Review: Huawei P8 – prima smartphone met verrassende nachtfotografie

Door: Marc Wielaert op 27 mei 2015. Onderwerp: Android, Camera Phone, Design, Huawei, Review 
Home  

Huawei P8 en Ascend P7 onderkant verkleindHuawei maakt een stormachtige ontwikkeling door en tijdens de lancering van de P8 in Londen onderstreept het Chinese bedrijf het evidente zelfvertrouwen. Hoewel Huawei zich met de P8 niet van de meest originele kant laat zien, is het design een revolutie vergeleken met dat van zijn voorganger. Dankzij een flink aantal indrukwekkende specificaties biedt het toestel met een adviesprijs van €499 bovendien waar voor z’n geld – waaronder een vrij unieke camera feature.

Design
De Huawei Ascend P7 was met zijn afgeronde hoeken, zilveren omranding en glazen achterkant al geen lelijk toestel. Toch heeft Huawei zichtbaar geïnvesteerd in het design van de iets grotere opvolger.

Huawei P8 en Ascend P7 2

Tijdens de presentatie van de Huawei P8 (tegenwoordig zonder de toevoeging Ascend) is er dan ook een belangrijke rol voor het hoofd design, die na het gebruikelijke artistieke verhaal een aantal interessante specificaties benadrukt: een 5.2 inch display in een relatief bescheiden formaat behuizing van full metal aluminium, zodat het slechts 6.4mm ranke toestel toch solide aanvoelt. Er is geen woord aan gelogen – en de P8 weegt toch echt maar 144 gram.

“de glad afgeslepen boven- en onderkant van de matte omranding geven het toestel absoluut een premium uitstraling”

Daarnaast suggereert hij dat er maar liefst 810 minuten nodig zijn om de aluminium rand van het toestel aan de boven- en onderzijde schuin af te slijpen – meer dan een halve dag. Ik kan me dat gezien de oplage nauwelijks voorstellen, maar het heeft zeker effect: de glad afgeslepen boven- en onderkant van de matte omranding geven het toestel absoluut een premium uitstraling. De achterzijde is niet van glas maar herinnert aan het materiaal dat Apple gebruikte in de iPhone 5 en dat zowel fris als fluwelig aanvoelt.

Huawei P8 en Ascend P7 zijkant

Huawei brengt de P8 in 4 kleuren op de markt, elk met een karakteristieke toevoeging – mystiek champagne, prestige goud, titanium grijs en carbon zwart. Niettemin is de eerste associatie die het design van het toestel niet alleen bij mij oproept die van de iPhone. Tijdens de presentatie balt Huawei echter nadrukkelijk de vuist naar de grootste concurrenten: zowel de iPhone 6 als de Samsung Galaxy S6 moeten het ontgelden.

Laten zien dat je op sommige punten méér in huis hebt dan zelfs de meest recente (en duurste) high-end concurrenten kan effectief lijken, maar de vergelijking is al snel beperkt – je kan beter van je eigen kracht uitgaan, zeker als je je zo nadrukkelijk laat inspireren door één van je grootste concurrenten. Niettemin is de Huawei P8 de dunste van de drie en biedt het verhoudingsgewijs de grootste display oppervlakte.

Huawei P8 dun vergelijking iphone en galaxyHuawei P8 display vergelijking iphone en galaxy

Hardware
Met het 5.2 inch display is niets mis, al biedt het niet de Quad HD resolutie waar de laatste high-end smartphones mee vlaggen – Full HD is nog altijd goed genoeg en kost bovendien minder energie. Het energieverbruik is daarbij opvallend laag, of het moet de 2680 mAh accu zijn die de Huawei P8 lang paraat houdt.

“de Huawei P8 bereikte soepel de hoogste verbindingssnelheid”

Tijdens de presentatie werd apart de aandacht gevestigd op de effectieve antenne-technologie van het toestel. In een gebied met beperkt bereik van mijn operator heb ik dat zelf ervaren – de Huawei P8 bereikte soepel de hoogste verbindingssnelheid. Ook die eigenschap kan leiden tot een langere standby tijd.

Over antennes gesproken: de headset (iedere headset) fungeert als antenne voor de ingebouwde FM-radio, een feature die ik steeds minder op de nieuwste high-end smartphones tref (ik wacht nog altijd op de producent die een smartphone met DAB+, de nieuwe digitale radiostandaard op de markt brengt). Helaas zie ik op de P8 geen RDS signaal zodat ik moet gokken naar welk station ik luister, en de geluidskwaliteit laat eerlijk gezegd wel te wensen over.

De buitenkant
Net als Sony doet heeft Huawei het display deze keer al in de fabriek voorzien van een protector die nauwelijks opvalt. Dat biedt het glas natuurlijk extra bescherming, maar zal op termijn wel wat slijtagesporen vertonen. Een nadeel ervan is dat het minder prettig aanvoelt en bovendien nogal snel “vettig” wordt. Toch kan ik niemand aanraden de protector direct te verwijderen.

Huawei P8 en Ascend P7 screen protector

De audio-ingang vind je bovenop het toestel. De linkerzijde van het toestel is niet anders dan de metalen omranding. In de rechterkant vind je de volumebutton, de on/off button en twee slots: voor micro-SD (maximaal 128GB) en nano-sim.

“de opvallend volle audioweergave komt alleen van het rooster linksonder”

Desgewenst kan je het slot voor de micro-SD gebruiken voor een tweede nano-sim, en dat zal dan ook de reden zijn dat Huawei de P8 in twee verschillende versies op de markt brengt, één met 16GB en één met 64GB (die is €100 duurder, maar het is nog niet bekend of deze naar Nederland komt). De 16GB is beperkt maar kan dus simpel worden uitgebreid. Ook vermeldenswaardig is het RAM geheugen van 3GB.

Aan de onderkant van het toestel vind je aan weerszijden van de micro-USB ingang twee roostertjes waarachter je dan ook twee speakers verwacht. Maar dat blijkt niet het geval: de opvallend volle audioweergave komt alleen van het rooster linksonder. Toch een kleine teleurstelling als het design je even op het verkeerde been zet.

Een meevaller: het toestel is volgens Huawei “spatwaterdicht”. Je kan er dus niet mee te water – sowieso niet aan te raden – maar het moet een regenbui, omgevallen glas of beruchte duik in het toilet kunnen weerstaan.

Huawei P8 en Ascend P7 onderkant

Extra features
Nog wat aardige extra features. Screenshots maak je door twee keer met de knokkel van je vinger op het scherm te kloppen – met je nagel of vingertop zal het niet lukken. Met dezelfde knokkel kan je een deel van een foto als het ware “uitsnijden” – je selectie wordt vierkant ook al “teken” je een cirkel. Het is eenvoudig de grootte van je selectie op de gebruikelijke wijze (dus met je vingertop) aan te passen voor je hem opslaat. Het lijkt een gimmick, maar ik heb er veel meer gebruik van gemaakt dan ik had verwach.

Als je de onderzijde van de volumetoets twee keer snel indrukt maak je razendsnel een foto – hoe snel laat het toestel zelfs even zien: in de regel heeft het maar iets meer dan een seconde nodig de camera te wekken en de foto te maken. Dat brengt me bij de camera van de Huawei P8.

Huawei P8 en Ascend P7 camera

Camera
Alle grote smartphone producenten geven hoog op over de ingebouwde camera en Huawei is daarop zeker geen uitzondering. Een opvallend groot deel van de presentatie in Londen was ingeruimd om aan te tonen dat de P8 zeer indrukwekkende foto’s schiet.

Bij de P6 introduceerde Huawei al de mogelijkheid om van zeer dichtbij (4cm) te fotograferen en dat kan nog steeds. Met de P7 verbeterde Huawei de “low light performance”. Met de P8 gaat het nog een flinke stap verder met optische beeldstabilisatie en een 13MP RGBW sensor (waarbij de letters staan voor rood, groen, blauw en wit), die een veel hogere lichtopbrengst moet garanderen. Daarnaast vermeldt Huawei trots de Image Signal Processor die op het niveau van een DSLR zou liggen en die moet zorgen voor betere belichting, witbalans en dus meer natuurlijke kleurweergave, ook in tegenlicht en dergelijke.

Huawei P8 13MP RGBW sensor

In de praktijk valt dat allemaal zeker niet tegen, maar op detailniveau kan de 13MP sensor van de P8 niet op tegen de beste smartphone cameras van dit moment, waaronder de Samsung Galaxy S6. Niet zo vreemd: de S6 schiet op 16MP in 16:9 formaat, de P8 op 10MP – dat scheelt meer dan de helft.

“De kracht van de camera van de P8 ligt juist in de mogelijkheid ook in zeer donkere omstandigheden nog verrassend heldere foto’s te maken”

Voor een zeer gedetailleerde vergelijking verwijs ik je naar deze post op mijn Engelstalige SmartCamClub (daarbij moet ik aantekenen dat de Huawei P8 betaalbaarder is dan de high-end smartcams waarmee het de strijd aanging). Voor een meer algemene indruk van de kwaliteit van de P8 vind je hier op Flickr (tot nu toe) 39 foto’s op origineel formaat, gemaakt in (zeer) diverse omstandigheden.

Hieronder deel ik er enkele. Eerst zie je hoe effectief HDR kan zijn in het schelle licht van de namiddagzon. De eerste foto is zonder van HDR gebruik te maken, de tweede met.

Huawei P8 namiddagzon geen HDRHuawei P8 namiddagzon HDR

Dan een close-up van mijn favoriete fotomodel met opvallend veel detail:

Huawei P8 - kater Pippi

En tot slot een nachtfoto in het “vrijwel aardedonker” – en toch een mooi zichtbaar resultaat dankzij 11 seconden belichting (ISO 100, handheld).

Huawei P8 nachtfoto 11.6 sec

Supernacht
De kracht van de camera van de P8 ligt juist in de mogelijkheid ook in zeer donkere omstandigheden nog verrassend heldere foto’s te maken, dankzij het feit dat je over een bijzonder lange sluitertijd kunt beschikken: tot zo’n 35 seconden zelfs – ter vergelijking: zelfs de beste (Nokia/Microsoft) Lumia komt niet verder dan 4 seconden.

Dat is iets waar je al snel een tripod voor nodig hebt en dus is het de vraag hoe vaak je er gebruik van zult maken, maar het feit dat het kan is een noviteit die je bij nog maar weinig andere merken vindt – andere voorbeelden zijn de Honor 6 Plus (ook uit de stal van Huawei, tot 60 seconden) en de LG G4 (een stuk prijziger, tot 30 seconden).

Het gebruik is wel even wennen. Zal je normaal waarschijnlijk op de hoogste resolutie fotograferen (13MP in 4:3 en 10MP in 16:9), in de Supernacht stand schakelt het automatisch terug naar een veel lagere resolutie (standaard naar 8MP in 4:3). Dat is hoogstwaarschijnlijk om pixels te combineren en zo de lichtopbrengst sterk te vergroten.

Hoe het maken van zo’n Supernacht opname eruit ziet laat ik je hier zien in het filmpje dat ik eerder voor mijn SmartCam.Club maakte:

Het resultaat mag er zijn (de uiteindelijk foto zie je aan het eind van de video), maar toont onder dergelijke extreem donkere omstandigheden wel teveel digitale verstoring als je op detailniveau kijkt.

Hier een ander voorbeeld van een paar rommelige planken met oude boeken in mijn vrijwel compleet duistere kelder. Eerst in de auto setting (ISO 1000), om een indruk te geven hoe donker het er in feite is…

Dan genomen in Supernacht – met ISO 100 (om ruis zoveel mogelijk te vermijden) en 12 seconden belichtingstijd.

Het kan nóg iets helderder – in de “auto” stand kiest de software ISO 200 en heeft nog “maar” 9 seconden nodig.

Het detailniveau is verrassend onder zulke duistere omstandigheden, en de digitale verstoring valt in dit geval mee op 100% – vergeet niet dat het zo ongeveer aardedonker was.

Als gezegd: voor foto’s met bijzonder lange sluitertijden als deze heb je een standaard nodig – nu zijn er tegenwoordig al erg goedkope selfie-tripods, maar ik denk niet dat veel klanten die Huawei hoopt te vinden er speciaal een tripod voor aan zullen schaffen. Tot slot, een foto van een vrijwel volkomen duistere studio, met ruim 20 (!) seconden belichting.

Huawei P8 donkere studio 20.2 sec

Camera menu: omslachtig
Lastig is wel dat als je Supernacht kiest van 16:9 formaat (10MP) direct naar 4:3 schakelt (in 8MP). Wil je dat niet zal je in de normale stand éérst de laagste resolutie in 16:9 moeten kiezen (6MP) voor je Supernacht activeert. Sterker: als je eenmaal in de Supernacht modus zit kan je het fotoformaat niet meer wijzigen. Dat werkt bijzonder omslachtig en het zou goed zijn als een update dat zou verhelpen.

“je verwacht niet dat je onbedoeld opeens de laagste resolutie van het toestel gebruikt”

De software schakelt dus ook niet zelf terug als je na het werken in Supernacht weer “normaal” in 16:9 wilt fotograferen, zodat ik zonder het me te realiseren meer van foto’s op 6MP gemaakt heb dan me lief is. Het kost bovendien teveel stappen om te controleren in welke resolutie de camera staat ingesteld. Dit is wellicht de reden dat sommige recensenten meer teleurgesteld zijn in de camera dan nodig is: je verwacht niet dat je onbedoeld opeens de laagste resolutie van het toestel gebruikt.

De langere sluitertijd biedt daarnaast de mogelijkheid om “lichtschilderijen” te maken – dynamische strepen van passerende auto’s bijvoorbeeld. Je vindt hier een aantal voorbeelden, en Huawei zocht zelf de samenwerking met een kunstenaar om deze video te realiseren – het kost veel voorbereiding, maar het (ongetwijfeld geoptimaliseerde) resultaat kan indrukwekkend zijn.

Iets in de camera UI dat Huawei schaamteloos van Apple overnam is de mogelijkheid om – nadat je scherpgesteld hebt – met je vingertop een “zonnetje” in het display naar boven of beneden te schuiven om de belichting van je foto naar wens aan te passen. Maar: het werkt bijzonder effectief, zoals je in de twee foto’s hieronder zien kunt – de eerste zonder, de tweede met belichtingscorrectie.

Huawei P8 autoHuawei P8 - met correctie

Dan nog een extra feature waar Huawei trots op is: je kan het video signaal van meerdere toestellen via WiFi Direct combineren om in één take een video met verschillende camerastandpunten te maken. Het is met recht een innovatie, maar de vraag is hoe vaak je er werkelijk gebruik van zult kunnen maken. Ik heb het in ieder geval niet kunnen testen.

EMUI 3.1: de nieuwste UI
Tot slot nog even terug naar het toestel in het algemeen. Sommigen zullen even moeten wennen aan de typische eigen interface die Huawei op Android 5 (Lollipop) gebruikt. Anders dan bij alle andere merken (met uitzondering van het eigen merk Honor) kent het toestel geen aparte folder voor de applicaties die je installeert: alle applicaties vind je direct op je homescreens. Volgens sommigen wordt dat erg onoverzichtelijk, maar het is eenvoudig om die apps die je zelf wilt groeperen in één folder samen te brengen.

“De schermafbeeldingen zijn smaakvol gekozen zodat het iedere keer weer een verrassing is als je je toestel wekt.”

Verder vind je tal van “veeg”-mogelijkheden in het display. Van de top naar beneden vind je altijd de Meldingen en Sneltoetsen. Als het toestel nog vergrendeld is, krijg je als je van onder naar boven veegt snelkoppelingen naar de verschillende “covers” en de mogelijkheid die te delen of de collectie te vernieuwen. Daarnaast zie je snelkoppelingen naar de memorecorder, rekenmachine, zaklamp en camera.

Wat de covers betreft heeft de UI de bijzonder aantrekkelijk mogelijkheid telkens je lockscreen te laten vernieuwen op basis van een collectie die Huawei aanbiedt en die je naar wens kunt verversen. De schermafbeeldingen zijn smaakvol gekozen zodat het iedere keer weer een verrassing is als je je toestel wekt.

Als je binnen een van de homescreen kort naar beneden veegt vind je alle recent geopende toepassingen, met daarboven een zoekbalk voor apps, contactpersonen, berichten, etc. Allemaal bijzonder praktisch, maar ook hier geldt weer: wie de iPhone kent zal het niet onbekend voorkomen…

Conclusie
Huawei is ambitieus en kiest voor een hoger prijssegment om met de P8 een smartphone aan te bieden die een premium uitstraling biedt: een chic design, licht van gewicht en toch stevig, met voor deze prijsklasse goede specificaties – dankzij de 3GB RAM geheugen heb ik in het gebruik geen haperingen ondervonden. Ook de standby tijd is ver boven mijn verwachting.

Zeker: het uiterlijk en de user interface doen sterk aan Apple denken, maar als gebruiker ondervind je daar geen nadelen van (dat er vanwege dit toestel geen rechtszaak is aangekondigd lijkt erop te wijzen dat die botte strijdbijl voorgoed begraven is).

De camera waar Huawei hoog over opgeeft kan met maximaal 13MP (en in breedbeeld 10MP) niet op tegen de high-end smartphones, maar die zijn dan ook een stuk duurder. De P8 biedt wat dat betreft gewoon waar voor z’n geld: het is zeker niet ondermaats en de mogelijkheid om zonder flits verrassend goede nachtfoto’s te schieten is een bijzonder pluspunt, al heb je er in de regel wel een standaard voor nodig.

Voor de verkoopadviesprijs van €499 is de concurrentie wel stevig. De Xperia Z3 is inmiddels nog maar iets duurder, de Compact versie iets goedkoper. Voor een vergelijkbaar bedrag koop je inmiddels de (veel grotere) Nexus 6 (32GB opslag, niet uitbreidbaar). De LG G3 is zelfs in de 32GB versie goedkoper.

Je loopt dan niet meer met “het nieuwste toestel” en je levert in op bijvoorbeeld verbindingssnelheid, Android versie, werkgeheugen of camera. Binnen dezelfde prijsklasse is de Nexus 6 op dit moment dan ook de grootste concurrent en ik gok dat velen dan de voorkeur geven aan een net even wat handzamer toestel.

Inmiddels is er ook een “P8 Lite” versie op de markt die de helft kosten moet (€249). En er is nog een duurdere ”Max”-versie met het formaat van een badkamertegel (€649). Zo maakt Huawei de keuze nog iets ingewikkelder, maar je kan natuurlijk beter zelf meer keuze bieden dan de alternatieven aan de concurrentie overlaten.

Toegift: Talkband B2
Tijdens de presentatie in Londen benadrukte Huawei dat de combinatie van de P8 Max met de eigen TalkBand B2 ideaal zou zijn – niemand zou immers met zo’n groot toestel als de P8 Max aan het oor gezien willen worden.Huawei Talkband B2

Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona was ik onder de indruk van die Talkband B2. Het is geen smartwatch, maar een toestel dat je beweging monitort. Daar zijn er meer van, maar deze biedt het voordeel dat je hem – uiteraard als hij via Bluetooth verbonden is met je smartphone – bij een inkomend gesprek uit de polsband kunt klikken om hem als headset te gebruiken.

Ik keek er na de presentatie in Barcelona al naar uit en het gebruik is me bijzonder goed bevallen. Nog een voordeel van dit gadget: je kan hem met alle Android toestellen en zelfs met een iPhone gebruiken. De Talkband B2 is nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar ik kan hem inmiddels zeker aanbevelen. De Talkand B1 is overigens al langere tijd te koop.

Twitter: @SmartphoneRview
Vragen, opmerkingen svp naar: marc @ wielaert . com

Banner Ringcredible

Comments are closed.