn alleen maar prettig in gebruik als je er zelf mee wilt werken. Verder krijg je nog altijd met een “swipe down” toegang tot sneltoetsen voor diverse toepassingen, schermverlichting en dergelijke. Het is eigenlijk verrassend dat Samsung geen andere praktische swipe toepassingen aan het OS heeft toegevoegd, zoals je inmiddels op andere toestellen aantreft.

Er is echter ook een – naar ik hoop tijdelijk – nadeel. Bij de vorige versies was het nog eenvoudig om je collectie applicaties met een eenvoudige handeling in alfabetische volgorde te kunnen ordenen – ontzettend handig om snel een app te kunnen vinden. Onder “bewerken” is die optie tot m’n verbazing niet meer te vinden. Een andere (kleine) irritatie is de mededeling “kan nu niet downloaden, probeer later opnieuw” die je al snel na het opstarten van je toestel krijgt (terwijl je je pincode nog in moet voeren). Ik zag de mededeling ook al bij de S5 en ik weet nog altijd niet wat er überhaupt gepoogd wordt te downloaden.

Tot slot; Samsung biedt tegenwoordig ook een hele reeks gratis “thema’s” aan om je toestel te personaliseren – iets dat ik vooral associeer met de smartphones van Huawei. Even afgezien van of je die thema’s leuk genoeg vindt om te installeren, ontdekte ik bij het doorbladeren opeens een soort “scroll balkje” in de schuin afgelopen rechterkant van het display, waarmee je razendsnel door het aanbod heen kunt bladeren – of je deze ook op de S6 (zonder Edge) vindt weet ik niet, handig is het wel.

Daarnaast vind je een aantal thema’s gegroepeerd (bijvoorbeeld “reizen”) die je horizontaal moet scrollen om het hele aanbod te ontdekken. Je krijgt als gebruiker dus steeds meer mogelijkheden binnen een relatief klein display. Samsung moet trouwens nog wel even naar de vertaling kijken: ‘with flower themes, Galaxy S6 more beautiful” doet wel erg Aziatisch aan.

???

Conclusie
Ik ben nog lang niet uitgekeken op de Samsung Galaxy S6 Edge – het is niet alleen een beeldschone en razendsnelle smartphone om dagelijks mee te werken, maar lijkt ook een nieuwe benchmark wat betreft smartphone fotografie. Dat is niet alleen voor mij (en mijn SmartCam.Club) belangrijk, het blijft een uiterst belangrijke feature waar vrijwel iedere producent nadrukkelijk de aandacht op vestigt tijdens de presentatie van de nieuwste smartphone.

De recente concurrentie heb ik aan het begin van deze review al vermeld – ook HTC, Huawei, Sony en LG laten niet na de fotokwaliteit van hun high-end smartphones te benadrukken. In mijn volgende twee reviews (van de nieuwste Huawei en de HTC) zal ik laten zien waarom die camera’s weliswaar prima (of beter dan voorheen) presteren, maar niet zo goed als de Galaxy S6.

Het is een prijzige smartphone, zeker in de Edge versie – maar je koopt in feite meer dan alleen een smartphone, je koopt een high-tech multimediaal sieraad.  Je betaalt dus niet alleen voor waar het toestel technisch toe in staat is, maar ook voor het indrukwekkende en innovatieve design. Het moet heel vreemd lopen wil de Samsung Galaxy S6 Edge niet dé smartphone van 2015 worden.

Banner Ringcredible

Twitter: @SmartphoneRview
Vragen, opmerkingen: marc @ wielaert . com

Comments are closed.